Na kterých silnicích hrozí zvýšené riziko střetu se zvěří? A jak se v takových případech zachovat?

29. říjen 2023 08:00

Portál nehod vylepšil informace, které nabízí řidičům. Nově mohou využít rozšířenou nabídku preventivně-edukativních videí nebo tzv. index nehodovosti. Ten je upozorní třeba na místa, kde hrozí zvýšené riziko střetu se zvěří. Reportérka Adéla Kavříková zjišťovala, kde všude by si řidiči na divokou zvěř měli dávat pozor a jak se v takové situaci správně zachovat.

Kde jsou na silnicích v Královéhradeckém kraji jsou ta riziková místa, na kterých by si teď, i s ohledem na to, že je podzim, měli dávat řidiči pozor?

Čtěte také

Začneme na Trutnovsku. Od června roku 2021 do května letošního roku eviduje portál nehod na silnici číslo 37 mezi Trutnovem a Novým Rokytníkem 10 dopravních nehod, které nezavinili řidiči, ale střet se zvířaty. Index nehodovosti je v místě 4, tedy největší. Policie za ty necelé dva roky odhadla způsobené škody asi na 290 tisíc korun, pojišťovny je vyčíslily ještě o milion více. Pozitivní je, že se vše obešlo bez újmy na životech i bez zranění.

Jako rizikový hodnotí Portál nehod i zhruba sedmikilometrový úsek silnice číslo 11 mezi Třebechovicemi pod Orebem a Týništěm nad Orlicí. Ta krizová místa jsou tam celkem čtyři a v tom téměř dvouletém sledovaném období se tam stalo 22 nehod. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že řidiči projíždí mezi poli, částečně i lesem, navíc podél silnice teče řeka, takže srnka nebo zajíc na cestě nejsou výjimka.

Zmíním také úsek silnice 324 mezi Dolním Přímem a Stěžerami - 8 nehod nebo úsek Nová Paka-Úlibice, 3 riziková místa a 19 nehod.

Jak se mají řidiči správě zachovat, když se na cestě objeví nějaké zvíře?

Čtěte také

Podle regionální koordinátorky Bezpečnosti silničního provozu Lady Kociánové mají lidé mnohdy pocit, že se jich střet se zvěří netýká, nebo se mu díky rychlým reflexům dokážou vyhnout. Ani ta nejrychlejší reakce ale mnohdy nestačí.

„V podstatě bych řekla, že nejlepší je nevyhýbat se, ale začít intenzivně brzdit. Je to jednodušší, než zvládnutí nějakého výhybného manévru. Když je třeba kolem silnice nějaký sráz nebo může jet také automobil v protisměru," říká Lada Kociánová.

Teď na podzim může řidičům komplikovat situaci snížená viditelnost a také vyšší aktivita divoké zvěře. Na pozoru by se měli mít hlavně při svítání a za soumraku. Na silnici, která vede mezi poli a lesy, by měli snížit rychlost. Pokud uvidí zvěř v blízkosti silnice, je třeba ztlumit dálková světla. Když někdo potká na cestě srnu, dá se očekávat, že nebude sama.

Pokud už dojde k dopravní nehodě, předepisuje řidiči nějaké povinnosti vyhláška?

Čtěte také

Ano, pokud při nehodě dojde ke zranění, musíte vždy zavolat policii. Ta na místo dorazí i v případě, že by řidič potřeboval sepsat záznam pro pojišťovnu nebo pro zaměstnavatele.

Správný postup popisuje koordinátorka prevence Policie České republiky Eva Prachařová. „Po srážce se zvířetem by řidiči měli zastavit, je-li to možné, tak na bezpečném místě, Vzít na sebe reflexní vestu a místo nehody zajistit. Pokud zvíře zůstalo ležet na místě, tak by měli zavolat na linku 158 a událost oznámit. Operační důstojník pak zajistí příslušné myslivecké sdružení, aby tu zvěř odstranilo."

Ještě doplním, že pokud by řidič žádnou škodu na autě neměl a zvíře by na místě nehody nezůstalo, tak nemusí nic hlásit.

Spustit audio

Související