Tenistka Barbora Strýcová je nově čestnou občankou své rodné Plzně

foto Tenistka a plzeňská rodačka Barbora Strýcová obdržela 28. října 2023  Čestné občanství Plzně.

Plzeň - Na seznam čestných občanů Plzně dnes přibyla místní rodačka a světově úspěšná tenistka Barbora Strýcová. Čestné občanství ji udělil primátor Roman Zarzycký (ANO). Sedmatřicetiletá bývalá světová jednička ve čtyřhře Strýcová se tak stala nejmladší čestnou občankou města a také první sportovkyní, která nejvyšší městské ocenění získala. Kromě ní dnes dostali Pečeť města Plzně sbormistryně Hana Friedrichová a klavírní pedagožka Alena Tupá a Cenu města Plzně informatik Luděk Šantora.

"Cením si toho, že jste jako rodilí Plzeňané během svého působení reprezentovali město. Všechny vás spojuje jeden rys, a tím je inspirace. Každý z vás je něčím úspěšný, vyznamenal se v jiné oblasti - sportu, technologiích, kultuře a vzdělávání," řekl primátor laureátům. "V každém z nás dřímají netušené síly a potenciál, které můžeme rozvinout. Přeji nám všem, abychom dokázali být více odvážní a více inspirativní," dodal.

"Plzeň pro mě vždycky byla a bude moje město, za které jsem hrála a reprezentovala a vždycky se k ní budu hlásit," řekla tenistka, která v září na turnaji US Open ukončila svou dvacetiletou profesionální kariéru. Do Plzně, kde vyrůstala a roky trénovala v tenisovém klubu Slavia, se teď dostane častěji než v době aktivní kariéry. "Slavii miluji dodnes, je to úžasný klub, který mě naučil hrát tenis. Ve třech letech jsem tam dělala své první krůčky. Pokaždé, když tam jdu, vzpomínky se ukážou a když můžu, tak hraji na kurtě číslo sedm nebo šest, to byly vždycky moje kurty," řekla tenistka. I když profesionální kariéru ukončila, tenisu se nevzdá a chce se věnovat dětem. "Myslím si, že by to byla škoda, kdybych ho opustila, protože si sama myslím, že mám co nabídnout. Zkušenosti za ta léta mám," řekla. Těší se také, až si jednou zahraje se svým nyní dvouletým synem. "Raketu už má," poznamenala.

Za svou kariéru Strýcová dvakrát zvítězila ve čtyřhře ve Wimbledonu, po boku Lucie Šafářové vybojovala bronz na olympijských hrách v Riu de Janeiro 2016, na okruhu WTA získala dva tituly ve dvouhře a 32 titulů ve čtyřhře. Šestkrát triumfovala v týmovém Fed Cupu. V létě organizuje tenisové kempy pro děti. Podle Zarzyckého je velkou inspirací nejen pro mladou generaci, ale také pro Plzeň.

Cenou města Plzně, která se uděluje za významné počiny, vědecké objevy, pokrok a rozvoj technologií, ocenilo město zaměstnance magistrátu Luďka Šantoru, který stojí 16 let v čele organizace Správa informačních technologií města Plzně. "Luděk Šantora je vizionář a nadšenec pro inovátorské projekty, jež zlepšují život běžným občanům v Plzni," řekl primátor. Šantora stál mimo jiné u zavádění moderních technologií do školní výuky, u zrodu Centra robotiky, u zavádění dronů, s nimiž je nyní Plzeň jako jediné město v ČR součástí integrovaného záchranného systému. Stál i u vzniku platformy PINE, což je komplexní systém podpory technického vzdělávání, rozvoje talentů a inspirace k podnikání.

Pečetě města Plzně získala klavírní pedagožka Alena Tupá a sbormistryně Hana Friedrichová, které v roce 1980 stály u zrodu Plzeňského dětského sboru, dlouhodobě se angažovaly v předávání hudebního vzdělání nejmladší generaci.

Čestné občanství Plzně od roku 1945 obdrželo 34 lidí, po roce 1989 bylo odebráno pěti lidem. Čestnými občany jsou rodáci Jiří Trnka, Jiří Suchý, Karel Gott, Miroslav Zikmund, váleční letci Miroslav Štandera, Jan Prokop a Antonín Liška, první plzeňský biskup František Radkovský, prezident Václav Havel či osvoboditel Plzně, americký generál George Patton.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď