Zima ještě nezačala, ale azylové domy se lidmi bez domova už plní. Hlavně ženami

28. říjen 2023 12:18

Už před začátkem zimy si zaměstnanci azylových domů pro lidi bez domova nejsou jistí, že budou moct ubytovat všechny zájemce. Poptávka po nouzovém ubytování stoupá hlavně u žen. Jen za poslední rok o čtvrtinu. I v létě zaznamenali dny, kdy stěží ubytovali všechny, které u nich hledaly přístřeší. A s ochlazením v ostravské noclehárně Armády spásy čekají, že se jich na ně bude obracet ještě mnohem víc.

Josef a Jitka, dva roky manželé, už si ani nepamatují, jak dlouho žijí na ulici. Teď čekají v pořadníku na sociální byt. Do té doby jsou vděční za služby Armády spásy. O parťáka kvůli zimě přišel i pan Roman.

„S postupem ochlazování tady lidí lehce přibývá. Ale teď je to tak 14 dní nebo tři týdny, co k nám chodí běžně takovýto počet osob,“ říká Lucie Návratová z Armády spásy. V patře zdejší noclehárny mohou lidé bez přístřeší přespat za 50 korun. Pro muže tu mají 70 postelí, pro ženy 14. A právě žen v posledních letech výrazně přibývá. „A právě zimy se trochu obáváme, protože nevíme, kde uživatelky budou spát,“ dodává Návratová.

Noclehárna Armády spásy v Ostravě

Když dojdou postele, nabídnou aspoň židli v jídelně. „Jde hlavně o to teplo, ale také mají k dispozici teplý čaj a polévku nebo chleba s marmeládou,“ říká Lucie Návratová.

Rostoucí počet žen potvrzuje i šéf terénních služeb ostravské Armády spásy Tomáš Hruška. Skokově se jejich počet zvýšil před čtyřmi lety. „A od té doby to postupně roste a opravdu se někdy dostáváme i na těch 24 uživatelek, což bylo ještě před pár lety úplně nepředstavitelné. Je možné, že to má souhru s bezdoplatkovými zónami, ale příčinu, odkud ty ženy přicházejí, nikdo přesně nezjistil,“ dodává Hruška.

Senioři osmdesátníci

V poslední době podle Tomáše Hrušky z ostravské Armády spásy vyhledává nouzový azyl také vyšší počet seniorů ve věku kolem osmdesáti let.

„Tam jsou lidé, kteří třeba nemají nárok na výplatu důchodu. Stalo se nám, že někomu zemřela partnerka. A v ten moment on nedokázal udržet nájem. Přestože je to už člověk v relativně vysokém věku, nezařídil si vše, co bylo potřeba, takže skončil u nás,“ uzavírá Tomáš Hruška.

Spustit audio

Související