Pondělí 13. května, 2024
Evropský rozhled

Zkrácený překlad zápisu z jednání Valného shromáždění OSN k rezoluci o ochraně civilistů a dodržování právních a humanitárních závazků

Demonstrace za Palestinu, sobota 28. října 2023, Praha. Ilustrační obrázek

Toto je zkrácený překlad zápisu z jednání Valného shromáždění OSN k rezoluci o ochraně civilistů a dodržování právních a humanitárních závazků.

 

Na základě přelomové rezoluce Uniting for Peace přijaté Valným shromážděním v roce 1950 může orgán svolat mimořádné zasedání do 24 hodin, pokud Rada bezpečnosti neplní svou primární odpovědnost za udržování mezinárodního míru a bezpečnosti. Mimořádné zasedání k humanitárnímu příměří v Gaze bylo teprve desáté takto svolané v historii OSN.

 

Podle několika agentur OSN na místě dochází kritické zásoby pro záchranu životů, paliva pro chod nemocnic a pitná voda.

Mezitím ve středu Rada bezpečnosti nepřijala dvě rezoluce o řešení humanitární krize. Čína a Rusko vetovaly návrh rezoluce vedený Spojenými státy a druhá rezoluce podporovaná Ruskem nedokázala zajistit dostatečný počet hlasů pro.

Stalo se tak po selháních jednoty na Radě minulý týden. Ruskem vedený návrh rezoluce vyzývající k okamžitému humanitárnímu příměří byl odhlasován minulé pondělí a následující středu Spojené státy vetovaly text pod vedením Brazílie, který nabádal k humanitárním pauzám s cílem poskytnout pomoc milionům lidí v Pásmu Gazy.

 

Předseda Valného shromáždění Dennis Francis zahájil zasedání krátce po 10. hodině. Připomněl delegátům, že mimořádné zasedání se znovu svolává na žádost členských států a v reakci na dopisy podepsané Jordánskem, Mauretánií, Nikaraguou a Ruskem spolu se Sýrií.

Dennis Francis vyjádřil hluboké znepokojení nad událostmi, které se odehrávají v Izraeli a Palestině. Vyzval k okamžitému a bezpodmínečnému humanitárnímu příměří a otevření koridorů pro pomoc.

Odsoudil útoky Hamásu na Izrael ze 7. října a uvedl, že brutalita útoku Hamásu je šokující, nepřijatelná a nemá na světě místo. Odsoudil také útoky na nevinné civilisty v Gaze a zničení kritické infrastruktury Izraelem.

Zdůraznil, že prvořadou prioritou kolektivního členství v OSN musí být ochrana a záchrana civilních životů. Všechny strany tohoto konfliktu se musí řídit mezinárodním humanitárním právem a okamžitě vytvořit nezbytné podmínky k otevření humanitárního koridoru do Pásma Gazy.

Závěrem ocenil práci zaměstnanců OSN v Gaze a vyjádřil soustrast rodinám 35 členů UNRWA, kteří byli zabiti od začátku krize.

 

Rijád Mansúr, stálý pozorovatel státu Palestina, uvedl, že zatímco tady mluví, umírají rodiny, nemocnice ukončují činnost, ničí se čtvrti a lidé utíkají z jednoho místa na druhé, nejsou v bezpečí a nemají kam jít.

„Pokud to nezastavíte pro ty, kteří již byli zabiti, zastavte to pro ty, kteří ještě mohou být spaseni.“

Humanitární pomoc na místě je velmi potřebná. Nemocnice fungují například bez anestetik.

Následně kritizoval Izrael, který si nedávno stěžoval Radě bezpečnosti OSN, že jeho lid trpí. Trpí i Palestinci. Izrael nedávno vyzval k propuštění rukojmích, ale vzápětí si vzal za rukojmí 2 miliony Palestinců.

Každý den je zabito tisíc Palestinců. Nic nemůže ospravedlnit válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

„Vracíte nás o 80 let zpět tím, že se snažíte ospravedlnit to, co Izrael nyní dělá.“

Palestinci podle něj přežili desetiletí okupace, 16 let blokády a pět válek v Gaze. Odpovědí na zabíjení Izraelců a Palestinců není další zabíjení. Vyzval členy OSN k dodržování zásad OSN, aby ochránili budoucí generace před metlou války.

Jediná cesta vpřed je spravedlnost pro palestinský lid. „Volte spravedlnost, ne pomstu. Volte mír, ne další války. Hlasováním ukončete téměř tři týdny nejhoršího dvojího metru, jaký jsme za poslední desetiletí viděli. Životy visí na vlásku. Prosím, zachraňte životy, zachraňte životy, zachraňte životy.“

 

Velvyslanec a stálý představitel Izraele při OSN Gilad Erdan řekl, že masakr ze 7. října a to, co následovalo, nemá nic společného s Palestinci, arabsko­‑izraelským konfliktem nebo palestinskou otázkou.

„Toto není válka s Palestinci,“ řekl. „Izrael je ve válce s genocidní džihádistickou teroristickou organizací Hamás. Chrání tím demokracii Izraele proti moderním nacistům. Hamás se nestará o palestinský lid, mír nebo dialog. Jeho jediným cílem je vyhladit Izrael a zavraždit každého Žida na povrchu Země.“

Hamás zabíjel nevinné izraelské civilisty a úmyslně zaměřoval izraelské lékařské týmy, které se snažily pomoci zraněným během teroristického útoku. Erdan odsoudil pokrytectví, neexistuje jediné zpochybnění barbarství vůči Izraelcům.

Následně delegátům přehrál video, které zachycuje brutální setnutí hlavy zahradním nářadím bezmocnému dělníkovi z Thajska. Neexistují žádná slova v žádném jazyce, které by popsala zlo, kterého jsme právě byli svědky. Nedá se to pospat, protože to v lidstvu nemá místo.

ISIS byl Islámský stát Iráku a Sýrie a Hamás je Islámský stát Gazy. Stejně jako ISIS Hamás již nesmí být. K vymýcení Hamásu použijí všechny prostředky, které mají k dispozici. Cílem Izraele je zajistit, aby se taková zkaženost a zvěrstvo už nikdy neopakovaly.

 

Ministr zahraničí Ajmán Safadí z Jordánska vyzval členy, aby se postavili za mír, za lidské hodnoty a Chartu OSN. „Historie nás bude soudit,“ řekl. Odmítněte válku, zabíjení a válečné zločiny. Izraelská vláda má členy kabinetu, kteří volají po vymazání Palestinců z povrchu této Země.

Izrael dělá z Gazy peklo na Zemi a trauma bude pronásledovat další generace. Právo Izraele na sebeobranu není právem na beztrestnost, Izrael nemůže stát nad zákonem. Nechte zbraně utichnout a obnovme víru v mírový proces jako jedinou cestu k ukončení tohoto konfliktu jednou provždy.

Závěrem vyzval k minutě ticha za všechny civilisty a nevinné, kteří během této války zahynuli.

 

Ministr zahraničních věcí Íránu Hosejn Amir Abdollahija řekl, že uplynuly tři týdny, co bylo mezinárodní společenství svědkem válečného zločinu a genocidy okupačního izraelského režimu v Gaze a na Západním břehu Palestiny.

USA a několik evropských zemí se postavilo na stranu Izraele a palestinské osvobozenecké hnutí označují za teroristy. To je bohužel stav dnešního světa. Rada bezpečnosti se měla pokusit nastolit světový mír a bezpečnost.

Vyzval USA, aby usilovaly o mír a bezpečnost a ne o válku proti lidem, ženám a dětem. Místo posílání tanků a bomb, které mají být použity proti Gaze, by Spojené státy měly přestat podporovat genocidu v Gaze a Palestině.

„Upřímně říkám americkým státníkům, kteří nyní řídí genocidu v Palestině, že nevítáme rozšíření války v regionu a varuji – pokud bude genocida v Gaze pokračovat, nebudou ušetřeni tohoto ohně,“ uvedl.

Poznanenal, že podle íránských jednání je Hamás připraven propustit civilní vězně, na druhou stranu by mezinárodní společenství mělo podpořit propuštění 6000 Palestinců držených v izraelských věznicích.

 

Velvyslanec Sidi Mohamed Laghdaf z Mauretánie promluvil jménem Organizace islámské spolupráce. Řekl, že absence jakéhokoli morálního, právního nebo politického konsenzu pouze povzbudila okupační moc k tomu, aby beztrestně pokračovala ve své nezákonné politice koloniálního osídlení a anexe.

Poukázal na léta trvající blokádu Izraele, nucené vysidlování palestinských civilistů, systematické etnické čistky, organizované teroristické činy a znesvěcení svatých míst, včetně jeruzalémské mešity al­‑Aksá.

Dodal, že Izrael setrvává na svém popírání porušování nezcizitelného práva lidí na sebeurčení a nezávislost. To by mělo skončit.

 

Joaquín Alberto Pérez Ajestarán, velvyslanec a zástupce stálého představitele Venezuely, promluvil rovněž jménem Skupiny přátel na obranu Charty Organizace spojených národů.

Vyzval k okamžitému příměří a ukončení všech nepřátelských akcí namířených proti civilistům a civilní infrastruktuře, včetně nemocnic, uprchlických center a skladů potravin.

Odsoudil veškerou pobuřující rétoriku a dehumanizující jazyk, který v žádném případě neslouží politickému a diplomatickému úsilí o zmírnění napětí, naopak zvyšuje napětí a násilí ohrožující tisíce nevinných životů.

Jménem skupiny vyzval Radu bezpečnosti, aby naléhala na Izrael, aby vyslyšel poslední výzvy generálního tajemníka OSN, včetně dodržování zásah Charty OSN, Ženevských úmluv a příslušného mezinárodního práva.

 

Brian Wallace, stálý představitel Jamajky, který hovořil za karibské společenství CARICOM, řekl, že pokud konflikt okamžitě neukončíme, mohl by eskalovat v širší regionální válku.

Vyjádřil obavy z ničivých důsledků pro mezinárodní stabilitu, zejména pro malé zranitelné ostrovní státy, jako jsou ty v CARICOM, které již zápasí s překonáním mnohostranných výzev.

„Uvědomme si jednou provždy naprostou marnost války, násilí a teroru,“ řekl a znovu potvrdil pokračující podporu ze strany CARICOMu rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 242 a vyzval k urychlenému úsilí o mírové a trvalé řešení konfliktu.

 

Alja Ahmed Saif Ál Tháni, velvyslankyně a stálá představitelka Kataru při OSN, uvedla, že krize ohrožuje bezpečnost regionu a světa. Vyjádřila lítost nad tím, že Rada bezpečnosti nekonala.

Vyzvala všechny strany, aby zmírnily napětí a přistoupily k úplnému příměří; okamžité propuštění všech vězňů, zejména civilistů; dodání humanitární pomoci do Pásma Gazy; a otevření bezpečných humanitárních koridorů.

Její země odsuzuje útoky na civilisty, zejména ženy a děti, a odmítla obležení Izraelem, okupační mocností, která připravila 2,3 milionu lidí – polovinu z nich děti – o základní potřeby.

Na závěr řekla: „Katar nadále přispívá k pokračujícímu diplomatickému úsilí o nalezení cesty ven, která zastaví krveprolití našich palestinských bratrů a zajistí udržitelné politické řešení v souladu s dobře známými podmínkami a nasměruje region pryč ze spirály do chaosu a násilí.“

 

Egyptský velvyslanec Usáma Mahmúd Abdelchalek uvedl, že mlčení ohledně základních lidských práv Palestinců pod palbou v Gaze není již možné. Na všechny, včetně Palestince, musí platit jeden standard, nikoliv dvojí standard.

Odsoudil napadání civilistů, terorismus, porušování mezinárodního humanitárního práva, bombardování nemocnic a zdravotnických středisek, zabíjení dětí, obležení i odříznutí od všech základních životních potřeb. Řekl ne násilnému vysidlování a likvidaci lidských práv. „Ne genocidě, všichni lidé jsou si rovni.“

Je klíčové promluvit, abychom nebyli, jak praví arabské přísloví, němý ďábel, který nemluví pravdu.

„Už nemůžeme dál snášet to, co se děje Palestincům.“

Výzvy k humanitárnímu příměří nemají nic společného s podporou teroristické agrese, ale prvním krokem k zastavení krveprolití.

Odsoudil politiku obléhání a hladovění civilistů v Pásmu Gazy s tím, že odpírat jim vodu nemá v 21. století místo. Připomíná to praktiky středověku.

Vytlačení Gazanů potřetí v historii z jejich země musí být kategoricky odmítnuto.

 

Linda Thomas­‑Greenfield, velvyslankyně a stálá představitelka USA při OSN, zdůraznila, že smrt, ničení a zoufalství, které se nám odehrávají před očima, stačí na to, aby kdokoli ztratil víru v lidstvo.

S odkazem na barbarské teroristické činy Hamásu paní Thomas­‑Greenfield zdůraznila, že teror nemá žádné ospravedlnění – žádné. Musíme odsoudit teroristické činy Hamásu.

Pro teroristy Hamásu jsou civilisté postradatelní, Izrael uplatňuje své právo bránit svůj lid před Hamásem, ale musí tak činit v souladu s pravidly války a s respektem k mezinárodnímu humanitárnímu právu.

Připomněla práci své země na ochraně civilních životů a zajištění humanitární pomoci v Gaze a vyzvala všechny členské státy, aby také zmírnily tamní humanitární utrpení.

V rezoluci podle ní chybí dvě klíčové věci. Je pobuřující, že v rezoluci se neuvádí jména pachatelů teroristického útoku ze 7. října. Dále tam chybí zmínka o rukojmích.

Spojené státy podpořily dodatek Kanady, který opravuje tato opomenutí, odsuzuje teroristické útoky Hamásu a vyzývá k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění rukojmích. Vyzvala všechny členské státy, aby pozměňovací návrh podpořily.

„Valné shromáždění musí vyslat světu jasný vzkaz, že odsuzujeme teroristické činy a stojíme za všemi, kteří jsou drženi jako rukojmí,“ dodala.

„Nesmíme se vrátit ke status quo, kdy Hamás terorizuje Izrael a používá palestinské civilisty jako lidské štíty, a nesmíme se vrátit ke status quo, kdy extremističtí osadníci mohou útočit a terorizovat Palestince na Západním břehu Jordánu.“

Až tato krize pomine, musí existovat vize toho, co přijde dál. Podle USA to bude dvoustátní řešení.

 

Zástupce Evropské unie při OSN Olof Skoog uvedl, že EU hluboce lituje použití práva veta v Radě bezpečnosti, protože krize vyžaduje silné, včasné a jednotné poselství Rady bezpečnosti.

Naléhavým úkolem je zajistit bezpečný, rychlý a neomezený humanitární přístup k populaci v nouzi všemi možnými prostředky, ať už jde o koridor nebo humanitární pauzu – toho však nesmí zneužít teroristé.

Řekl, že EU je připravena přispět k obnovení politického procesu na základě dvoustátního řešení a podporuje co nejrychlejší uspořádání mezinárodní mírové konference.

 

Abdulaziz M. Alwasil, velvyslanec a stálý zástupce Saúdské Arábie při OSN uvedl, že zabíjení a ničení v Pásmu Gazy nejenže vytváří humanitární katastrofu, ale má také strašné důsledky a dopady na bezpečnost regionu a světa.

„Jasně jsme odsoudili útoky na civilisty jakoukoli stranou, vyzvali jsme k zastavení palby, zastavení krveprolití, okamžitému zrušení obležení, propuštění rukojmích a poskytnutí humanitární pomoci a podpory postiženým,“ řekl.

„Také jsme odsoudili pokusy o násilné vysídlení a politiku kolektivního trestání obyvatelstva v Gaze, včetně hladovění civilistů jako válečné zbraně,“ dodal.

Velvyslanec Alwasil znovu potvrdil, že prioritou by měla být práce pro mír, a vyzval k dodržování mezinárodních úmluv a zákonů. Zdůraznil, že současná krize byla způsobena selháním mezinárodního společenství ukončit izraelskou okupaci a zavést dvoustátní řešení.

„Mlčení tváří v tvář nelegitimním izraelským praktikám, ať už za posledních 70 let, nebo dokonce nedávno, je to, co dovedlo region k současné krizi,“ řekl a varoval před možným přeléváním konfliktu, který by ohrozil globální mír a bezpečnost.

 

Podle stálého zástupce Turecka při OSN Sedata Önala je Turecko spoluautorem dnes představené rezoluce, která obsahuje minimum toho, co potřebujeme k ukončení masakru a zmírnění napětí na zemi.

Cílení na civilisty a civilní infrastrukturu bezpečnost nepřinese. Mír nebude možný, dokud budou palestinské touhy po svobodě, důstojnosti a státnosti nadále popírány.

 

Sérgio França Danese, velvyslanec a stálý zástupce Brazílie při OSN, jednoznačně odsoudil teroristické útoky Hamásu, včetně braní rukojmích. Rovněž odsoudil útoky, které bez rozdílu zabíjejí a zraňují civilisty a ničí domy v Pásmu Gazy, čímž je připravují o základní nástroje pro přežití.

Brazílie v říjnu předsedá Radě bezpečnosti.

 

Ministr pro Blízký východ Spojeného království lord Tariq Ahmad v úvodu vyjádřil soustrast zaměstnancům OSN a zdravotníkům, kteří přišli o život při bombardování Gazi, spolu s oběťmi útoků v Izraeli ze 7. října a rodinami zabitých nevinných Palestinců.

Každý ztracený život je tragédie. Nejen pro rodinu v Izraeli, Gaze nebo na Západním břehu, ale pro celé lidstvo. Vyzval všechny strany, aby respektovaly mezinárodní humanitární právo, a vyzval k bezpodmínečnému propuštění rukojmích a neomezenému přístupu k humanitární pomoci.

Lord Ahmad řekl, že je naléhavé zvýšit pomoc přes přechod Rafah, a pochválil generálního tajemníka OSN a všechny zaměstnance, kteří neúnavně pracují na tom, aby se pomoc dostala k těm, kteří ji potřebují.

Humanitární pauzy jsou nezbytné pro doručení pomoci.

Spojené království stojí za Izraelem tváří v tvář teroru Hamásu a právu Izraele na sebeobranu, ale zdůraznil, že to musí být v rámci mezinárodního práva.

Je třeba podniknout všechny kroky k minimalizaci škod a zajištění bezpečného pohybu osob. Neztrácejme ze zřetele dvoustátní řešení konfliktu.

 

Jordánský velvyslanec Mahmúd Dajfalláh Hmúd před hlasováním řekl, že nezměrné utrpení palestinského lidu je předurčeno k tomu, aby zanechalo trvalou stopu na budoucích generacích.

 

Kanadský velvyslanec Bob Rae zdůraznil, že se shromáždění schází, aby ukázalo Izraelcům a Palestincům, že jakákoli ztráta života je tragédie. Přesto se zapomnělo na kritický důvod, proč tu jsou. Dne 7. října vyvolal Hamás v Izraeli teror. Od té doby bylo zabito více než 7 000 Palestinců.

Kanada bohužel nemůže podpořit současný text, pokud nezmiňuje teroristické útoky ze 7. října a braní rukojmí.

Pokud navrhovaný pozměňovací návrh nebude přijat, shromáždění neuzná jeden z nejhorších teroristických útoků na světě a všichni budeme muset žít s tímto selháním.

 

Pákistánský velvyslanec Munir Akram uvedl, že pokud bude Kanada ve svém pozměňovacím návrhu spravedlivá, bude souhlasit s označením Izraele i Hamásu.

Nejmenovat ani jednu stranu je podle něj nejlepší volbou, přesně jako v případě jordánské rezoluce.

Pokud by chtěli být nestranní a spravedliví, musel by v rezoluci být označen i Izrael. „Všichni víme, kdo s tím začal. Je to 50 let izraelské okupace a beztrestného zabíjení Palestinců,“ řekl. „Prvotním hříchem je izraelská okupace, nikoli to, co se stalo 7. října.“

 

Schválení rezoluce

Po tomto projevu nebyla kanadská rezoluce schválena – pro pozměňovací návrh bylo 85 hlasů, 55 proti a 23 se zdrželo, takže nezískal potřebnou dvoutřetinovou většinu.

Jordánská rezoluce byla přijata Valným shromážděním 120 hlasy pro, 14 proti a 45 se zdrželo hlasování. Jedna členská země OSN s odkazem na technické potíže změnila po zaznamenání hlasování svůj hlas, takže konečný počet byl 121 pro ku 14 proti, 44 se zdrželo.

Jde o první formální reakci Organizace spojených národů na nepřátelské akce od teroristických útoků Hamásu ze 7. října poté, co Rada bezpečnosti ve čtyřech případech nedokázala dosáhnout konsensu o jakékoli akci.

 

Francouzský velvyslanec Nicolas de Rivière po schválení rezoluce řekl, že jeho delegace hlasovala pro, protože nic neospravedlňuje zabíjení civilistů.

„Musíme společně pracovat na vytvoření humanitárního příměří, protože situace v Gaze je katastrofální,“ řekl s tím, že Francie již vyslala pomocné plavidlo. „Shromáždění musí vyzvat k propuštění rukojmích.“

„Máme povinnost zabránit zhoršení situace,“ řekl. „Jediným schůdným řešením je dvoustátní řešení.“

 

Gilad Erdan, velvyslanec Izraele při OSN, považuje dnešní den za den, který se stane hanbou.

„Všichni jsme byli svědky toho, že OSN nemá ani špetku legitimity,“ řekl. „OSN je odhodlána dovolit další zvěrstva. Podle rodiny národů nemá Izrael právo se bránit.“

S Hamásem se nevedou žádné rozhovory ani diskuse. Izrael nebude nečinně přihlížet a nedovolí páchat další zvěrstva. Rezoluce nezmiňuje Hamás ani jednou, jako by válka začala sama od sebe.

„Jediný způsob, jak zničit Hamás, je vykořenit je.“

Následně popřel, že by v Gaze vznikla nějaká humanitární krize v souladu s humanitárním právem. Informace o krizi pouze od Hamásu.

„Toto je temný den pro OSN a lidstvo. Izrael se bude bránit a udělá, co je třeba udělat, aby vymýtil Hamás a přivedl rukojmí domů.“

 

Zástupkyně stálého představitele Indie, velvyslankyně Yojna Patel řekla, že teroristické útoky ze 7. října jsou šokující a vyzvala k okamžitému propuštění rukojmích.

Oběti v Gaze jsou trvalým problémem a krizi je třeba řešit, řekla.

Indie se při hlasování o rezoluci zdržela.

Uvítala pokračující úsilí a znovu zdůraznila podporu dvoustátnímu řešení a vyzvala strany, aby zmírnily násilí a pracovaly na obnovení zásadních mírových jednání.

 

Ghanská velvyslankyně a zástupkyně stálé představitelky Carolyn Oppong­‑Ntir uvedla, že její delegace hlasovala pro rezoluci, protože nelze ignorovat humanitární krizi.

 

Odkazy:

UN General Assembly adopts Gaza resolution calling for immediate and sustained ‘humanitarian truce’