Policisté připravili divadelní minipředstavení, která mají upozornit na rizika podvodů na internetu

27. říjen 2023 08:40

Policisté v Královéhradeckém kraji se stále snaží upozorňovat na rizika internetu. Tentokrát se zaměřili na seniory, pro které připravili divadelní představení. S ním objíždějí různá místa v celém kraji. Obětí takzvaných „kyberšmejdů" totiž i v našem regionu přibývá. Hned na první dvě v Kostelci nad Orlicí a v Dobřanech na Rychnovsku se přišly podívat desítky lidí. 

Dvojice herců ze severočeského divadla Ve Tři sehrává postupně různé scénky - od asi nejčastějšího pokusu, jak vylákat peníze - tedy za prodej různého zboží často všelijaké kvality - přes nabídky na snadný výdělek prostřednictvím investic až po v poslední době často se opakující model lékaře nebo vojáka na zahraniční misi.

Čtěte také

Podvodníci, kteří se vydávají za někoho jiného, bývají podle policistů trpěliví, vydrží s osamělým člověkem komunikovat klidně i několik měsíců, než si řeknou o peníze. Pak to ale obvykle končí takto… „Teď už vymažu účet, mé číslo už neexistuje a ty si na tom letišti klidně čekej na koho chceš,“ říká jedna z postav v divadelním minipředstavení.

Po konci každé scénky přichází na scénu i Eva Prachařová z krajského ředitelství Policie a přítomným vysvětluje, že se tyto věci dějí přes opakovaná varování stále dál. „Každý měsíc máme minimálně jeden případ, kdy nám přijdou lidé ohlásit, že se nechali napálit. Seznámili se a poslali peníze. A nejedná se o žádné malé částky.

Policisté připravili divadelní minipředstavení, která mají upozornit na rizika podvodů na internetu

Senioři si z představení, které je pochopitelně zdarma, odnášejí i drobné dárky, které jim Eva Prachařová rozdává. „Tohle máte na doklady. A tady je hadřík na brýle. Abyste těmi brýlemi pak viděli na všechny ty rady. To znamená, nikomu neposílat své osobní údaje, nepřeposílávat zprávy SMS s nějakými kódy, mít na vše silná hesla, nefotit a nikomu neposílat údaje ze svých platebních karet. Prostě nikomu nevěřit.

Čtěte také

Většina z přítomných si věřila - internetovým podvodníkům by nenaletěli. Ale i tak stojí za to podobné věci sledovat, říká třeba Jirka. „Už jsem hodně takových případů zaregistroval, takže vím, o co se jedná. Ale člověk nikdy neví. Ve spěchu a stresu by se mohl člověk nechat od někoho nachytat. Ale dávám si pozor.

Seriál policejních divadelních minipředstavení pokračuje v úterý v Jičíně a v Nové Pace, ve středu pak v Chlumci nad Cidlinou a Nechanicích. Další úterý 7. listopadu v Polici nad Metují a v Jaroměři.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související