Dickens, Tolstoj...

Literatura prohlubuje naše myšlení i pohled na svět. Mezi spisovatele světové úrovně bezesporu patří Charles Dickens, Lev Nikolajevič Tolstoj, Fjodor Michajlovič Dostojevskij a Mark Twain. Jejich díla jako Oliver Twist, Vojna a mír nebo Anna Karenina patří mezi "kultovky" literárního bohatství. 

Každý z těchto autorů přinesl do literárního světa něco osobitého a jejich díla jsou dodnes oblíbená a respektovaná po celém světě.

Charles Dickens byl anglický romanopisec 19. století. Známý je svými romány, které odhalují sociální problémy a nerovnosti té doby. Jeho nejslavnější díla, jako Oliver Twist či David Copperfield nás zavedou do světa viktoriánské Anglie a ukazují nám, jak tato doba ovlivnila životy lidí různých sociálních tříd. 

Lev Nikolajevič Tolstoj, ruský spisovatel, napsal některá z nejslavnějších děl v dějinách literatury, jako Vojna a mír a Anna Karenina. Jeho romány jsou známé svou složitostí a hloubkou, filozofickými úvahami a vyobrazením ruské společnosti 19. století. 

Erben a Němcová

Do literatury, kterou by měl znát každý deváťák, ale patří také čeští autoři jako Božena Němcová či Karel Jaromír Erben

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Božena Němcová byla významnou českou spisovatelkou 19. století, která se proslavila zejména svými povídkami a romány, přičemž jejím nejznámějším dílem je román Babička. Narodila se v roce 1820 a je považovaná za jednu z průkopnic českého realismu. Její díla často zachycují život venkovských lidí a podávají obraz českého venkova v 19. století.

Karel Jaromír Erben byl český básník a spisovatel, narozený v roce 1811. Je známý zejména díky své sbírce balad a pověstí nazvané Kytice, která je považovaná za významné dílo českého romantismu. Erben ve svých baladách a pověstech čerpal z českého folklóru a lidových tradic, a jeho dílo má hluboký vliv na českou literaturu a kulturu.

Oba tito spisovatelé přispěli k rozvoji české literatury a k upevnění národní identity během 19. století, kdy český národ bojoval za uznání své kultury a jazyka v rámci habsburské monarchie.

Rychlý kvíz: Deset otázek: Odpovídáte pouze Ano – Ne: Tohle by měl znát deváťák z literatury

Zdroje: cs.wikipedia.org, cs.wikipedia.org, cs.wikipedia.org