»Klokani« velké zvíře nesestřelili. Ostrými pálily mladé pušky

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté pražské Sparty otočili napjatý duel osmifinále MOL Cupu ve vršovickém Ďolíčku a po venkovní výhře 2:1 jsou ve čtvrtfinále domácího poháru. Spolu s nimi dnes slavili postup i liberecký Slovan, Trinity Zlín a druholigová Dukla Praha.

»Pokud chceme vyhrát pohár, musíme sestřelit jedno velké zvíře,« řekl před dnešním malým pražským derby kouč Bohemians 1905 Jaroslav Veselý. A »velké zvíře« přijelo k Botiči oslabené. Lépe řečeno, kromě čtveřice zraněných hráčů v čele s kapitánem Ladislavem Krejčím a nejlepším střelcem FORTUNA:LIGY Lukášem Haraslínem šetřil hostující kouč Brian Priske i další opory. Volno dostali mj. Panák, Laci nebo Kuchta, jen na lavičce seděli Birmančevič, Kairinen či gólman Vindahl.

A v prvním poločase to bylo na souhře Sparty znát. Jako by pokračovala v nepovedeném výkonu z ligy v Mladé Boleslavi (3:1). Domácí šli dokonce do vedení zásluhou první branky v dospělém fotbale, které se dočkal po 22 minutách hlavičkující Adam Kadlec, mimochodem hráč se sparťanskou minulostí. Byl paradox, že se trefil dvacetiletý fotbalista, a po změně stran dva jednadvacetiletí.

Ovšem to trochu předbíháme. Do kabin šly oba týmy za překvapivého stavu 1:0 pro Bohemians. Čekaly se změny v týmu hostí, i vzhledem k nabité lavičce plné šetřených opor. Ale nestalo se. Přesto to vypadalo, jako by po změně stran vyběhla na trávník jiná hostující jedenáctka. Domácí najednou nestíhali a hosté si po vlažné první půli začali vypracovávat šance. »Sparta si o půli evidentně něco řekla. Najednou byla jistější a my pod tlakem. Ale dostali jsme dva góly po autech. Víme, že je v tom Sparta silná, ale tohle by se nám nemělo stávat,« litoval obránce zelenobílých Jan Vondra.

A skutečně, hlavní zbraní Letenských byly auty specialisty v této disciplíně Lukáše Sadílka. Ten první doplachtil v 52. minutě k Václavu Sejkovi a kapitán reprezentační jednadvacítky se šajtlí trefil přesně k tyči. V 69. minutě to bylo sice z druhé strany, ovšem se stejným výsledkem. Gomez vyhrál první hlavičku po Sadílkově autu, důrazný Michal Ševčík nejprve důrazem zařídil, že míč padl na břevno a pak jej sám dorazil do poloprázdné branky. Stejný hráč již pomohl Spartě k postupu do osmifinále vítěznou trefou v Líšni (0:1).

»Jsme za to rád. Čím víc minut hraji, tím větší je jistota na balonu i sehranost s týmem. Dva zápasy, dva góly – za to jsem moc rád,« liboval si další jednadvacetiletý střelec večera. »Pomůže nám to do dalších zápasů. Protože není lehké, když prohráváte o poločase. Ale pak tým ukázal, že tam kvalita a síla je,« dodal Ševčík, který tým v létě posílil z Brna.

Zatímco Sparta překvapení v »Ďolíčku« nedopustila, v Ostravě se o něj postaral poslední tým prvoligové tabulky Zlín, který ani v druhém utkání pod trenérem Bronislavem Červenkou, vystřídavším před dvěma týdny odvolaného Pavla Vrbu, neinkasoval. Vítěznou branku dal favoritovi jeho bývalý hráč Rudolf Reiter.

Stejným výsledkem zdolal Slovan Liberec Mladou Boleslav, o které se přitom v lize hovoří jako o týmu s nejlepší formou. Vítězná branka byla skutečně »last minute« – dal ji v prvvní minutě nastavení střídající Filip Horský.

Mezi nejlepší osmičkou je i druholigová Dukla Praha, která otočila po změně stran souboj dvou nejlepších týmů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY proti Vyškovu. I trenéru Petru Radovi dnes vyšlo střídání a Lukáš Buchvaldek stihl za půlhodinu tři branky! »Pokyn byl jasný – dát gól a nejlépe to otočit. Vyšlo obojí. V mužích jsem ještě hattrick nezažil. Kdyby mi někdo před zápasem řekl, že se to takhle stane, nevěřil bych. Doufám, že jsem si tímhle třeba řekl o více času na hřišti za A-tým,« řekl klubové televizi Buchvaldek.

Kromě Dukly bude ve čtvrfinále i další tým z nižší soutěže, jelikož los svedl dohromady také třetiligové Velvary a druholigovou Opavu. Ti se utkají až za dva týdny v reprezentační pauze, stejně jako dvojice Olomouc vs. Plzeň a České Budějovice vs. Jablonec. Lídr nejvyšší soutěže Slavia dokonce dohrává své osmifinále v Hradci Králové až v prosinci.

* * *

Bohemians Praha 1905 – Sparta Praha 1:2 (1:0)

Branky: 22. Kadlec – 52. Sejk, 69. Ševčík. Rozhodčí: Petřík – Kubr, L. Matoušek.

Bohemians: Reichl – Kadlec (46. Křapka), Vondra, Hůlka – Köstl (75. Shejbal), Hrubý, Jindřišek (75. Hála), Hybš – Beran – Prekop, Mužík (63. J. Matoušek). Trenér: Veselý.

Sparta: Vorel – Vydra, Gomez, Zelený – Mejdr, Pavelka, Sadílek, Ryneš (61. Wiesner) – Olatunji, Ševčík (82. Pešek) – Sejk (90.+5 Schánělec). Trenér: Priske.

Baník Ostrava – FC Zlín 0:1 (0:1)

Branka: 41. Reiter. Rozhodčí: Starý – Hrabovský, Slavíček.

Ostrava: Markovič – Juroška, Frydrych, Lischka, Kpozo – Fadairo (46. Buchta), Kaloč (46. Šín), Boula, Ewerton – Kubala (46. Tanko) – Almási (76. Klíma). Trenér: Hapal.

Zlín: Dostál – Fantiš, Simerský, Didiba, Pidro – Reiter (69. Vukadinovič), Bužek (81. Černín), Janetzký, Slončík (81. Tkáč), Dramé (81. Bartošák) – Žák (87. Ndiaye). Trenér: Červenka.

Slovan Liberec – FK Mladá Boleslav 1:0 (0:0)

Branka: 90.+1 Horský. Rozhodčí: Volek – Paták, Podaný.

Liberec: Vliegen – Mikula, Prebsl, Purzitidis – Fukala, Varfolomejev, Doumbia (46. Žambůrek), Ghali (60. Červ) – Višinský (84. Horský), Tupta (69. Frýdek) – Rabušic (60. Okoh). Trenér: Kozel.

M. Boleslav: Mikulec – Suchomel, Poulolo, Karafiát, Fulnek – Sakala, Kubista (58. Žitný) – Jawo, Ladra (58. Mareček), Solomon (69. Vaníček) – Pulkrab.

Dukla Praha – Vyškov 3:1 (0:1)

Branky: 62., 71. a 74. z pen. Buchvaldek – 38. Němeček. Rozhodčí: Klíma – Vlček, Hádek.

* * *

Další program

Čtvrtek 16. listopadu:

15.00 Olomouc – Plzeň, České Budějovice – Jablonec.

Pátek 17. listopadu:

13.00 Velvary – Opava.

Středa 6. prosince:

18.00 Hradec Králové – Slavia Praha.

(koz)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy