Bundesliga - preview 9. kola: Leverkusen chce zpátky do čela

27.10.2023, 09:30, aktualizováno 29.10.2023, 09:13
Previews

Na první místo se chce vrátit Leverkusen, který čeká duel s Freiburgem. Odpoledne se bude hrát Bundesliga ve Frankfurtu, soupeřem Eintrachtu bude Dortmund, jenž má tříbodové manko na vedoucího obhájce titulu Bayern Mnichov...

Eintracht Frankfurt - Borussia Dortmund

neděle 15:30

Po slabším vstupu do sezony se Dortmund zvedá. V Bundeslize zvítězil pětkrát v řadě, k tomu konečně přidal dílčí úspěch taky v Lize mistrů. V neděli se Borussia představí na hřišti Frankfurtu, jenž se rovněž postupně zlepšuje.

Ještě před pár týdny čelil Edin Terzić tvrdé kritice, ta ovšem postupem času utichá. Mohou za to především výsledky Dortmundu, díky nimž se družstvo vedené Terzićem drží v popředí tabulky nejvyšší německé soutěže. K tomu se Schwarzgelben ve středu prosadili taky na mezinárodní scéně. Porazili totiž Newcastle a v probíhajícím ročníku Ligy mistrů poprvé zvítězili.

Dobrou formu by si Dortmund pochopitelně rád udržel. "Teď jde o to, abychom pokračovali v tom, na čem jsme v posledních týdnech tvrdě pracovali, a snad další výhrou vylepšíme naši pozici v lize" řekl Terzić.

Taky Frankfurt může být s výsledky z posledních týdnů spokojen. Ještě před nedávnou reprezentační přestávkou přemohl Eintracht na domácí půdě Heidenheim. Uplynulý víkend vyloupili "Orli" hnízdo Heidenheimu a ve čtvrtek si s chutí zastříleli proti HJK Helsinky, které vyzvali v duelu skupinové fáze Evropské konferenční ligy. Zdá se tedy, že práce kouče Dina Toppmöllera, jenž hesenské družstvo převzal v létě, začíná přinášet kýžené plody.

V neděli ovšem přijde test, který kvalitu Eintrachtu prověří skutečně důkladně. "Pro nás jako tým je to perfektní zápas, který nám ukáže, jak daleko jsme se posunuli. I pro každého jednotlivce je to dobré měřítko. Je to pro nás velká výzva a mám z ní dobrý pocit. Všichni se na zápas těší, každý tam chce být," prohlásil Toppmöller před nedělním duelem.

Po vypršení trestu za červenou kartu může Frankfurtu opět pomoct záložník Mario Götze. Hrát by mohl taky brankář Kevin Trapp, jenž se před týdnem v Hoffenheimu zranil během předzápasové rozcvičky. A byť jeho náhradník Jens Grahl podal slušný výkon okořeněný gólovou asistencí, zůstává Trapp v případě pevného zdraví neotřesitelnou jedničkou "Orlů". Na marodce Eintrachtu nicméně dál zůstává středopolař Sebastian Rode.

Borussia při výletu do Newcastlu přišla hned o tři hráče. V průběhu utkání na severu Anglie se zranili záložníci Julian Brandt s Emrem Canem, krajní bek Julian Ryerson pak do Spojeného království vůbec neodcestoval. O startu všech tří proti Frankfurtu se teprve rozhodne. Hrát určitě nebudou praví obránci Thomas Meunier s Mateuem Moreyem a mladý útočník Julien Duranville.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Koch, Pacho, Max - Skhiri, Larsson - Buta, Chaibi, Knauff - Marmoush

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Ryerson, Süle, Hummels, Bensebaini - F. Nmecha, Sabitzer - Reus - Reyna, Malen - Füllkrug

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.47 - 3.78 - 2.11

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - SC Freiburg

neděle 17:30

Náročný program zatím Leverkusen do kolen nepokládá. Mužstvo šlape po celou sezónu ve vysokém tempu, pod velením kouče Xabiho Alonsa zná dobře barvu turistiských značek a k horám směle stoupá jako první. Když se zpátky vrátíme do sportovní terminoligie, v neděli se musí dobře zotavit po duelu Evropské ligy a uspět proti Freiburgu, aby ve vedení i nadále byl.

Bayern totiž v sobotu zdemoloval osmi góly před vlastními fanoušky Darmstadt a vyhoupl se v pořadí právě před Bayer. Pokud každopádně domácí potvrdí formu z uplynulých týdnů a uspějí v posledním klání bundesligového kola číslo devět, vrátí se do čela zpátky. "Všichni po čtvrtečním utkání dobře zregenerovali, nehlásíme žádná zranění," těšilo leverkusenského stratéga. "Nejdůležitější teď je, abychom pokračovali stejným způsobem jako dosud.”

Zatímco výběr ze Severního Porýní-Vestfálska skolil před pár dny bez větších obtíží Karabach, Freiburg si uměl poradit na stejné scéně na srbské půdě proti TSC. Ačkoli hosté jsou pasování v tomto duelu do role outsidera, poněvadž stabilita výkonů u nich stále není na požadované úrovni, aby byli v pravidelném kontaktu s předními pozicemi, do BayArény rozhodně nepřicestují zkroušení. Spolu s předchozím ligovým mačem s Bochumí totiž vyhráli už dvakrát za sebou.

Co je ovšem pro Breisgau-Brasilianer horší zprávou, to jsou hned dvě čerstvé absence. Proti družině z Bačky Topoly vyrukovali do hry Roland Sallai, jenže kvůli svalovým problémům musel být střídán, a Maximilian Philipp o několik minut později rovněž opouštěl hrací plochu kvůli zraněnému rameni. Oba tak v Leverkusenu nebudou k dispozici. "To, že jsou oba mimo hru zrovna v této fázi sezóny, ve které absolvujeme několik zápasů na několika frontách, je samozřejmě katastrofa," hlesl hostující lodivod Christian Streich.

Jemu mimochodem vysekl před vzájemným střetem velkou poklonu jeho španělský protějšek. "Trochu jsme si v loňském ročníku po zápase ve Freiburgu popovídali. Od trenérů, jako je on, se mohu spoustu naučit,” říkal Xabi Alonso s velkou pokorou k muži, který působí v klubu z Bádenska-Württemberska nepřetržitě od prosince roku 2011. "Proti Freiburgu je vždy těžké hrát," varoval svou družinu před podceněním situace.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Palacios, G. Xhaka, Álex Grimaldo - Hofmann, Boniface, Wirtz

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Ginter, Lienhart, Gulde - Sildillia, M. Eggestein, Höfler, Kübler - Grifo, Dóan - Höler

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.10 - 11.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Union Berlín

sobota 15:30

Jak známo, svěřenci Urse Fischera obsadili v skončené sezoně třetí příčku, která v Bundeslize opravňuje ke startu v Lize mistrů. Jenže v součtu s milionářskou soutěží odcházeli ze zápasu devětkrát v řadě bez bodu, což budou chtít změnit na stadionu Werderu. Ten se tváří býti ideálním soupeřem pro ukončení nelichotivé série, neboť prohry na jeho kontě rovněž přibývají.

Navzdory ztrátě obávaného útočníka Niclase Füllkruga se nedá tvrdit, že by spoluhráči Jiřího Pavlenky měli potíže se střílením branek. Zatím vyšli sice třikrát naprázdno, jenže pokaždé proti "těžkým vahám", tj. v tomto případě Bayernu, Freiburgu a před týdnem Dortmundu. Duel hraný v Signal Iduna Parku musel oželet kvůli svalovému zranění, kvůli kterému jej mezi třemi tyčemi opět nahradí Michael Zettener. Dalšími absentujícími budou Naby Keïta, Niklas Stark a Christian Groß.

Kouč Ole Werner si si je vědom toho, že jeho tým nečeká žádné snadné utkání, nicméně věří v dobrý výsledek: "V týdnu jsme se připravovali nejlépe, jak to bylo možné. Oba mančafty dobře vědí o svojí situaci v tabulce a oba jsou nespokojené se získaným počtem bodů. My se však budeme soustředit jenom na sebe a na hru."

Klub z města nad řekou Vezerou je vítaným soupeřem minimálně pro Raniho Khediru, který zatím mezi německou elitou skóroval osmkrát, z toho třikrát právě do sítě Werderu. Při posledním vzájemném klání, jaká se hrálo na Weserstadionu, se činil Kevin Behrens, jenž při vítězství 2:1 na jeden gól přihrál a druhý sám dal.

Dvaatřicetiletý fotbalista si v týdnu zahrál dvacet minut proti Neapoli, která na Olympijském stadionu zvítězila nejtěsnějším možným rozdílem. "Proti takovému týmu musíte předvést nejlepší výkon. První poločas se nám povedl, na rozdíl od toho druhého. Ano, prohráli jsme, ale jenom o gól a navíc proti prvotřídnímu soupeři. Mám trochu smíšené pocity, protože si myslím, že jsme dneska měli na to, abychom bodovali," hodnotil bezprostředně po utkání obránce Christopher Trimmel.

V základní jedenáctce by neměl chybět ani v Brémách, kam naopak neodcestovali Doekhi, Juranović, Schäfer a suspendovaný David Datro Fofana, který při střídání ve vzpomínaném duelu Ligy mistrů nepodal trenérovi ruku. Union začal sezonu dvěma vysokými výhrami, nicméně tuhle partii by klidně mohla rozhodnout jedna jediná branka.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Pieper, Veljković, Friedl - Stage - Weiser, Schmid, Bittencourt, Deman - Borré, Ducksch

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rønnow - Jaeckel, Knoche, Leite - Khedira - Trimmel, Laidouni, Haberer, Gosens - Becker, Behrens

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.57 - 2.54

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - TSG Hoffenheim

sobota 15:30

Loni se Stuttgart zachraňoval v Bundeslize až v baráži, letos se na každý pád statečně pere s těmi nejambicióznějšími. Je ovšem otázkou, zda v nečekaně dobrých výkonech bude pořád pokračovat. Vidle mu totiž může hodit do celé jeho režie zranění klíčového prvku sestavy, a to Serhoua Guirassyho. A derby s Hoffenheimem by v tomto ohledu mohlo leccos naznačit.

Útočník z Guiney se od startu sezóny dostal do nezastavitelného módu střílení gólů. V osmi bundesligových střetech nasázel úctyhodných čtrnáct branek, právem je tak na samotném čele tabulky nejlepších střelců. Jen pro představu, Harry Kane, dvorní forvard mnichovského velikána Bayernu, zapsal na své konto hned o pět méně. Jenže teď si sedmadvacetiletý hráč Die Schwaben na nějakou dobu od fotbalových činností odpočine.

Před týdnem sice Guirassy svou rozhodující trefou pomohl svému týmu k vítězství na půdě Unionu, musel ovšem už po půlhodině hry střídat. Podrobnější vyšetření pak ukázalo, že bude ze hry na několik týdnů kvůli poranění zadního stehenního svalu. "Musím prostě popřemýšlet o tom, jak vše naplánujeme bez něj,” hlesl domácí lodivod Sebastian Hoeness. "To je teď naše práce, hledat zkrátka jiné řešení. A já doufám, že ho nalezneme jako jeden tým,” hleděl optimisticky do následujících období.

Oba trenéři mimochodem budou mít v tomto střetu o motivaci postaráno, a to nejen proto, že by rádi fanouškům v bitvě dvou klubů z Bádenska-Württemberska nabídli pozitivní výsledek. Zatímco Hoeness prostředí Hoffenheimu moc dobře zná, působil tam totiž jako hráč a relativně nedávno i jako trenér, než ho angažoval právě Stuttgart, jeho protějšek Pellegrino Matarazzo před chopením se kormidla u celku ze Sinsheimu šéfoval zrovna lavičce VfB.

Oba lokální soupeři si zatím vedou rozhodně daleko lépe než v předchozím ročníku. Domácí byli před sobotním programem druzí, jen o bod přitom zaostávali za vedoucím Leverkusenem. Ani hosté nicméně nemůžou být nijak nespokojeni se současnou šestou příčkou. "Hoffenheim začal sezónu dobře. Navíc vyhrál v každém ze čtyř venkovních zápasů,” připomínal Hoeness, že jeho protivník na cizích hřištích ještě neztratil ani bod. "Má špičkový tým, během léta i vhodně posílil. Očekávám tak špičkový duel. Budeme muset podat opravdu dobrý výkon, abychom vyhráli či aspoň remizovali.”

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Rouault, Anton, Zagadou, H. Ito - Karazor - Stiller - Millot - Katompa Mvumpa, Führich - Undav

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Akpoguma, Brooks, Vogt - Kadeřábek, Grillitsch - Skov - Prömel, Stach - Weghorst, Beier

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.46 - 4.96

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

FC Augsburg - VfL Wolfsburg

sobota 15:30

FCA nezačali proti Heidenheimu dobře, nicméně dvoubrankové manko se podařilo stáhnout a k tomu přišly další tři góly. Jessi Thorupovi tak debut na lavičce vyšel na výbornou. Naopak Vlci věří, že si po dvou porážkách v tabulce zase polepší.

"Z výsledku i z předvedené hry máme samozřejmě velkou radost. Měl jsem trochu pocit, že za stavu 0:2 se soupeř domníval, že je výhra hotová a už se nemůže nic stát. Během poločasové pauzy, kdy už jsme 3:2 vedli, jsem hráčům říkal, že v žádném případě nesmíme zůstat zalezlí a jenom bránit, ale že musíme být dál aktivní v ofenzivě a nesmíme přestat střílet. Jsem rád, že to mančaft dodržoval," prohlásil dánský kouč, který má zkušenosti jak ze své vlasti, tak z Belgie, kde vedl Gent i Genk.

To znamená, že proti němu budou stát dva bývalí svěřenci - Joakim Maehle a Jonas Wind. Proti Wolfsburgu nebude moct poslat na hřiště Oxforda, Mbabua a Frambergera, avšak v základní sestavě nebude podle očekávání scházet všech pět borců, kteří se před týdnem zapsali do listiny střelců. Včetně Ermedina Demiroviće, který má před sebou jubilejní stý bundesligový duel.

VfL s die Függerstädter v uplynulých jedenácti vzájemných střetnutích prohráli pouze jednou. Druhá porážka by pro tým Nika Kovaće přinesla třetí utkání bez bodu v řadě, jelikož mu nevyšel jak mač proti Stuttgartu, tak proti Leverkusenu. Takovou pravděpodobnost však snižuje skutečnost, že z důležitých hráčů bude scházet pouze Lukas Nmecha.

"Zápas v Augsburgu je pro nás hodně důležitý. Nejen proto, že nechceme ztratit kontakt s pohárovými příčkami. Věřím, že hráči do hry dají všechno a že se nám podaří vybojovat dobrý výsledek," prohlásil dvaapadesátiletý lodivod, který sice reprezentoval Chorvatsko, avšak narodil se na předměstí Berlína.

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Gumny, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Dorsch, Rexhbecaj - Jensen, Demirović - Michel, Tietz

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Pervan - Baku, Lacroix, Jenz, Maehle - Svanberg, Arnold - Majer, Gerhardt, Tomás - Wind

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.69 - 2.82

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - 1. FC Heidenheim

sobota 15:30

"Hříbata" nezačala sezonu vůbec dobře. Pouhých šest bodů po osmi duelech představuje nejhorší bilanci za posledních třináct roků. Dokonce i postoupivší Heidenheim je na tom aktuálně o bodík lépe. Navíc to vypadá, že klub, ve kterém působí Tomáš Čvančara, zapomněl proti ligovým nováčkům vyhrávat. Toho budou chtít svěřenci Franka Schimdta rozhodně využít.

Otázka z ní, jestli se dokázali za týden oklepat z porážky 2:5, kterou jim připravil Augsburg, třebaže už po osmnácti minutách vedli o dvě trefy. "Pět inkasovaných gólů je opravdu hodně. A nic na tom nemění fakt, že Augsburg si zase tolik šancí nevytvořil, ale byl především efektivní," nechal se slyšet devětačtyřicetiletý trenér, který na lavičce celku z Bádensko-Württemberska sedí už od roku 2007.

Pro toto nejbližší klání nebude moct využít služeb Elidona Qenaje a Thomase Kellera. I kdyby na trávní vyběhnout mohli, Schmidt dobře ví, že mezi německou elitou neexistují snadné zápasy. Zároveň dodal, že ten týden starý si s hráči rozebrali a že v Borussia-Parku bude hlavně důležité se vyvarovat zbytečných chyb.

Bývaly doby, kdy domácí stánek Borussie platil za nedobytnou tvrz. V aktuálním ročníku na něm zatím skvadra Gerarda Seoaneho vydolovala jediný bodík, když Joe Scally v samotném závěru smazal do toho okamžiku vedoucí branku Aymena Barkoka a proti Mohuči zařídil remízu 2:2. Americký reprezentant a účastník loňského mistrovství světa v Kataru, začne pravděpodobně tentokrát na lavičce.

"Cestou k úspěchu bude v tomto zápase aktivní napadání při hře bez balonu a vyplňování volných prostorů. Při hře s míčem si nesmíme počínat ustrašeně, jako tomu bylo v některých minulých duelech. Vyrukujeme s jinou strategií, než kterou jsme zvolili pro nepovedené derby s Kölnem," nechal se slyšet rodák ze švýcarského Luzernu, který mimochodem v pondělí, tedy dva dny po utkání, oslaví pětačtyřicetiny, s narážkou na porážku 1:3.

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Elvedi, Friedrich, Wöber - Weigl - Honorat, Neuhaus, Reitz, Netz - Jordan, Pléa

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Müller - Traoré, Mainka, Siersleben, Föhrenbach - Maloney, Theuerkauf - Dinkçi, Beste - Pieringer, Kleindienst

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 4.42 - 4.75

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - SV Darmstadt

sobota 15:30

Po téměř rok trvající absenci by se Manuel Neuer měl vrátit do akce. Formu brankářské jedničky Bayernu prověří nováček Bundesligy z Darmstadtu. Oslaví 37letý gólman návrat na trávníky očekávaným čistým kontem?

Neuer odchytal soutěžní utkání naposledy na loňském mistrovství světa v Kataru. Poté si při volnočasové aktivitě zlomil nohu a plně se uzdravil až před několika týdny. Následně se dostával do formy a podle Thomase Tuchela je připraven na sobotní zápas. "Pokud se nic nestane na tréninku, tak bude hrát. On se na to těší, my se na to těšíme. Pravděpodobně se na něj těší i další," sdělil trenér Bayernu na páteční předzápasové tiskové konferenci.

Další očekávaný návrat Tuchel naopak vyvrátil. Křídelník Serge Gnabry již sice zahojil zlomenou ruku, v uplynulém týdnu ovšem pro změnu onemocněl. Víkendový duel vynechají taky tři zranění hráči Mnichovanů - stoper Dayot Upamecano, univerzál Raphaël Guerreiro a středopolař Leon Goretzka.

I bez zmíněných mužů se ale od Bayernu očekává výhra. Bavoři sice nesídlí na úplném čele bundesligové tabulky, drží se však v popředí. Uspěli ve čtyřech soutěžních zápasech za sebou, po posledních dvou by ovšem měli na svém výkonu zapracovat. Před týdnem je totiž ve střelecké aktivitě předčil nejhorší celek nejvyšší německé soutěže Mainz, v úterý zase Roten zvládli klání v Lize mistrů na hřišti tureckého Galatasaraye i s notnou dávkou štěstí.

u.

Hosté z Darmstadtu dobře vědí, že i remíza v Mnichově by byla obrovským překvapením a úspěchem. Zatímco Bayern aspiruje na další zisk mistrovského titulu, hesenské "Lilie" usilují především o udržení v Bundeslize. Jako nováček soutěže posbíraly vcelku slušných sedm bodů a drží se nad pásmem sestup.

Navzdory jasné roli outsidera se Darmstadt na sobotní seanci těší. "Zápas na hřišti Bayernu, to je Bundesliga. Pro takový zápas jsme tvrdě pracovali. Proto cítíme očekávání. Všichni vědí, že nás v sobotu nečeká snadný soupeř. Přesto se chceme jako tým dobře prezentovat. Víme, že určitě budeme mít hodně práce v defenzivě. Kluky připravíme tak, aby na hřišti předvedli co nejlepší výkon," řekl hostující kouč Torsten Lieberknecht, jenž bude postrádat útočníky Aarona Seydela s Fabiem Torsiellem.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Mazraoui, De Ligt, Kim, Davies - Kimmich, Laimer - Coman, Musiala, Sané - Kane

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Klarer, Gjasula, Maglica - Bader, Kempe, Holland, Nürnberger - Mehlem - Skarke, L. Pfeiffer

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.07 - 15.70 - 34.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RB Lipsko - 1. FC Köln

sobota 18:30

Lipsko se drží v blízkosti top čtyřky, která je strategická, co se kvalifikace do Ligy mistrů pro příští sezónu týče. Pochopitelně že tahle skutečnost je domácím jistě dobře známa, a aby měli vážně onen klid na duši, potřebovali by přece ještě více přepnout do stabilnějšího režimu ke konkrétnímu posunu na tato místa. Sobotní ligový program završí proti Kolínu nad Rýnem.

Před pár dny se parta trenéra Marca Roseho propracovala k očekávanému vítězství v Lize mistrů nad Crvenou Zvezdou, na poli milionářské soutěže tedy zatím drží postupové otěže do osmifinále pevně ve svých rukou. Bundesligová scéna je vlastně rovněž slušně nasvícená, vždyť saský výběr prohrál pouze jednou, a to na samém startu sezóny s Leverkusenem, který po osmi kolech mimochodem vládl celé soutěži. Jako by ale slušná série neporazitelnosti nebyla na aktuálním umístění úplně vidět.

Nutno podotknout, že plichta s Bayernem se rozhodně nejeví jako nic ostudného, ovšem ta v domácím klání s Bochumí se už jako nečekaně ztrátová jeví. A právě tenhle rezultát asi s pevností určuje, že se mezi prvními čtyřmi Die Roten Bullen v současné chvíli prostě neobjevují. Na druhou stranu žádná panika není na místě, vedoucí čtveřice je pořád na hratelný dostřel. Jen se zkrátka jasně ukazuje, jak moc jedno, dvě zaváhání umějí být nekompromisní pro plnění vysokých ambicí.

Kolín nad Rýnem by přitom nemusel představovat úplně snadnou překážku, jakkoli se jeho postavení v průběžném pořadí může zdát dosti slabé. Hosté totiž Red Bull Aréna přicestují povzbuzeni o minulý skalp Mönchengladbachu. Byla to pro ně vůbec první výhra na ligové frontě v rámci tohoto ročníku, navíc se jednalo o prestižní lokální derby, důležité nejen pro jejich fanoušky, které může mít jistě velmi pozitivní vliv i na budoucí týdny.

Lipsko by si určitě přálo, aby jeho soupeř vzpruhu získal jindy, než zrovna před vzájemným střetnutím. Na druhou stranu Rose slíbil, že jeho svěřenci budou na hru mančaftu kouče Steffena Baumgarta dobře připraveni. "On je totiž poněkud snadno předvídatelný. Víme, co můžeme očekávat, pokud jde o soupeřovu formaci, styl hry či intenzitu,” vzkazoval na adresu Baumgarta, s nímž ho každopádně pojí přátelství. "Rádi se podělíme o zkušenosti. Vždycky ho rád vidím. Když proti sobě nastoupíme, chceme, aby naše týmy předvedly špičkový výkon. Vzpomínám si, jak jsem jednou v Dortmundu uklouzl a upadl na konci zápasu a on se mi nemohl přestat smát. Vycházíme spolu velmi dobře na hřišti i mimo něj."

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Simakan, Klostermann, Lukeba, Raum - X. Schlager, A. Haidara - Baumgartner, Simons - Poulsen, Openda

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - R. Carstensen, Hübers, Chabot, Paqarada - Ljubicic, Martel - Maina, Waldschmidt, Kainz - Selke

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.72 - 6.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

VfL Bochum - 1. FSV Mainz 05

pátek 20:30

Tři body, to je oč tu běží. Bochum a Mainz zůstávají jedinými mužstvy, která v probíhající bundesligové sezóně ještě nezvítězila. Ukončí některá ze stran čekání v pátek večer na Castopher Straße?

Díky čtyřem remízám se výš v tabulce pohybuje Bochum, avšak i její fotbalisté již lační po výhře. Po těžkém losu, během něhož uhráli cennou remízu v Lipsku a podlehli Freiburgu, cítí svou šanci. "Odehráli jsme dva slušné zápasy, ale získali jsme v nich jen jeden bod. Z toho pohledu nám vše bylo poměrně málo platné. Máme před sebou deváté kolo a ještě jsme nevyhráli. Máme proto jasný plán," vzkázal trenér VfL Thomas Letsch.

Poslední Mainz zaujal v posledním bundesligovém utkání sebevědomým výkonem proti Bayernu. Body ovšem nezískal. "Nemůžeme pořád mluvit jen o výkonu a říkat: 'Bylo to celkem dobré'. Potřebujeme body, výhra by byla skvělá. To je ale náš cíl vždy. Každý z nás ví, v jaké jsme situaci, všiml jsem si toho i v intenzitě tréninku. Jsem přesvědčen, že můj tým si je velmi dobře vědom toho, co musí zítra udělat," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci kouč "Nullfünfer" Bo Svensson.

Seznam absentujících hráčů Mainzu se týden po bitvě s Bayernem nikterak nezměnil. Zranění dál limituje obránce Andrease Hanche-Olsena s Phillippem Mwenem a útočníky Jonathana Burkardta s Nelsonem Weiperem. Hrát nebude ani forvard Anwar El Ghazi, jenž zůstává suspendovaný kvůli podpoře teroristického hnutí Hamás. Domácí budou postrádat šest hráčů - náhradního brankáře Michaela Essera, zadáky Jordiho Osei-Tutua s Mohammedem Tolbou, středopolaře Patricka Osterhageho s Matúšem Berem a útočníka Lyse Mousseta.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Ordets, K. Schlotterbeck, Bernardo - Gamboa, Losilla, Förster, Wittek - Stöger - Asano, Paciência

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - van den Berg, Bell, Fernandes - da Costa, Barreiro, Krauß, Caci - Gruda, Lee - Onisiwo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.56 - 2.55

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
8
7
1
0
25 : 7
22
2
VfB Stuttgart
8
7
0
1
25 : 8
21
3
Bayern Mnichov
8
6
2
0
26 : 7
20
4
Borussia Dortmund
8
6
2
0
17 : 8
20
5
RB Lipsko
8
5
2
1
19 : 7
17
6
TSG Hoffenheim
8
5
0
3
17 : 14
15
7
Eintracht Frankfurt
8
3
4
1
9 : 6
13
8
SC Freiburg
8
4
1
3
9 : 14
13
9
VfL Wolfsburg
8
4
0
4
11 : 11
12
10
FC Augsburg
8
2
2
4
15 : 19
8
11
1. FC Heidenheim
8
2
1
5
12 : 20
7
12
SV Darmstadt
8
2
1
5
13 : 22
7
13
Borussia Mönchengladbach
8
1
3
4
14 : 19
6
14
Werder Brémy
8
2
0
6
12 : 18
6
15
Union Berlín
8
2
0
6
11 : 17
6
16
1. FC Köln
8
1
1
6
7 : 15
4
17
VfL Bochum
8
0
4
4
6 : 21
4
18
1. FSV Mainz 05
8
0
2
6
7 : 22
2

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (57)

Přidat komentář
Rudnevs

Nostalgický výber fotky, ešte na Bruchweg Stadione

Reagovat
Martin9719

Velice důležitý souboj pro oba celky. Jen doufám že to neskončí bez gólů, což by mohlo předznamenat nejméně gólové kolo od nového ročníku Bundesligy.

Reagovat
andrew96

Mainz to zatím vůbec nedává v hlavách. Je dobře, že se Ittrich s nimi nehodlá bavit a rovnou tasí karty.

Reagovat
Martin9719

Tak takhle jsou 05kám ty solidní výkony např. proti Bayernu na nic. A nebude to jen skvělou atmosférou v Bochumi a jejich nátlakovým fotbalem..

Reagovat
Martin9719

Celkem by mě zajímalo zda má někdo info co je za tím, že je vyřazen ze sestavy Marco Richter.

Reagovat
Martin9719

Když se člověk podívá na výkony Bayernu a zároveň ztráty např. v podobě Goretzky tak se silnějším losem bych si byl jist, že 1. prohra/další ztráta se blíží, ale až na BVB mají tak dobrý los, že to nastane jen stěží.

Reagovat
andrew96

Ono se to zdá, Bayern nevede, asi je něco špatně. Ale ve skutečnosti start sezóny zvládl a Tuchel si všechny maže.

https://twitter.com/OptaFranz/status/1715796465346367710?t=0YOAG993WbczxqtgRiX4Xg&s=19

Nicméně tak silný Leverkusen tu ještě snad nebyl.

Reagovat
Martin9719

No, to že nevede bych s tím ani tak nespojoval, stále je začátek dá se říct, a ostatní z vrchu tabulky neztrácí. Samozřejmě, že ještě neprohráli, ale už zároveň ztratili. Narážím spíš na jejich výkon na Galatasaray i předtím v Mainzu kde to zkrátka má sestupnou tendenci a pokud neztratí na BVB tak na pár dalších týdnů asi nikde, alespoň ne v Bundeslize. Jelikož mají soupeře typu Heidenheim, Köln, teď Lilie tak na to to prostě stačit bude. Záloha s aktuálně nefunkčním Kimmichem a Laimerem který má pro Bayern větší přínos možná na RB by prostě na konfrontaci se špičkou Bundesligy nestačila. Ono totiž už i třeba ten Kim dokáže dost ostudně propadnout v obraně.

Reagovat
Martin9719

Reese und Tabakovič sind zurück! Každopádně naše levá strana obrany je dnes s Karbownikem hodně zranitelná. Statistiky tomu neodpovídají včetně Xg ale Paderborn mohl dát možná i víc gólů než my. Konec poločasu to uklidnil. Kenny moc práce dozadu neměl, Paderborn vede útoky prakticky jen přes pravou stranu.

Reagovat
Rudnevs

Ale ale.. takže “pan úžasný” Karbownik dneska nič moc?

Reagovat
Martin9719

No nakonec z toho vybruslil se známkou 6.8, ale v první půli tam měl Paderborn min. 2 centry do gólovky právě přes Karbownika, naštěstí na to ve skluzu a potom hlavou útočník nedosáhl. Při první situaci tomu taky pomohl Reese který stál na půli soupeře ve špatným postavení a nechal za sebou krajního beka který šel pak v přečíslení na Karbownika, ale tomu záložník po kolmici stejně utekl a dával přízemní centr.

Reagovat
Müllered

Kimmich Vyfaulovat se na začátku proti Darmstadtu, když se příště hraje proti BVB.

Reagovat
db18

Snad už bude Goretzka fit. A když ne, tak to třeba pomůže k vysvobození od Tuchela... i když má Bayern nejlepší start asi za 8 let...

Reagovat
vladino10

Tuchela má aktuálne od vyhadzovu veľmi ďaleko

Reagovat
db18

Tak nějaká krize může přijít rychle, když se začne víc řešit ten post Mazraouiho...

Reagovat
Martin9719

S aktuálním losem na příští zápasy těžko.

Reagovat
Müllered

Taky je nejslabší liga co pamatuji, bohužel. V LM taky štěstí na los. Kromě BVB v prvním zápasu stále neporazil nikoho silnějšího a hra je na grc, ale podle některých si to vodí, ok.

Reagovat
vladino10

Tak United sme dali

Reagovat
Müllered

Podle tebe jsou současní United silný soupeř? A ještě docela se štěstím.

Reagovat
vladino10

Tak tá kvalita tam je. A o šťastí by som nehovoril, celý zápas sa viedlo o dva góly a celý zápas to mal Bayern pevne v rukách. Na rozdiel od kodane alebo galatasarayu

Reagovat
andrew96

Reagovat
db18

Nejslabší, ale na první flek to nestačí.

Reagovat
Müllered

Ne nadarmo ty první týmy překonávají svoje rekordy.

Reagovat
andrew96

To si rozhodně nemyslím. Kór třeba v porovnání s loňskou Hinrunde.

Reagovat
db18

Tuchel pod žlutou, Kimmich dole... nerozchytaný gólman. Víc si Darmstadt ani nemůže přát.

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
vladino10

toto sa nemôže takto skúsenému hráčovi stat, ok, jedna chyba, strata lopty pred vápnom...ale faulovať v 4. minúte na červenú...

Reagovat
Martin9719

Naprosto tragický už v Turecku, jenom výsledek jeho formy.

Reagovat
Müllered

Bych se ani nedivil, kdyby ho chtěl odstřelit. Patří do skupiny, která si s Tuchelem nesedla.

Reagovat
db18

To nebyl ani faul, ne?

Reagovat
Müllered

Kane dost lidí ho kritizuje, ale čísla má luxusní.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Müllered

Bambi konečně

Reagovat
db18

teď tam padá všechno...

Reagovat
db18

To je kokot.

Reagovat
Müllered

Kdo?

Reagovat
db18

Kane.

Reagovat
Müllered

Thomas

Reagovat
Müllered

Thomas po pár minutách 1+2

Reagovat
bayern987

Reagovat
db18

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Jardman

Reagovat
godwood

Reagovat
Jardman

Neviděl jsem, můžete mi popsat, co se dělo? Hustej výsledek

Reagovat
PavlíčeQ

vsechny tri cerveny byly po tom co to hraci hasili na posledni chvili jasnym faulem, prvni dve byly jasny, ta treti mi prisla trochu prisna, za me by zluta stacila

ve druhe puli nam tam pak spadlo temer vse na co jsme sahli, slo zkratka videt ze hoste hrali jen s osmi hraci v poli, trochu kruty

doporucuju si nekde najit harryho gol roku kdy to trefil snad ze sedesati metru, byt to byla trochu sporna situace, protoze tomu predchazela hodne hranicni ruka mazraouiho ve vapne

Reagovat
Bayernista18

Gól nádhernej, ale ruka jasná, i když nechtěná a blízko u těla. Penalty se za to kopou běžně.

Reagovat
vladino10

Reagovat
Jardman

Reagovat
Jardman

Díky

Reagovat
Werkrider

Dyť aby Trapp viděl musel poskočit doprava, Fulkrug jej jednoznačně ovlivnil.

Reagovat
vilp

Pro ten balon si Hradecký mohl jít teda.

Reagovat
ACSMan

Tohle střídání Hložka a Schicka v 90 minutě je velice přínosné pro český fotbal. Měli by to hoši zabalit a jít jinam

Reagovat
vilp

Schick si bude muset počkat, holt vítězný tým se nemění.

Reagovat
vladino10

Hrajú v Európe, minimálne šik minúty dostane. Okrem toho si nemyslím, že tak skoro od zranenia má na 90 minút.

Reagovat
Doubas

Jj, proto ho tam dal jenom na 2 min, příště dostane možná 5

Reagovat
vladino10

no vidíš

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele