iROZHLAS: Kandidátku ANO do evropských voleb povede Dostálová

foto Tisková konferenci po programové konferenci opozičního hnutí ANO, 30. října 2023, Praha. Zleva Karel Pavlíček, předseda hnutí Andrej Babiš, Klára Dostálová a Alena Schillerová.

Praha - Kandidátku hnutí ANO pro červnové volby do Evropského parlamentu zřejmě povede bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Druhé místo obsadí poslanec Jaroslav Bžoch, na třetím místě bude dosavadní europoslanec Ondřej Knotek. Páté místo kandidáty by mělo patřit Janě Nagyové, která figuruje v dotační kauze Čapí hnízdo. Pořadí prvních osmi kandidátů potvrdili Českému rozhlasu Radiožurnálu (ČRo) a webu iROZHLAS.cz dva zástupci ANO. Výbor hnutí kandidátku schvaluje korespondenčně do úterý a proti navrženému pořadí se dosud nikdo nevyslovil.

Dostálová v čele kandidátky není překvapením. "Nikdy jsme se netajili tím, že chceme, aby Klára Dostálová byla lídryní. Dalším z horkých kandidátů na vysokou pozici je Jaroslav Bžoch," uvedl minulý týden v rozhovoru pro ČRo a iROZHLAS.cz místopředseda ANO Karel Havlíček. Z nynějších europoslanců ANO se vedle Knotka dostal na čtvrté místo kandidátky Martin Hlaváček. Z dalších nynějších zástupců ANO v europarlamentu loni v červnu odmítla novou kandidaturu místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová a také Martina Dlabajová. Jako důvody uvedly konzervativní a národovecké směřování hnutí a možné sbližování ANO a SPD.

Jihlavská zastupitelka a ekonomka Nagyová je společně se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem obviněná v dotační kauze Čapí hnízdo. Soud je loni oba zprostil obžaloby, vyšší instance ale případ vrátila k novému projednání, které má začít v tomto týdnu. Po Nagyové bude na kandidátce na šestém místě následovat poslankyně a bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Sedmé místo obsadí dosavadní europoslanec Ondřej Kovařík, první osmičku kandidátů uzavře českobudějovický zastupitel Tomáš Kubín.

Hnutí ANO bude v Evropském parlamentu obhajovat šest mandátů. "První bod je stop migraci, nikdo nám nebude říkat, kdo tady u nás může žít a bydlet. Druhý zásadní bod je stop zelenému šílenství, nikdo nám nebude říkat, v čem máme jezdit, v čem máme bydlet, jak máme žít. Třetí zásadní bod je suverenita členského státu. Je velmi důležité zachovat právo veta," shrnula tři hlavní priority hnutí ANO v evropských volbách Dostálová ve videu zveřejněném dnes na sociálních sítích.

Z dalších sněmovních stran a koalic má kandidátku vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) do evropských voleb vést dosavadní europoslanec Alexandr Vondra s kolegyní Veronikou Vrecionovou (oba ODS). V čele kandidátky Pirátů stojí stejně jako v roce 2019 nynější europoslanec Marcel Kolaja. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) povedou do evropských voleb ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s někdejším poslancem hnutí Janem Farským. Společnou kandidátku opozičního hnutí SPD a neparlamentní Trikolory pro eurovolby povede někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), který v minulosti stál v čele Svobodných.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď