Park na Moravském náměstí v Brně od Consequence Forma Foto: BoysPlayNice
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Nejlepší park je na náměstí v Brně. Má fontánu, ve které se dá koupat a taky spoustu stromů a keřů

Na Moravském náměstí v Brně je více zeleně než dlažebních kostek. Je na něm totiž park, nyní nově zrevitalizovaný podle návrhu ateliéru Consequence Forma. Mysleli na rozmanité využití pro lidi, i na biodiverzitu. Za to bylo Moravské náměstí vyhlášeno Parkem roku 2023.

Adéla Vaculíková , 30. 10. 2023

Na fotkách z léta je vodní hladina klidná, dokáže ale taky mlžit anebo tryskat fontány. Dospělí se svlažují, děti se kloužou po břiše, vody je tady něco nad kotníky. Park na Moravském náměstí v Brně má ve svém středu velký vodní prvek, okolo je místo pro relaxaci na lavičkách nebo trávě. Lidé je využívají, když na náměstí dorazila porota ceny Park roku 2023, svítilo slunce, bylo teplo a atmosféra sympatická. Realizaci nakonec jmenovali letošním laureátem – za vytvoření místa pro všechny, dbaní na příjemné mikroklima, opečování původních vzrostlých stromů a celkově kvalitní urbanistické a krajinářské řešení.

Nová podoba parku na Moravském náměstí vzešla z architektonicko-urbanistické soutěže konané v roce 2016. Vyhráli ji architekti Janica Šipulová a Martin Sládek z kanceláře Consequence Forma, podle jejichž návrhu se původní nefunkční prostor proměnil v městský park s různorodými formami využití. Dříve na plácku nebylo nic než vyasfaltované chodníky a kašna ve středu, ani vzrostlé stromy ho nedělaly útulnějším. Dnes je tady kavárna, dětské hřiště, lavičky, vodní prvek a spousta cest, po kterých můžete parkem buď rychle projít na tramvaj nebo se zdržet a prochodit si ho.

Foto: Fotografie od poroty Park roku 2023

Vyžití pro lidi je tu rozmanité, autoři chtěli mít z parku inkluzivní prostor, který nebude nikoho vylučovat. Pojítkem, možná dokonce symbolem, této myšlenky je táhlá lavice, která, rozdělená na několik částí, obíhá okolo centrálního brouzdaliště/fontány a v zimě možná kluziště. „Samotná lavice vybízí ke svobodě pohybu, kdy je dovoleno ležet, sedět, válet se, hrát si, a to všem věkovým skupinám obyvatel,“ říkají autoři a dodávají: „Plocha fontány se naopak stává jevištěm. Vždy je na co se koukat a vždy se něco děje. Je to akce nebo ne-klid vodní hladiny. Každý procházející se zapojuje svým pohybem. Vodní zrcadlo umocňuje zdvojeným obrazem každou situaci a stává se středobodem návrhu.“

Park na Moravském náměstí je příjemný pro lidi, hezký na pohled a současně prospěšný pro mikroklima. „Park s prvky modrozelené infrastruktury je charakteristický svou druhovou bohatostí stromového, keřového i bylinného patra, navíc poskytuje občanům ekosystémové služby v období klimatických výkyvů,“ dodává Klára Zahradníčková, která stojí za projektem sadových a vegetačních úprav. Úspěšnost projektu bude podle ateliéru dál záležet na péči v následujících letech. Tou je pověřen Odbor životního prostředí ÚMČ Brno – střed.

Foto: Místo, kde je dnes park, bylo původně nefunkčním prostorem s vyasfaltovanými cestičkami a kašnou uprostřed

V průběhu revitalizace prostoru bylo v parku na Moravském náměstí osázeno „80 nových stromů, 68 keřů, 36 tisíc sazenic trvalek a 67 tisíc cibulovin“. Zůstala ale taky spousta stromů původních, kterým byl zvětšen prokořenitelný prostor. Zeleň se zavlažuje dešťovkou, půda ji nově dokáže také lépe sama vsakovat. Podle fotografií od poroty to vypadá, že vše funguje dobře. První letní sezónu náměstí zvládlo a sklidilo úspěchy.

  • Autoři: Martin Sládek, Janica Šipulová
  • Ateliér: Consequence forma
  • Země: Česká republika
  • Sadové a vegetační úpravy: Klára Zahradníčková
  • Dětské hrací prvky: Richard Loskot
  • Město: Brno
  • Investor: Statutární město Brno, MČ Brno – střed
  • Táhlá lavice a menší lavičky: mmcité

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři