Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

jít naiDNES.cz
Premium

Co všechno projde na soukromé škole?

Jan Komínek | foto: Ivan Kahun

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Herec Jan Komínek (29) se nechal slyšet, že jeho spolužáci z Pražské konzervatoře, kteří studium úspěšně dokončili, mají pokřivenou páteř. Komínek měl podle svých slov odejít těsně před maturitou kvůli osobnosti Františka Laurina (88). Ředitele školy nezanechalo jeho prohlášení chladným a nekompromisně se ohradil.

Mladému herci Janu Komínkovi Pražská konzervatoř evidentně leží v žaludku. Na téma svého odchodu ze školy se už vyjádřil několikrát a na konzervatoři a některých jejích osobnostech v čele s režisérem Františkem Laurinem, otcem herečky Sabiny Laurinové, nenechal nit suchou. Vadilo mu, že ve vedení školy byli bývalí komunisté. Komínek má tudíž dnes pouze základní školu, jelikož maturitní zkoušku nezvládl úspěšně složit nejenom na Pražské konzervatoři, ale ani na soukromé Mezinárodní konzervatoři Praha.

„Vyhodili mě, protože jsem brojil proti vedení školy, které k nám studentům tehdy, dnes už je to jinak, nepřistupovalo úplně férově. Takže mě týden před maturitou vyhodili, ale já jsem si zachoval páteř rovnou a to je něco, s čím tam ti ostatní neodešli. Sice měli papír, ale pokřivenou páteř,“ nechal se v pořadu 30+ Otázek na FTV Prima slyšet Komínek.

Co všechno projde na soukromé škole?

Rytmus života proto oslovil ředitele Pražské konzervatoře, pana MgA. Petra Čecha, ArtD. „To jsou nějaká osobní vyjádření. Já jsem ředitelem od roku 2018, nicméně předtím jsem byl také ve vedení jako zástupce ředitele Pavla Trojana, takže o některých věcech určitě vím. „Nemyslím si, že by kdokoli mohl říct, že mají pokřivenou páteř kvůli tomu, že tam byl František Laurin. Nejsem si jistý, jestli byl vyhozen přímo, nebo jestli neodešel raději sám,“ svěřil nám ředitel školy Petr Čech s tím, že na Mezinárodní konzervatoř Praha od nich odcházejí studenti, kteří studium nezvládali a měli hodně zameškaných hodin.

Mezinárodní konzervatoř Praha bohužel nemá v uměleckém světě nejlepší pověst. Je známá tím, že si studenti studium zkrátka zaplatí a za to jim škola leccos toleruje. Mezinárodní konzervatoř Praha má Komínka na veřejném seznamu studentů, přestože ani tady maturitu nesložil. „Proč ne, ta škola vypisuje i přijímačky v rozporu se školským zákonem a nikdo to neřeší,“ míní Petr Čech. Samozřejmě jsme kontaktovali i náměstkyni ředitele pro pedagogickou činnost a studijní záležitosti z Mezinárodní konzervatoře Praha Mgr. Annu Kolářovou. „Jsou to úspěšní studenti. Tam není napsáno absolventi. Máme ho tam, protože je úspěšný,“ odůvodnila nám poněkud bizarně celou věc Anna Kolářová.

Kdo je pokřivený?

O úspěšnosti Jana Komínka by se dalo polemizovat, jelikož poslední dva seriály s ním, Eliška a Damián a Dobré zprávy, jsou naprosté propadáky. Slova o spolužácích možná také nelze brát úplně vážně. „To je u herců vždycky, jsou tam emoce ve výraznější míře. Mohou dávat spoustu vyjádření, ale nejsem přesvědčený, že jsou objektivní,“ míní Petr Čech. Přibližně ve stejné době, kdy Pražskou konzervatoř navštěvoval Komínek, studovala na škole i řada jiných známých herců a hereček, kteří školu dokončili a osobnost Františka Laurina nejspíše neřešili. Jmenovat můžeme Mariku Šopovskou, Veroniku Arichtevu, Jana Cinu nebo Kristýnu Leichtovou. „Já jsem s ním měl osobně taky kolizi, pustil si pusu na špacír ještě o minulém vedení a o mně pronesl také ne úplně pěkné věci. Potom jsem koukal, to koukali všichni. Měli jsme v roce 2019 maturitní ples a Komínek tam přišel a veřejně na začátku plesu se mi omluvil,“ uzavřel celou anabázi Petr Čech.

Fotogalerie

Ohodnoťte článek
Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:17 pondělí 26. února 2024. Anketa je uzavřena.

  • Trapas
    35
  • Haha
    10
  • Tvl
    9
  • Super
    7
  • Cože
    7
  • Sladký
    5