Radním malých obcí na Bruntálsku by mohl pomáhat létající úředník

1. listopad 2023 13:40

Malým obcím by mohl pomáhat létající úředník. V regionu by ho mohly využít třeba radnice na Bruntálsku. Novela zákona o obcích počítá s tím, že by mohl dělat některé odbornější agendy a malé úřady by se o jeho čas dělily.

Na radnici v Dívčím Hradě pracují jen tři lidé, včetně nezávislého starosty Jana Bezděka. Jak sám říká, někdy je toho na ně moc. A podobné problémy mají i kolegové v jiných obcích na Osoblažsku. Sdílený úředník by pomohl třeba při řešení některých rozhodnutí, se kterými se setkávají jen zřídka a musí je zas nastudovat.

„Jsou to opravu řízení zvláštního druhu, jako je zvláštní užívání silnice, ať už pro realizaci stavby, nebo potom pro například uložení kabelu distribuce na 30, 80 let. Je to rozhodnutí a řízení v rámci žádosti o povolení kácení dřevin rostoucích mimo les a mohl bych jmenovat i další,“ vyjmenovává Bezděk.

Létajícího úředníka by na odbornou agendu uvítal i nezávislý starosta Úvalna na Krnovsku Radek Šimek. Práce na správních řízeních mu zabere i několik hodin týdně.

„Tahle agenda obecně, veškeré ty vyjadřovačky a tak, aby to odpovídalo legislativě, tak je hrozně otravná pro nás. V podstatě to dělá vždycky starosta. Já aspoň teda nemám nikoho, kdo by třeba tyhle věci řešil jako úředník. A to je asi ten problém, že většinou tyhle věci na těch malých obcích musí řešit přímo starosta a ten čas je cenný,“ dodává Šimek.

Obce se musí domluvit

Sdíleného úředníka mají zaměstnávat takzvaná společenství obcí. Vyplývá to z novely zákona o obcích. Úředník tak bude zaměstnancem této instituce. Jednotlivé obce se domluví, jak ho budou využívat a jak se budou podílet na jeho platu.  

„Sdílení létajícího úředníka členskými obcemi by mělo být efektivnější než zaměstnávání úředníků jednotlivými obcemi. Dále by služba měla přispět k administrativnímu odbřemenění malých obcí a ke zvýšení kvality výkonu veřejné správy v území, jakož i k úspoře finančních prostředků,“ upřesňuje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Příslušnou novelu teď schvalují poslanci. Platit by měla od ledna, sdílení úředníci by tak mohli starostům malých obcí pomáhat už příští rok.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio