Hlavní obsah

Lékař by neměl zájemce o vakcínu odmítat. Ministerstvo chce přitvrdit v zákoně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo chce zakročit proti lékařům, kteří odmítají naočkovat pacienty žádající o očkování, například proti covidu. Pojišťovny mají podle vrchní ředitelky sekce pro ekonomiku Heleny Rögnerové slabé pravomoci a neumí lékaře přimět ke změně přístupu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Posílit je proto chtějí v připravované novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou chce resort předložit v příštím roce.

„Chtěli bychom do zákona dostat větší oporu pro sílu jednotlivých zdravotních pojišťoven,“ řekla Rögnerová na sněmovním zdravotnickém výboru.

„V době covidové jsme na Správní radě VZP probírali, jak je možné, že někteří praktičtí lékaři odmítají očkovat proti covidu, a že je to jejich povinnost. To, jestli oni sami se nenechají očkovat, nemá být přenášeno na jejich pacienty,“ dodala.

O očkování je zájem, novou vakcínu proti covidu má 100 000 lidí

Domácí

Resort podle ní tehdy žádal o zakročení pojišťovny, které lékařům hradí péči za pacienty. Ty se ale bránily, že nemají dostatečnou podporu v zákonech a nemohou jim nařídit, že musí pacienta, který o to žádá, naočkovat.

„Určitě se budeme snažit, aby se opora do zákona dostala,“ dodala vrchní ředitelka.

Redakce Práva a Novinek upozornila na problém lidí v seniorním věku, kteří stojí o přeočkování proti covidu, ale jejich praktický lékař je odmítl.

Nabídl jim jen vakcínu proti chřipce. Odkázáni jsou tak na obvolávání okolních ordinací a zjišťování, kde by je proti covidu naočkovali, což nakonec může řadu z nich odradit.

„O očkování mám zájem a dopadne to tak, že buď požádám o pomoc syna, aby mě dovezl do Ústí nad Labem, nebo požádám bratra. Jeho lékařka v Teplicích na covid očkuje, tak zda by mě také naočkovala,“ přiblížila redakci těžkosti jednasedmdesátiletá Dagmar G. z Mostu.

Sdružení praktických lékařů uvedlo, že na lékaře nemají žádné páky. Pokud někdo očkovat nemůže nebo nechce, měl by pacienta odkázat na někoho z kolegů v okolí.

Dosud bylo v Česku naočkováno proti covidu základním očkováním 6,9 milionu obyvatel. Jedno přeočkování podstoupily dvě třtiny z nich. Druhou, posilovací dávku má 837 tisíc obyvatel a třetí přeočkování už podstoupilo 134 tisíc lidí.

Doporučeno je to především starším lidem, chronicky nemocným, lidem s oslabenou imunitou a těm, kteří se o ně starají nebo s nimi přichází často do kontaktu.

Po prodělání covidu hrozí vyšší riziko autoimunitních onemocnění

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám