Skoro polovina Izraelců chce podle průzkumu s pozemní ofenzivou posečkat

foto Ilustrační foto - Vozidla izraelské armády v palestinském uprchlickém táboře Nur Šams na západním břehu Jordánu, 19. října 2023.

Jeruzalém - Téměř polovina Izraelců by chtěla s invazí do Pásma Gazy posečkat, vyplývá z dnes zveřejněného průzkumu izraelského deníku Maariv. Agentura Reuters pokles podpory pro pozemní ofenzivu spojuje s tím, že palestinské islamistické hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne a které 7. října podniklo krvavý útok na jižní Izrael, stále zadržuje zhruba 200 rukojmích.

Útok Hamásu připravil o život asi 1400 lidí. Izraelská vláda v reakci na útok oznámila, že Hamás zlikviduje, a kromě intenzivních vzdušných úderů v Pásmu Gazy v posledních dnech také na sever tohoto území vyslala tanky, které se po dokončení nočních misí vrátily zpět do Izraele.

Na otázku, zda by armáda měla okamžitě přikročit k rozsáhlé pozemní ofenzivě, 29 procent respondentů odpovědělo kladně, zatímco 49 procent uvedlo, že by bylo lepší počkat. Zbylých 22 procent Izraelců se nerozhodlo. Do průzkumu bylo zapojeno 522 dospělých Izraelců a statistická odchylka průzkumu činí 4,3 procenta.

List Maariv srovnal tento výsledek s průzkumem z 19. října, kdy rozsáhlou pozemní ofenzivu podpořilo 65 procent respondentů. Z odpovědí podle něj vyplývá, že respondenti v této otázce nejsou rozděleni podle politického postoje ani demograficky, ale že posun veřejného mínění "ovlivnil vývoj v otázce rukojmích, která je nyní na prvním místě".

Hamás v uplynulém týdnu propustil čtyři rukojmí - Američanku s dcerou a dvě izraelské seniorky. Jedna z nich uvedla, že byla spolu s nejméně dvěma desítkami dalších držena v podzemním komplexu tunelů. Právě ty jsou jedním z cílů izraelských úderů na infrastrukturu Hamásu.

Zástupci Hamásu při čtvrteční návštěvě Moskvy prohlásili, že při izraelských náletech dosud zahynulo 50 rukojmích. List The Times of Israel upozornil, že podobná tvrzení jsou neověřitelná a že Izrael je v minulosti nekomentoval. Hamás dříve uvedl, že rukojmí chce vyměnit za 6000 Palestinců držených v izraelských věznicích. Zajatce jiného než izraelského občanství označil za hosty, které propustí, až to situace umožní.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 09:00 21°C

Celá předpověď