Dorty s velkým D
Ať už je objednáváte v cukrárně, nebo si s jejich přípravou vyhrajete doma, klasické dorty patří ke všem (nejen) rodinným oslavám. I když v poslední době válcují českou klasiku hity jako red velvet, mrkvový nebo mechový dort, většina z nás má stále v oblibě tradiční cukrářské majstrštyky jako Harlekýn, Sachr nebo „punčák“.
Mezi tradičními dorty, které miluje několik generací za sebou, má čestné místo Harlekýn, pro který je typická kombinace bílé a pařížské šlehačky. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá a výsledek naprosto dokonalý.
Protože i dorty mají v českých domácnostech své sezony, podzim se v mnoha z nich pojí s klasickým babičkovským ořechovým dortem. Jestli se vám na zahradě urodilo hodně vlašských ořechů, připravte si ho nejen ve svátek, ale klidně jen tak.
Milovníci hodně sladkých chutí a šťavnatých dezertů nedají už mnoho desetiletí dopustit na punčový dort nebo jeho modernější obdobu punčové řezy. Tentokrát si na přípravu musíte vyhradit víc času, odměnou ale bude dokonalý výsledek, a to jak vizuálně, tak chuťově.
Klasikou z nejklasičtějších jsou pak piškotové dorty s ovocem, které můžete ozdobit máslovým nebo tvarohovým krémem, ovocem dle chuti a sezony, a klidně také želatinovým přelivem. Příprava snadná, výsledek božský.