Hlavní obsah
Sport

Snookerem hýbe skandál, odhalit ho pomohla umělá inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MasterTux/Pixabay

Takový skandál snooker ještě nezažil: deset čínských hráčů ovlivňovalo zápasy. Odhalit je pomohla také umělá inteligence a tresty byly velmi tvrdé.

Článek

Snooker si většina z nás spojí s perfektně oblečenými gentlemany, kteří v naprostém tichu a maximálním soustředění předvádějí na zeleném sukně mistrnou hru založenou na milimetrové přesnosti. Jenže jak se ukázalo, ony milimetry nemusí sloužit pouze k vítězství nad soupeřem, ale i poněkud nekalým způsobem nad bookmakery sázkových kanceláří. Deset čínských hráčů za to nedávno od Světové profesionální kulečníkové a snookerové asociace (WPBSA) vyfasovalo mnohaleté tresty, včetně dvou doživotních zákazů činnosti pro Liang Wenba a Li Hanga. V síti vyšetřovatelů uvázly také hvězdy světové velikosti Zhao Xintong a Yan Bingtao. První z nich je vítězem mistrovství Spojeného království, druhý má na kontě triumf na stejně prestižním turnaji Masters.

Izolace a finanční trable

Obvinění se týkala zápasů z roku 2022, kdy světem hýbal covid-19 a právě tento „čínský virus“ se nepřímo podílel také na čínské nákaze snookeru. Desítka hráčů z této snookerové velmoci žila v Sheffieldu, kde se dlouhodobě připravovali v Ding Junhui Snooker Academy a Victoria’s Academy, což je celkem běžná praxe, pokud se chcete v tomto sportu stát úspěšným profesionálem. Většinu času v cizí zemi trávili společně, což ještě umocnila pandemie covidu, během níž se nemohli vrátit do své vlasti. K jejich izolaci přispěla také nedostatečná znalost angličtiny u některých z nich a rostoucí finanční potíže. Dvojice starších hráčů Liang Wenbo a Li Hang pak zneužila svého postavení v této skupině a nutili mladší hráče k tomu, aby začali zápasy ovlivňovat. Podvody se týkaly skóre a počtu vyhraných framů (her, partií - pozn. aut.) v zápasech. Zisk ze zkorumpovaného zápasu dosahoval 30 tisíc liber (více než 850 tisíc korun) a samotnému hráči, který podvod zinscenoval, putovalo 5 tisíc liber.

Co prozradila mandarínština

I snooker, stejně jako kterýkoliv jiný sport, na nějž se dá sázet, se podobným podvodům snaží bránit. Ke standardním metodám patří sledování a vyhodnocování neobvyklých sázek, kterými se zabývá několik společností. V případě podezření na podivné okolnosti zápasů upozorňují i samotné sázkové kanceláře. Obě tyto metody posloužily k odhalení čínského gangu, ale významně k nim přispěla také oznámení některých hráčů, kteří byli oslovení, aby zápasy zmanipulovali. „Naše systémy pro odhalování podvodů jsou založeny na technologii umělé inteligence a každoročně monitorují tisíce sportovních událostí. Naše technologie vypočítala kurzy na zápasy a jejich očekávanou podobu v průběhu zápasu nebo události,“ popsal pro BBC Tom Harding ze společnosti Sportradar, která podvody rozkrývala.

Bylo srdcervoucí vidět, jak někteří mladí talentovaní hráči porušují pravidla chování WPBSA kvůli tlaku vyvíjenému dvěma staršími hráči.

Detaily a podrobnosti, jak k tomu docházelo, vydaly telefony obviněných hráčů, což byl úkol pro analytiky ovládající mandarínštinu. Z nich a také z pozdějších výpovědí vyplynulo, že starší hráči vyvíjeli na své mladší kolegy velký nátlak, aby zápasy manipulovali. Šestatřicetiletý Liang Wenbo, bývalý vítěz English Open, kromě ovlivňování zápasů a navádění k němu ostatních také mladším hráčům vyhrožoval. Podobně i Li Hang, který se podílel na zmanipulování pěti zápasů. Oba dostali kromě doživotního zákazu činnosti také pokutu 43 tisíc liber (1,2 milionu korun). Kromě nich dostali tresty zákazu činnosti od 20 měsíců do několika let také Yan Bingtao, Zhao Xintong, Lu Ning, Zhao Jianbo, Chang Bingyu, Bai Langning, Chen Zifan a Zhang Jiankang.

„Byl to velmi složitý případ. Bylo srdcervoucí vidět, jak někteří mladí talentovaní hráči porušují pravidla chování WPBSA kvůli tlaku vyvíjenému dvěma staršími hráči. Toto chování bylo uznáno jako zcela nepřijatelné uložením dvou doživotních zákazů účasti na snookeru jakýmkoli způsobem,“ uvedl v prohlášení WPBSA jeho předseda Jason Ferguson.

Výchova, podpora, kontrola

Asociace se zároveň v reakci na skandál rozhodla zavést systém prize money, aby se už nemohlo opakovat, že jeden z potrestaných hráčů, Chang Bingyu, měl v okamžiku ovlivňování zápasů na účtu jen necelých 100 liber a Bai Langning měl dluhy ve výši 15 tisíc liber. Nyní by měl každý ze všech 130 profesionálů na World Snooker Tour získat 20 tisíc liber na sezonu ve formě půjčky, kterou bude splácet z výher. Ale ani pokud se jim nebude na zeleném sukně dařit, neupadnou do dluhů. Zároveň budou také tréninkové akademie pod větším dohledem WPBSA, stejně jako manažeři a agenti hráčů.

Ti, kteří se snaží korumpovat sport, se neustále snaží najít nové způsoby, jak se vyhnout našim monitorovacím procesům, a tento výsledek je třeba brát jako lekci pro ty, kteří si myslí, že se mohou vyhnout odhalení.

Snooker se zkrátka snaží napravit notně pošramocenou pověst a zavést změny, které by vedly k tomu, aby se už nic podobného neopakovalo. Jediná správná reakce, nabízí se říci. Není to totiž zdaleka jediný případ sázkařských podvodů v tomto sportu, který se těší velké popularitě v zemích Commonwealthu a na Dálném východě. Už v roce 2017 byl potrestán bývalý mistr světa Stuart Bingham a vyšetřování čelili i další hráči. Deset potrestaných Číňanů je však bezpochyby největším skandálem v historii snookeru. Vedení WPBSA věří, že exemplární tresty odradí další potenciální podvodníky. „Ti, kteří se snaží korumpovat sport, se neustále snaží najít nové způsoby, jak se vyhnout našim monitorovacím procesům, a tento výsledek je třeba brát jako lekci pro ty, kteří si myslí, že se mohou vyhnout odhalení. Pokud se kterýkoli hráč zapojí do ovlivňování snookerového zápasu, bude chycen a bude čelit přísným trestům,“ tvrdí rozhodně Jason Ferguson.

Bude zajímavé dál sledovat, zda snooker skutečně nastoupil na cestu k uzdravení.

Zdroje: BBC, Mirror

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Snooker

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz