Začíná Festival Prague Sounds. Zahájení bude patřit uhrančivému britskému zpěvákovi Benjaminu Clementinovi

1. listopad 2023

Africká zpěvačka Angélique Kidjo, legendární jazzový basista Ron Carter na svém vůbec posledním evropském turné a nebo americké smyčcové kvarteto JACK Quartet. To je jen část z programu 27. ročníku festivalu Prague Sounds – dříve známého jako Struny podzimu, který začíná dnes a potrvá do 18. listopadu.

Dramaturg Prague Sounds Guy Borg

„Na prvním místě máme vždycky myšlenku, že všechno musí být co nejvíce kvalitní. A také jsme hodně multižánrový festival. Je pro nás zajímavé to, co jednotlivé žánry spojuje i co je odlišuje. Chceme, aby každý koncert vrhl světlo na ty ostatní,“ představuje festival jeho dramaturg Guy Borg.

Dnes festival zahájí ve 20 hodin v Rudolfinu vystoupení britské hvězdy Benjamina Clementina. „Je to hodně pozoruhodný umělec z Velké Británie, který má zajímavý životní příběh. V 19 letech se přestěhoval do Paříže a začal hrát v metru – kde byl objeven. V roce 2015 vystoupil v televizi v BBC a stala se z něj senzace. A od té doby je čím dál větší hvězdou,“ líčí osud jedné z hlavních hvězd Prague Sounds Guy Borg a dodává „Je to klavírista, zpěvák a songwriter. Má takový osobitý projev – hodně syrový, autentický. Jeho dnešní koncert bude jeho pražský debut a jsme moc rádi, že to bude u nás na festivalu.“

Basista Ron Carter

Naopak poslední možnost vidět naživo budou mít návštěvníci a návštěvnice legendárního amerického basistu Rona Cartera, který hrál třeba po boku hvězd typu Milese Davise, Herbieho Hancocka, Waynea Shortera nebo Joea Hendersona. Ron Carter vystoupí v pátek v Rudolfinu. V pondělí rozezní La Fabriku newyorští JACK Quartet, jejichž koncert na Vltavě budete mít možnost v listopadu slyšet ze záznamu. V úterý ve Foru Karlín charismatická africká zpěvačka čerstvě oceněná prestižní Polar Music Prize Angelique Kidjo představí svůj projekt, který se jmenuje Remain in Light, což je její osobitá interpretace stejnojmenného alba Talking Heads.

Angelique Kidjo

Tím ale výčet hvězd rozhodně nekončí. S čím do Prahy přijíždí Alva Noto & Ensemble Modern, Owen Pallett, Nathan Fake, Kofi Stone a Bert & Friends v rozhovoru přibližuje dramaturg Prague Sounds Guy Borg.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související