Dnes Středa - polojasno 23°C
Zítra Čtvrtek - polojasno 24°C
Středa 1. 5. 2024
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Nové budovy na pražském letišti navrhnou Nizozemci, ateliér MVRDV vyhrál soutěž
Podoba plánovaných budov je na vizualizaci znázorněna zelenou barvou. Zdroj: Letiště Praha

Nové budovy na pražském letišti navrhnou Nizozemci, ateliér MVRDV vyhrál soutěž

Architektonickou soutěž Letiště Praha na nové budovy vyhrál nizozemský ateliér MVRDV ve spolupráci s firmou NACO. Návrh rozšiřuje Terminál 1 o novou budovu pro centrální bezpečnostní kontrolu, nové obchodní plochy a salonky. Přibude také budova s hotelem, konferenčním centrem a parkovištěm. Informoval o tom zástupce tiskové mluvčí letiště Michal Procházka.  

Návrh nizozemského studia MVRDV připravený pro tři nové letištní objekty ve spolupráci se společností NACO (Netherlands Airport Consultants) zvítězil v architektonické soutěži Letiště Praha.

Návrh rozšiřuje Terminál 1 o novou budovu pro centrální bezpečnostní kontrolu, nové obchodní plochy i VIP salonky. Ve veřejné části letiště přibude budova s hotelem, konferenčním centrem a parkovištěm. „Nové stavby zajistí letišti posílení provozní flexibility a další možnosti snadného přizpůsobení jakémukoli budoucímu rozšíření a přestavbě“ sdělil Procházka.

Podle Jiřího Krause, místopředsedy představenstva Letiště Praha, je spolupráce se světově působícím architektonickým studiem pro Letiště Václava Havla Praha příslibem vybudování nové architektury světové úrovně s důrazem na udržitelnost.

„Soutěž přilákala mimořádný zájem architektů, včetně těch zahraničních. Objekt centralizované bezpečnostní kontroly Terminálu 1 se společně s částečně rozpracovaným řešením pro rozšíření Terminálu 2 stane základním kamenem rozsáhlé mozaiky strategicky významného projektu dobudování kapacit letištních terminálů,“ uvedl Kraus.

Díky rozšíření terminálů bude možné odbavit v dopravní špičce za hodinu dvakrát více cestujících. Nyní je maximální propustnost 4400 lidí za hodinu, po rozšíření by měla být 7220, uvedl nedávno generální ředitel Letiště Praha Jiří Pos při představení investičního plánu. Na Terminálu 1 by měla vzniknout Centrální bezpečnostní kontrola, stejně jako je na Terminálu 2. Nyní jsou na Terminálu 1 bezpečnostní kontroly až u jednotlivých gatů.

Zakládající partner MVRDV Winy Maas vnímá, že dnes většina zážitků z letišť postrádá vazbu na dané místo nebo pocit sounáležitosti ze strany cestujících. „To se v Praze brzy změní. Při průchodu bezpečnostní kontrolou budete obklopeni zelení české krajiny – na stropě, který ji zobrazuje, i na okolních prostranstvích, kde se nacházejí rostliny typické pro český biotop. Takový zážitek vám dodá pocit klidu a sounáležitosti. Chvíli, kdy se budete cítit ukotveni těsně předtím, než vzlétnete. Při cestě zpět do České republiky budete mít pocit skutečného návratu,“ uvedl.

„Jsme hrdí, že můžeme být součástí jedinečného projektu. Vycházíme z principů udržitelnosti i staveb budoucnosti a využíváme unikátní designové prvky, které cestující při průchodu Letištěm Václava Havla Praha zcela pohltí a zprostředkují jim vzrušující zážitek. Těšíme se na úzkou spolupráci s MVRDV i lokálními partnery při návrhu vkusného, a přitom odolného rozšíření letiště,“ uvedla ředitelka NACO Esther Kromhout.

Dalšími týmy oceněnými v architektonické soutěži Letiště Praha jsou tuzemské Studio Perspektiv ve spolupráci s norskými architekty Nordic Office of Architecture a kancelář Aulík Fišer architekti.


Autor: Karel Netolický

Změna vedení Školy v přírodě Janov, dočasně ji povede referentka Zubová

Dnes ve 13:26

Místostarosta Prahy 1 pro školství 1 David Bodeček (nez./klub Piráti a občané z Prahy 1) v úterý oznámil ukončení funkce Romana Mühla ve funkci ředitele Školy v přírodě Janov (ŠVP), kde působil od 1. září 2021. Tato změna nabyla účinnosti poslední...

Zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech v Praze byl prodloužen

Dnes ve 13:18

Český hydrometeorologický ústav prodloužil výstrahu před nebezpečím požáru pro hlavní město do čtvrtka 2. května do 18 hodin. Prodloužena je tak platnost nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru na...

Yes to Europe. Dvacet let v Evropské unii připomnělo letadlo se speciálními livery

Dnes ve 13:08

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé společnosti Lufthansa se speciálním livery „Yes to Europe“ propagující myšlenku evropské integrace. Modro-bílý Airbus imatrikulace D-AIUC v Praze...

Podezřelé zavazadlo vyklidilo halu hlavního nádraží, v kufru bylo oblečení

29. dubna 2024 v 18:33

Kvůli nálezu podezřelého zavazadla byla v pondělí dopoledne před jedenáctou hodinou evakuována hlavní hala hlavního nádraží. Nakonec se ukázalo, že se ve velkém kufru ukrývalo oblečení. Cestující se v poledne na nádraží mohli vrátit bez omezení.  

Další články
Nahoru