RECENZE: Juraj Červenák, Zakletý klášter

Článek od: Jan Procházka - 30.10.2023

Western s příměsí fantastiky z domácích luhů a hájů.

Kdysi dávno psal Juraj Červenák fantasy příběhy plné pohanských bohů a démonů, v nichž černokněžník Rogan proháněl avarské hrdlořezy, Ilja Muromec bojoval proti babě Jaze a Bivoj s pomocí Krokových dcer a slovanské magie bojoval s běsy. V roce 2009 přišel první díl série o kapitánu Báthorym a Červenák vjel s obávaným turkobijcem do hájemství historických románů. Když pak roku 2014 vyšel detektivní román Mrtvý na pekelném vrchu, zdálo se, že magii v jeho příbězích nadobro odzvonilo. Nyní přichází s prvním dílem nové dobrodružné série Dračí poklady (Šarkanove poklady), ta by mohla alespoň částečně uspokojit přání těch autorových fanoušků, kteří magii v Báthoryho, či Steinových a Barbaričových dobrodružstvích postrádali. Přitom Zakletý klášter začíná jako klasický spaghetti western.

„Kansaská prérie zdánlivě neměla konce, od obzoru k obzoru se rozprostírala jen jednotvárná planina bez jediného stromu.“ (str.9)

Úvodní kapitola nazvaná Čarostřelec nám představuje maršála Adama Šarkana, policejního důstojníka s ostřížím zrakem a darem vidět, když někdo neříká pravdu. Celá tato kapitola je vlastně předehrou k dobrodružnému pátrání ve stylu Indiana Jonese, jímž Zakletý klášter je. Šarkan při svém pátrání po tom, kdo si objednal únos mladých žen, šlápne na kuří oko nejvlivnějším lidem v Kansasu a je záhy zbaven své funkce, aby se po třinácti letech mohl vrátit za velkou louži do svých rodných Drienčan za sestrou Jůlií a jejím urozeným chotěm.

Divoký západ nebo divoký Gemmer, to je vlastně jedno.

Historicko-zeměpisná vsuvka: Obec Drienov, do níž se Adam vrátil, ležela na území Gemersko-malohontské župy, která byla jedním ze správních celků Uherského království. Župa s rozlohou zhruba 4300 km² patřila v Uhersku ke středně velkým a v době, v níž se příběh odehrává, se potýkala s bandami zbojníků. Možná to byli oni, kdo zabili šlechtice a manžela Šarkanovy sestry, Henricha Belohorského. Možná jen spadl z koně a rozrazil si lebku, když pátral po bájném templářském pokladu, o němž se vypráví v místních pověstech. Dluhy, které za svůj dosavadní život nadělal, by z něj jistě splatil raz dva.

Zakletý klášter je v první řadě dobrodružným příběhem, takže se v něm dočkáme takřka filmově ztvárněných přestřelek a bojových scén a místy až hororové atmosféry. Červenák jako správný profík vede příběh pevnou rukou, informace, o minulosti hrdinů, či ty, které je spolu s čtenářem dovedou až do finále, dávkuje průběžně tak, aby nás donutil trnout v neustálém napětí. Postavy, ať už jde o dvojici sourozenců, či jejich společníky, evangelického kněze Dobšinského či jeho schovanku Zuzanu, vykreslil naprosto věrohodně, přitom zdaleka nevyzradil o jejich minulosti vše a nechal si pootevřená vrátka k dalším dílům. Ty budou mít podle vyznění epilogu ještě blíže ke klasickým fantasy příběhům, jaké psával před zrozením Báthoryho a Steina. Na knize je také poznat, jak pečlivě si autor dělal rešerše k místopisu či k historii regionu. Ostatně kněz Pavol Dobšinský, který byl opravdu nadšeným národopiscem a sběratelem pověstí, je toho nádherným příkladem. Trošku zamrzí papírem šustící záporáci, kteří jakoby vypadli z autorových oblíbených westernů. V příběhu sice fungují dobře a Šarkanovi jsou důstojnými soupeři, přesto jsou až příliš černobílí. Ve výsledku je ale Zakletý klášter výbornou dobrodružnou jízdou ve stylu Indiana Jonese či Mumie se špetkou westernového koření a zasazeného do našeho prostředí. Tomu také odpovídá krásná obálka a ilustrace Michala Ivana. Ty jakoby vypadly ze starých mayovek.

Knihu v pěkném překladu Roberta Pilcha vydalo nakladatelství Argo. To se domácí fantastice věnuje s velkou péčí, takže i Zakletému klášteru se dostalo pevné vazby a krásného snímatelného přebalu.

Fanoušci dobrodružných příběhů s nádechem fantastiky si při četbě této knihy budou jistě s nadšením pobrukovat slovenské lidovky, ovšem ctitelé historických detektivek bez špetky fantastiky by k ní měli přeci jen přistupovat s opatrností.

Zakletý klášter
Autor: Juraj Červenák

Vydáno:  
Nakladatelství: Argo
1. vydání originálu: 2022
Překlad: Robert Pilch
Počet stran: 304
Jazyk vydání: český
Ilustrace/foto: Michal Ivan
Vazba knihy: pevná / vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-257-4168-9
 

 


 

Komentáře

V zásadě se jedná o lepší rodokaps, zasazený do konkrétního historického pozadí. Fantasy prvků není moc, ale v některých situacích mi připadaly lehce kontraproduktivní (poněkud tlačící na pilu). Zbraně v textu sedí. Kladem jsou četné ilustrace, kde postavy mají v ruce to, co v textu. Tedy konkrétně rozpoznatelné typy zbraní. Obecně by z toho byl hezký velkofilm (už pro to zdrcující finále), udělat z toho scénář by neměl být tak velký problém.

Ostatně - asi poprvé tu "divoký západ" a s tím související omezení palných zbraní řešil Moravský zemský sněm někdy kolem roku 1494, Český zemský sněm to začal řešit roku 1506 (Desky zemské obsahují hezkou "důvodovou zprávu"), ale opravdu divoké to bylo v Praze za Rudolfa II. A zákonodárci bez znalosti historických souvislostí, zato s napojením na různé mafie kolem toho blbnou dodnes. Co kdyby jejich skutečné chlebodárce někdo oprávněně odstřelil!

Boje mezi hajnými a pytláky, kterési občas nezadaly s lincolnskou dobytkářskou válkou, tady probíhaly s množstvím mrtvých, raněných a občas i umučených prakticky od rozšíření palných zbraní do poslední čtvrtiny 19. století. A také se kolem toho točilo dost pověr a více či méně magických rituálů...

Přidat komentář