Hlavní obsah

Hon na Židy v Machačkale uspořádaly západní tajné služby přes sociální sítě, tvrdí Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepokoje na letišti v dagestánské Machačkale zorganizovaly přes sociální sítě mimo jiné z území Ukrajiny západní zpravodajské služby. Prohlásil to v pondělí na schůzce o situaci v Dagestánu ruský prezident Vladimir Putin. Proti mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové, která stejně jako vedení Dagestánu z organizování nepokojů obvinila „jen“ Ukrajinu, tak rozšířil plejádu údajných viníků.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na jednání o situaci v dagestánské Machačkale.

Článek

Na letiště v dagestánské Machačkale na jihu Ruska v neděli večer vtrhlo asi patnáct set lidí s palestinskými vlajkami, kteří se na letištní ploše pokoušeli dostat do letadel, autobusů a mezi pasažéry vyhledávali Židy a „běžence z Izraele“ ze spoje z Tel Avivu. Při násilnostech bylo zraněno nejméně 20 lidí, z toho devět policistů. Ruská policie podle agentury TASS zadržela 83 lidí.

Nepokoje odstartovaly zprávy kolující na sociálních sítích o údajném záměru Moskvy přijmout v Dagestánu a v dalších severokavkazských regionech „běžence z Izraele“ a výzvy k odplatě za izraelské útoky na Gazu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dav vyhledávající Židy na letišti v Machačkale v Rusku křičel antisemitská hesla, neděle 29. října 2023

Podle Putina, který z organizování násilností obvinil západní tajné služby, pracující mimo jiné z Ukrajiny, ale „Palestině nelze pomoci pokusem o útok na Židy a jejich rodiny“.

„Nejsi Žid?“ Na letadlo z Tel Avivu čekal na ruském letišti rozzuřený dav

Evropa

„Můžeme jen pomoci Palestině v boji proti těm, kteří stojí za touto tragédií. My, Rusko, s nimi bojujeme v rámci speciální vojenské operace. A je to jak pro nás samotné, tak pro ty, kteří usilují o skutečné, pravdivé svobody,“ uzavřel ruský prezident.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Moskvu vyzval, aby „zajistila ochranu Izraelců“, a vyjádřil naději, že Rusko „aktivně zakročí proti účastníkům nepokojů i proti podněcování k násilí proti židům a Izraelcům“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na nepokoje v Machačkale uvedl, že nejde o ojedinělý případ, ale projev „masově šířené kultury nenávisti k jiným národům, kterou v Rusku propagují státní televize, experti i moc“.

Za honem na Židy na letišti v Machačkale stojí Ukrajinci, tvrdí úřady

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám