Společnost Lenovo představila na 9. ročníku globální konference Tech World komplexní vizi „AI pro všechny“ i koncept ohebného telefonu

Společnost Lenovo odhalila další možnosti umělé inteligence zaměřené na vytváření inkluzivních nabídek a personalizovaných řešení pro jednotlivce i firmy všech velikostí

Praha, 1. listopadu 2023 – Společnost Lenovo představila na své každoroční globální konferenci s názvem Tech World  konané v Austinu v Texasu dosud nejkomplexnější schopnosti umělé inteligence a také vizi „AI pro všechny“. Letošní devátý ročník se zaměřil na to, jak společnost Lenovo zapojuje sílu umělé inteligence k podpoře inteligentní transformace ve všech aspektech našeho života a v každém odvětví – od kapesních zařízení až po cloud pomocí chytrých zařízení připravených pro umělou inteligenci, infrastruktury, řešení a služeb, které posilují průmyslová odvětví, podniky a jednotlivce po celém světě.  

Jako součást jednotné vize „AI pro všechny“ a po oznámení investování další 1 miliardy USD do AI inovací, se společnost Lenovo podělila o svůj dynamický přístup k hybridní AI a víru, že veřejné, soukromé a osobní modely budou koexistovat za účelem zajištění AI pro všechny. Pro zajištění bezpečnosti dat a ochranu soukromí uživatele může Lenovo AI fungovat výhradně v rámci zařízení nebo bezpečně s místními on-premise servery. V obou případech se Lenovo AI učí z dat poskytnutých jednotlivými uživateli nebo prostřednictvím vlastních dat firmy, ale zároveň zajišťuje, že žádné informace nejsou sdíleny veřejně. To je nejen bezpečnější, ale výsledky požadavků na umělou inteligenci mohou být díky tomu rychlejší a personalizované. 

K předsedovi představenstva a generálnímu řediteli společnosti Lenovo Yangu Yuanqingovi se na pódiu připojili vedoucí manažeři globálních partnerů společnosti Lenovo včetně zakladatele, prezidenta a generálního ředitele společnosti NVIDIA Jensena Huanga; předsedkyně a generální ředitelky společnosti AMD Dr. Lisy Su a prezidenta a generálního ředitele Formule 1 Stefana Domenicaliho. Prostřednictvím videohovoru se na Tech World připojili také předseda představenstva a generální ředitel společnosti Microsoft Satya Nadella, generální ředitel a prezident společnosti Qualcomm Cristiano Amon a generální ředitel společnosti Intel Pat Gelsinger.

Během svého hlavního projevu představil pan Yang plány společnosti Lenovo na poskytování přední AI technologie pro firmy všech velikostí.Je mi ctí, že mohu sdílet naši inovativní vizi poskytování umělé inteligence pro všechny – jednotlivce i podniky – po celém světě prostřednictvím výpočetních řešení Lenovo. Od kapesních zařízení až po cloudová řešení může Lenovo nabídnout vědomosti přizpůsobené uživateli, ať už jde o jednotlivce nebo podniky a zároveň dokáže zajistit soukromí a bezpečnost dat. Je to také oslava partnerství s klíčovými lídry v éře umělé inteligence. Společně rozšiřujeme možnosti AI abychom pomohli vybudovat chytřejší, inkluzivnější a udržitelnější svět.”

Doktorka Lisa Su, předsedkyně a generální ředitelka společnosti AMD mluvila na pódiu o partnerství mezi společnostmi Lenovo a AMD. “Se společností Lenovo nás spojuje dlouhá historie spolupráce na inovativních řešeních, od zařízení řady ThinkSystem v datových centrech přes pracovní stanice ThinkStation až po notebooky ThinkPad. Jsme nadšeni, že můžeme naši spolupráci rozšířit o řešení optimalizovaná pro umělou inteligenci napříč portfoliem počítačů a datových center Lenovo s procesory AMD Ryzen, EPYC a Instinct.”

Prostřednictvím videa řekl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Microsoft Satya Nadella: “Ve společnosti Microsoft chceme pomáhat lidem a firmám používat digitální technologie tak, aby se co nejsnadněji přizpůsobili a prosperovali v tomto novém věku umělé inteligence. Proto je naše dlouholeté partnerství se společností Lenovo tak důležité. V průběhu let jsme dokázali propojit zařízení a služby Lenovo se silnými technologiemi a pomohli jsme tak uživatelům po celém světě, v každém odvětví a v každé oblasti ekonomiky. Společně budeme stavět na těchto investicích, abychom pomohli zvýšit hodnotu pro naše společné zákazníky.“

Společnost Lenovo vyvíjí novou generaci připravené a optimalizované infrastruktury pro umělou inteligenci, se kterou bude možné uživatelům po celém světě přinášet výkonnou, personalizovanou, škálovatelnou a energeticky efektivní umělou inteligenci prostřednictvím hybridního přístupu. Nová éra hybridní AI pomůže firmám objevit potenciál svých dat a zjednoduší cestu k chytré transformaci rozšířením AI za hranice cloudu a jejím poskytováním vzdáleným podnikům v reálném čase. Předseda představenstva a generální ředitel společnosti Lenovo Yang Yuanqing a zakladatel a generální ředitel společnosti NVIDIA Jensen Huang oznámili rozšíření spolupráce s novými hybridními řešeními a technickou spoluprací, jejímž cílem bude poskytnout každé firmě sílu generativní umělé inteligence. 

Jakožto partner společnosti NVIDIA bude společnost Lenovo dodávat plně integrované systémy přinášející výpočetní výkon poháněný umělou inteligencí všude tam, kde jsou generována data, od okrajových částí infrastruktury až po cloud. Díky tomu pomůže podnikům snadno zavádět vlastní aplikace generativní AI, které podpoří inovace a transformaci v jakémkoliv odvětví. Prostřednictví spolupráce vytvoří společnosti Lenovo a NVIDIA systémy nové generace založené na flexibilním modulárním referenčním designu NVIDIA MGX. Tyto systémy poskytnou širokou škálu robustních a bezpečných řešení pro nejnáročnější pracovní zátěž spojenou s generativní AI a pomohou podnikům implementovat  nástroje pro kognitivní rozhodování ve velkém měřítku pomocí platformy NVIDIA Omniverse.

Společně firmy také pomáhají jednotlivým organizacím snadno nasadit AI technologie a zahájit svou transformaci řízenou pomocí AI s novým nástrojem Lenovo AI Professional Services. Tato praxe nabízí širokou škálu služeb, řešení a platforem a pomáhá firmám všech velikostí orientovat se v prostředí umělé inteligence, najít správná řešení a zprovoznit AI rychle, levně a ve velkém měřítku.

Společnost Lenovo předvedla budoucnost zařízení připravených na AI a funkcí poháněných umělou inteligencí, které zvýší produktivitu, zefektivní pracovní proces a ochrání data. Představila také koncept tzv. osobního AI dvojčete. Ten vzniká na základě interakcí s umělou inteligencí skrze psaní na klávesnici a přirozeného jazyka koncového uživatele a také pomocí nového konceptu funkce nazvané AI NOW, což je řešení osobního AI dvojčete pro počítače s umělou inteligencí. Umělá inteligence využívá personalizované a soukromé modely chování založené na uživatelově vlastní znalostní bázi na zařízení a vyladěných modelech a chrání koncového uživatele prostřednictvím zabezpečení dat a ochrany soukromí.  

Spolu s představením AI zařízení odhalila společnost Lenovo také koncept adaptivního displeje smartphonu, který může být ohýbán a tvarován do různých podob podle uživatelových potřeb. Tento adaptivní displej byl vyvinut na základě zkušeností s ohebnými displeji a jejich mechanickými inovacemi ve skládacích zařízeních Lenovo, konceptech dalších ohebných zařízení a také na základě aktualizací komplexního řešení pro zachycení pohybu s pomocí umělé inteligence, pojmenovaného  Projekt Chronos. Společnost Lenovo také sdílela výsledky své práce v širším technologickém ekosystému s partnery jako je NVIDIA, ve kterém bude centrální výpočetní jednotka Lenovo fungovat na platformě NVIDIA DRIVE Thor, nejvýkonnějším počítači umístěném ve vozidle na světě. 

Jako součást svého zaměření na chytrá řešení oznámila společnost Lenovo svou vizi tzv. podnikového AI dvojčete – AI aplikací, které budou mít hluboké znalosti o firmě a uchovají tyto informace v bezpečí. Toto řešení vyhledá a získá relevantní informace ve firmě ze všech zařízení, privátního cloudu i edge, vytvoří z nich hodnocení a závěry a navrhne optimální řešení. AI dvojče je možné využít pro širokou škálu scénářů – od pomoci zaměstnancům zarezervovat cestovní doklady pro příští služební cestu tak, aby byly v souladu s firemními zásadami a zároveň vyhovovaly individuálním preferencím zaměstnance, až po zmírnění rizik na straně týmů dodavatelského řetězce například pomocí sledování vzorců počasí. Ve spolupráci s podnikovou umělou inteligencí se dokáže AI dvojče podívat na objednávky zákazníků a předpovědět vliv počasí na zásilky, přicházející díly, možnosti narušení dopravy a podobně.  

Kromě generálního ředitele Yanga Yuanqinga sdíleli svůj názor na koncept „AI pro všechny“ také technický ředitel společnosti Lenovo a manažeři jednotlivých obchodních skupin: 

Dr. Yong Rui, senior viceprezident a technologický ředitel prohlásil: “Věříme, že budoucí umělá inteligence bude obsahovat mix veřejných, soukromých a osobních základních modelů (FM), které budou spolupracovat. Naše služba hybridní AI bude využívat tři typy FM a posílí AI aplikace napříč cloudem, konvovými zařízeními i zařízeními s osobním a podnikovým dvojčetem. Chceme vybudovat tento hybridní ekosystém umělé inteligence společně s našimi partnery, abychom rozšířili potenciál základních modelů a zlepšili jak naše odvětví, tak i každodenní život.” 

Kirk Skaugen, výkonný viceprezident a prezident sekce Infrastructure Solutions Group ve společnosti Lenovo sdílel vizi AI řešení příští generace. Díky urychlení nové éry IT s účelovou infrastrukturou připravenou na umělou inteligenci pomáhá společnost Lenovo firmám naplno využít sílu jejich dat. S pomocí partnerů jako je Dr. Jonas Juselius, vedoucí technický ředitel ve společnosti Oceanbox a Dr. Bernd Geiger, generální ředitel a vedoucí technický ředitel ve společnosti semafora systems, sdílel Kirk Skaugen výsledky případové studie o  dopadu výkonných AI řešení na obchodní výsledky.  

“Bez ohledu na to, kde pracujete se svou umělou inteligencí či na to, jestli chcete univerzální nebo vysoce personalizované výsledky nabízí společnost Lenovo řešení na míru – vytváří umělou inteligenci všude a pro všechny,” říká Kirk Skaugen. “Pomocí naší vlastní špičkové AI technologie a ve spolupráci s rozsáhlou sítí nejlepších partnerů vytváří nová řešení Lenovo Hybrid AI rychlejší a flexibilnější cestu ke generativní umělé inteligenc. Přináší totiž AI na úrovni datového centra přímo ke zdroji obchodních dat.”

Ken Wong, výkonný viceprezident a prezident sekce Solutions & Services Group ve společnosti Lenovo mluvil o vyvíjejícím se technologickém prostředí a oznámil nejnovější nabídku AI zařízení Lenovo, které pomáhají společnostem využít umělou inteligenci ke zlepšení obchodních operací a vylepšení digitálních zážitků. Nabídka zahrnuje: 

  • AI Professional Services Practice, která ve spolupráci se společností NVIDIA pomáhá zákazníkům urychlit implementaci umělé inteligence od konceptu až po výsledky. 
  • Platformu Care of One, první řešení poháněné umělou inteligencí které firmám poskytuje poznatky a podporu pro vytvoření optimálního pracovního prostředí a zvýšení spokojenosti a produktivity zaměstnanců. 
  • Udržitelný AI Engine pomáhá firmám vizualizovat dopad obchodních rozhodnutí, která by mohla mít vliv na jejich cíle v oblasti udržitelnosti a zároveň pomáhá vybrat nejlepší udržitelné možnosti pro dosažení požadovaného výsledku.  

“Umělá inteligence přináší zajímavé možnosti, ale zároveň zvýšila naléhavost a složitost práce dnešních manažerů informačních technologií. Společnost Lenovo přináší zkušenosti, odborné znalosti a komplexní řešení k tomu, aby umělá inteligence fungovala tím správným způsobem a rychle,” říká Ken Wong. 

Luca Rossi, výkonný viceprezident a prezident sekce Intelligent Devices Group ve společnosti Lenovo, zdůraznil význam zařízení poháněných umělou inteligencí. Během živých ukázek Projektu Chronos a konceptu adaptivního displeje Motorola s ukázkou generativního AI předvedla společnosti Lenovo své zkušenosti v oblasti AI řešení a potvrdila pozici inovativního lídra. Ve spolupráci s ředitelem strategických technických podniků z organizace Formule 1 Petem Samarou, zdůraznil Luca Rossi i to, jak chytřejší technologie a řešení společnosti Lenovo podporují technologicky nejvyspělejší sport na světě a zlepšují zážitek fanoušků, třeba pomocí virtuální reality. Rossi mluvil také s vedoucím obchodním ředitelem ze společnosti OpenBCI Josephem Artusem o způsobech, jakými pracovní stanice z řady Lenovo ThinkStation poskytují každé firmě lokální, škálovatelná AI řešení používaná k vývoji a provozu základních modelů, které posouvají vpřed výpočetní techniku poháněnou umělou inteligencí. Prostřednictvím těchto inovací a partnerství dokáže společnosti Lenovo poskytovat zařízení s výkonnými funkcemi.  

Díky našim znalostem a zkušenostem jsme připraveni zvítězit na poli AI zařízení. Naše budoucí AI zařízení se nikdy nepřestanou učit a budou vytvářet základní osobní model, díky kterému budou pro každého uživatele jedinečná a zároveň ochrání jeho soukromí. V souladu se závazkem společnosti Lenovo k nepřetržitých inovacím dáváme budoucím AI zařízením ještě přirozenější a intuitivnější možnosti interakce pro lepší celkový zážitek,” říká Luca Rossi, prezident sekce Intelligent Devices Group ve společnosti Lenovo. “Naším cílem je vytvoření nejkomplexnějšího a nejvíce propojeného portfolia s podporou umělé inteligence pro potřeby běžných uživatelů i podniků. Abychom toho dosáhli, budeme i nadále úzce spolupracovat s našimi partnery a povedeme tento transformační posun v našem odvětví vpřed.”

Pro více informací navštivte stránky Lenovo Tech World ’23

O společnosti Lenovo

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je globální technologická společnost s obratem 62 miliard USD, která se nachází na 217. místě v žebříčku Fortune Global 500, zaměstnává 77 000 lidí po celém světě a každý den poskytuje služby milionům zákazníků na 180 trzích. Společnost Lenovo, která se zaměřuje na odvážnou vizi poskytovat chytřejší technologie pro všechny, navázala na svůj úspěch největší světové počítačové společnosti další expanzí do klíčových oblastí růstu, které podporují rozvoj „nových IT technologií“ (klient, edge, cloud, sítě, AI) včetně serverů, úložišť, mobilních zařízení, řešení a služeb. Tato transformace spolu s inovacemi Lenovo, které mění svět, vytváří inkluzivnější, důvěryhodnější a udržitelnější digitální společnost pro každého a kdekoli. Pokud chcete vědět více, navštivte stránky https://www.lenovo.com a přečtěte si nejnovější zprávy prostřednictvím StoryHub