Při říjnových nehodách zemřelo 48 lidí, od začátku roku přes 400

Během října zemřelo na českých silnicích 48 lidí, stejně jako loni tento měsíc. Od začátku roku si dopravní nehody vyžádaly 407 obětí na životech, o 20 víc než za prvních deset měsíců minulého roku. Počet dopravních nehod i počet těžce zraněných lidí meziročně klesl. Vyplývá to z údajů, které ČTK sdělil Jan Straka z ředitelství dopravní policie.

Nejtragičtějšími dny uplynulého měsíce byly středa 11. října a čtvrtek 26. října, kdy na silnicích zahynuli shodně čtyři lidé. U Třebíze na Kladensku 26. října nepřežily dvě ženy z osobního auta srážku s nákladním vozem. Tragická byla tento den i nehoda dodávky a osobního auta na dálnici D5 u Berouna. Zemřel při ní řidič osobního vozu, kterého náraz dodávky vymrštil z auta a přejel ho nákladní vůz.

Poslední říjnový den připsal do statistik další dvě oběti. Při srážce nákladního a osobního auta u Bernartic na Písecku zemřel v úterý večer muž. Ve Znojmě zahynula 31. října žena při nehodě traktoru s přívěsem, na němž jela jako spolucestující.

Policisté evidovali v říjnu 8346 dopravních nehod, o zhruba 500 méně než loňský říjen. Mezi 48 usmrcenými je 19 řidičů osobních automobilů, sedm chodců, čtyři cyklisti, sedm motorkářů a dva řidiči nákladních aut, dalšími oběťmi jsou spolujezdci. Dalších 119 lidí utrpělo v říjnu těžká zranění a přes 2000 zranění lehká, meziročně méně. Alkohol zjistili policisté v 350 případech. Škoda při nehodách přesáhla 687 milionů korun.

Od začátku ledna do konce října se na silnicích stalo přes 77.000 kolizí, což je o zhruba 5200 méně než v prvních deseti měsících loňského roku. Zatímco zemřelých je letos o 20 víc než loni, těžce zraněných je zatím o 90 méně a lidí s lehkými zraněními o 8000 víc než za stejné období roku 2022. Od ledna do října vznikla při haváriích škoda za 6,4 miliardy korun, což meziročně představuje nárůst o 328 milionů korun.

Statistiky za letošní říjen se ještě mohou změnit. Vyšetřování může například ukázat, že skutečnou příčinou úmrtí nebyla dopravní nehoda, ale zdravotní potíže řidiče. Dodatečně se naopak do počtu obětí připočítávají zranění při havárii, kteří zemřeli do 24 hodin po nehodě.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy