ČTK

1. 11. 2023

Senátní výbor pro veřejnou správu chce upravit konsolidační balíček

Senátní výbor pro veřejnou správu chce v konsolidačním balíčku upravit podíl samospráv na rozpočtovém určení daní. Rozhodl o tom dnes poměrně těsnou většinou na návrh předsedy výboru Zbyňka Linharta (za STAN). Změna podle něj vychází z původní dohody Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv a nemění dopad na státní rozpočet.

Linhartovu úpravu podpořilo šest z deseti přítomných členů výboru. O dva hlasy více získal návrh Petra Víchy (ČSSD), aby bylo kvůli zachování výroby například ve sklárnách zachováno osvobození plynu určeného k použití v metalurgii od daně ze zemního plynu. Podle Víchy to umožňuje výjimka EU. Schválení balíčku beze změn podpořili čtyři členové výboru, i když i oni měli k vládnímu balíčku výhrady.

Balíček má podle vládního návrhu snížit podíl obcí na rozpočtovém určení daní, objem výnosů pro samosprávy podle ministerstva financí ale zůstane zachován. Obce mají získat celý výnos daně z nemovitosti, která se má zvýšit v průměru na 1,8násobek a postupně poroste podle inflace.

Vláda si od balíčku, který mění na 65 zákonů, slibuje konsolidaci veřejných financí a snižování strukturálního schodku státního rozpočtu. V příštích dvou letech ho má zlepšit zhruba o 150 miliard korun. Část peněz i úspor má přinést balíček, zbytek představují škrty v pravomoci vlády.

Balíček zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou hlavně potraviny, do vyšší se přesunou některé služby nebo třeba točené pivo. Knihy budou osvobozeny od DPH. Naopak do vyšší sazby zamíří kadeřnické služby, točené pivo nebo přeprava a skládkování komunálního odpadu. Kohoutková voda bude ve snížené sazbě, ale nesmí být dochucena, jinak by spadala do vyšší sazby. V základní sazbě mají zůstat menstruační potřeby, palivové dřevo, kojenecká voda, dětské pleny nebo minerálky.

Sazba daně firem se zvyšuje z 19 na 21 procent. V příštích dvou letech vzroste spotřební daň z lihu o deset procent, v dalším roce o pět procent. Balíček znovu zavádí odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 procenta z příjmů. Ruší některé daňové výjimky, například slevu na školkovné nebo na studenta. Omezuje slevu na manželku či manžela bez vlastních příjmů, a to tak, že bude muset pečovat o dítě do tří let věku.

Maximální výše státní podpory stavebního spoření se sníží z 2000 na 1000 korun. Cena roční dálniční známky se od příštího 1. března zvýší z 1500 na 2300 korun a od roku 2025 se bude zvyšovat podle inflace. Nově se zavede možnost jednodenní známky. Většina změn má vstoupit v účinnost od začátku příštího roku.

Senátní ústavně-právní výbor doporučil schválit konsolidační balíček beze změn

Senátní ústavně-právní výbor doporučil schválit vládní konsolidační balíček beze změn. Rozhodl o tom dnes hlasy pěti ze sedmi přítomných členů. Zbývající dva senátní výbory, které se dnes balíčkem zabývaly, kvůli snahám o jeho dílčí úpravy stejné doporučení poměrně těsnou většinou nepřijaly. Senát o balíčku rozhodne za týden, vládní představitelé v jeho přijetí věří.

Senátní hospodářský výbor těsně nedoporučil schválit konsolidační balíček

Senátní hospodářský výbor nedoporučil schválit vládní konsolidační balíček, chyběl k tomu jediný hlas. Pro schválení dnes hlasovali čtyři členové výboru, pět se hlasování zdrželo. Výbor se neshodl ani na případných úpravách balíčku, od něhož si vláda slibuje stabilizaci veřejných financí. Zamítnutí nikdo nenavrhoval. Senát o něm rozhodne příští středu. Premiér Petr Fiala (ODS) očekává, jak řekl novinářům po jednání vlády, že horní parlamentní komora balíček přijme.

Stejného názoru je také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), a to na základě jednání senátorských frakcí lidovců a ODS s TOP 09, které mají v Senátu většinu. „Mám z toho stejný dojem jako premiér,“ uvedl Výborný. Podle něj senátoři, kteří reprezentují vládní koalici, jsou si vědomi své odpovědnosti a sounáležitosti s touto koalicí.

Za schválení balíčku beze změn se v hospodářském výboru přimlouval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). I když by si podle svých slov uměl představit jiné změny, vládou prosazované úpravy označil za výsledek kompromisu mezi pěti vládními stranami.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.