Hlavní obsah
Sport

Vydařená premiéra 18letého Viktora Baiera za Viktorii Plzeň v Záhřebu. Nový Petr Čech na obzoru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Po zranění Jindřicha Staňka, dřívějším odchodu Martina Jedličky na hostování do Bohemians a nepodařeném utkání Mariána Tvrdoně v Liberci, stál kouč Viktorie Plzeň Miroslav Koubek před rozhodnutím, koho postavit do branky v Záhřebu.

Článek

Viktor Baier je 18letý brankář Viktorie Plzeň

Sezonu začínal v Plzni až jako číslo pět. Plzeňskou jasnou jedničkou byl 27 letý reprezentant Jindřich Staněk, kterému kryl záda 25 letý Martin Jedlička. Třetím mužem v plzeňské brankařské hierarchii byl 29 letý Marian Tvrdoň a čtvrtým 26 letý Dominik Sváček.

Martin Jedlička si vyžádal návrat na hostování do Bohemians

Je to kvalitní a ambiciózní brankář. Když Staněk v Plzni zůstal, nechtěl Jedlička trávit nejlepší roky kariéry jen na střídačce. Má to logiku. Potřebuje chytat. Logiku má i fakt, že ho Viktoria do Bohemians pustila. Počítala s tím, že Staněk může za rok odejít na zahraniční angažmá a rozchytaný Jedlička se do Plzně vrátí jako jednička.

Jindřich Staněk se ale v úvodu sezony opakovaně smolně zranil

Po druhém otřesu mozku je čas jeho návratu asi nejistý. Bez Jedličky byl najednou plzeňský výběr brankářů výrazně omezený.

V sobotním utkání v Liberci šel do branky dle očekávání Marián Tvrdoň

Sice už 29 letý slovenský golman, ale s větší zkušeností pouze z druhé ligy v dresu Ústí nad Labem. Od příchodu do Plzně se pohyboval pouze na pozici golmana číslo dva až tři. Občas chytal za béčko Viktorie. Ligu či pohár za áčko výjimečně. Utkání v Liberci se mu vůbec nepovedlo. Dva góly šly za ním. U třetího nebyl také zcela bez viny. Většina expertů se shodla na tom, že chytat Staněk, takové tři góly by nejspíš neinkasoval.

Zranění Durosinmiho

Tvrdoň se navíc nachomýtl i ke zranění současné největší plzeňské hvězdy, Rafii Durosinmiho , který právě po srážce s Tvrdoněm musel střídat. Durosinmiho čeká operace a dlouhodobá absence. Přejme mu brzký návrat v plné formě, ale řada příkladů z nedávné minulosti ukazuje, že to nebude jednoduché. O Durosinmiho se v poslední době zajímaly západoevropské kluby. Nyní zájem opadne, a také se už nikdy nemusí vrátit. Na příkladu slávisty Provoda je zřejmé, jak je někdy návrat do vrcholné formy po těžkém zranění obtížný a zdlouhavý. Také o Provoda byl před zraněním z Evropy obrovský zájem.

Kdo do branky v Záhřebu?

A tak se před čtvrtečním zápasem Evropské konferenční ligy v Záhřebu začalo řešit, kdo se objeví v brance plzeňské Viktorie. Staněk zraněný, Jedlička v Bohemians, Tvrdoň po špatném výkonu v Liberci psychicky dole. Více a více se začínalo mluvit o tom, že by šanci mohl dostat 18 letý plzeňský talent Viktor Baier.

O talentu 18 Baiera se ví už delší dobu

Letos v létě se stal součástí jedinečného projektu Bayernu Mnichov. Člen reprezentační osmnáctky se bezmála měsíc připravoval na kempu s mezinárodním týmem FC Bayern World Squad, s nímž odletěl do Argentiny. Sítem šesti tisíc přihlášek prošlo jen 23 hráčů z celého světa. Kemp talentů pořádal Bayern potřetí. Svoji roli ve skutečnosti, že Viktor Baier dostal takovou šanci, sehrály dva zápasy v mládežnické Lize mistrů Viktorie proti Bayernu. Viktoria v Německu vyhrála a doma remizovala. Jistý vliv měl jistě i Jaroslav Drobný, bývalý český brankář, který mnoho let působil v Bundeslize a končil kariéru v Českých Budějovicích. Dnes pracuje jako trenér mládežnických brankářů právě v Bayernu.

Viktor Baier toho v nové sezoně moc neodchytal

Pouze dvě utkání za béčko Viktorie. Na kontě má také jeden zápas za reprezentaci do 19 let proti Rumunsku (1:1). O to těžší bylo asi rozhodování kouče Miroslava Koubka. Koubek, sám kdysi ligový brankář pražské Sparty, se ale dokáže do situace kolem brankářů lépe vcítit než bývalý hráč, který nikdy nechytal. Trenérem brankářů Viktorie je navíc zkušený Matěj Kozáčik, který odchytal většinu zápasů nejslavnější éry Viktorie v dobách Horvátha, Limberského a spol. Nakonec to tedy Koubek s Kozáčikem riskli a mladého Baiera do branky v Záhřebu poslali. Zřejmě si řekli, že není co ztratit a pro mladého gólmana bude premiéra venku možná psychicky snazší než před domácím hledištěm, když se čeká výhra. Ta se od Viktorie v Záhřebu rozhodně nečekala. Pánové udělali dobře!

Viktor Baier se v plzeňské brance v Záhřebu neztratil

Viktoria Plzeň vyhrála gólem Chorého z penalty a trenér Koubek Viktora Baiera po utkání velmi chválil. Předvedl několik vydařených zákroků. Působil velmi dobrým dojmem. Baierovi pomohla k vydařené premiéře i dvakrát tyč po střelách Bulata.

Debut Baiera připomíná první velký evropský start jiného plzeňského odchovance

V září 2001 tehdy devatenáctiletý Petr Čech vyběhl v Mnichově v dresu Sparty ke svému prvnímu zápasu v evropských pohárech na starý Olympiastadion. Allianz Arena ještě tehdy nestála. Petr Čech byl tehdy přece jen o něco zkušenější než dnes Baier. Měl za sebou jednu ligovou sezonu v Blšanech a čerstvě čtyři ligová utkání za Spartu. Sparta mohla dostat od Bayernu „bůra“, ale mladý gólman chytil několik velkých šancí a také s pomocí tyče a břevna udržel nulu.

Nepřipomíná vám to také něco?

Třeba má Viktor Baier našlápnuto také k velké kariéře. Přál bych mu to.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz