Nemocnice v Kadani se snaží začínající lékaře motivovat k dalšímu vzdělávání

27. říjen 2023 11:30

Podle vyjádření sekce Mladých lékařů přes 5000 lékařů vypovědělo dobrovolnou přesčasovou práci. To by mohlo omezit i naplánovanou péči. V Městské nemocnici v Kadani ale tento problém neřeší. Vedení nemocnice mladým lékařům nabídlo dobré podmínky pro další profesní vzdělávání, například stabilizační příspěvek před atestací. Ti se na oplátku nemocnici upíší na pět let.

„Že mladí lékaři odmítají sloužit přesčasy, to chápu, nicméně na našem oddělení k tomu, že bychom ty přesčasy odmítali, nedošlo,“ říká Kateřina Gábová, mladá lékařka dětského oddělení. V Městské nemocnice v Kadani slouží dva roky a čeká ji atestace. K protestu kolegů se přidat nechce.

„Kdybychom to všichni vypověděli, nezbyl by tam nikdo, kdo by sloužil, a pak by nebyl zajištěná ta péče,“ konstatuje Gábová. Zároveň ale dodává, že souhlasí se svými mladými kolegy, že platy začínajících lékařů by měly být vyšší.

Primářka dětského oddělení kadaňské nemocnice Patrície Kotalíková vnímá současnou situaci jako generační střet: „Řekla bych, že se u těch mladých lékařů hodně změnil pohled na medicínu a práci lékaře. Ač nerada, musím se také počítat do té starší generace lékařů – my jsme to brali jako poslání, ne jako obyčejnou práci. Většina mladých lékařů už to ale bere jen jako zaměstnání s tím, že si jdou splnit těch pár hodin – v uvozovkách, jako do fabriky.“

Kadaňská nemocnice nabízí lékařům dobré pracovní podmínky

Podle ředitele Městské nemocnice v Kadani Petra Hossnera problémy s lékaři, kteří nechtějí sloužit přesčasy, neřeší. „V kadaňské nemocnici je v této době 12 lékařů v přípravě před atestací. Nevím o lékaři, který by odmítl sloužit přesčasy nebo by chtěl dát výpověď s přesčasů,“ konstatuje.

Podle něj mladí lékaři potřebují hlavně dobré podmínky pro atestace. „Máme možnost dát lékaři i stabilizační příspěvek před atestací. Podporujeme, když někdo atestovat – snažíme se provozně nemocnici zajistit tak, aby všichni lékaři co nejdříve mohli odatestovat,“ popisuje.

Vedení nemocnice v Kadani se navíc daří shánět kromě mladých lékařů i specialisty. „Nabízíme městské byty, zázemí pro rodiny, jako jsou školky – v nemocnici máme dětskou skupinu. Pro klíčové zaměstnance připravujeme i stavbu rodinných domů v Kadani – tk, abychom je tady stabilizovali,“ dodává ředitel kadaňské nemocnice Petr Hossner.

autor: Jan Beneš
Spustit audio