Krásná práce se letos věnuje lidovým oděvům, doplňkům a šperkům

V pražské Galerii 1 bude od 4. do 26. listopadu probíhat unikátní výstava Krásná práce, která přibližuje široké veřejnosti tradiční české, moravské a slezské řemeslo a lidové umění. Letos návštěvníkům Krásná práce podá jedinečný pohled do světa tradičních lidových oděvů, oděvních doplňků a šperku.

Přehlídka Krásná práce zahrnuje více než 40 exponátů vytvořených dvacítkou českých řemeslníků, současných výtvarníků a návrhářů i studentů uměleckých škol. Vystaveny budou raritní artefakty jako původní pastýřská gubaňa z ovčí vlny, šaty tkané z kopřivového vlákna nebo klobouk ušitý z choroše. Krásná práce připomene také umění maléreček, paličkářek, řezbářů či mistrů modrotisku a ukáže původní řemesla ve spojení se současnou tvorbou.

V česku jedinečný projekt s názvem Krásná práce již několik let navrací punc tradičním řemeslům a lidovému umění, které s citem a respektem ke kultuře minulosti přenáší do současnosti. Každoročně připravuje také přehlídku, která se letos bude věnovat tématu oděvu, oděvnímu doplňku a šperku.

Název Krásná práce je složeninou názvů dvou zakladatelských institucí – původního nakladatelství Družstevní práce a sítě prodejen Krásná jizba, které se věnovaly dostupnému, ale řemeslně i designově kvalitnímu produktu, už za první republiky.

Výstava Krásná práce letos představí v pražské Galerii 1 nejen desítky unikátních exponátů, ale také patnáct děl, jež vznikla speciálně pro tuto přehlídku a na jejichž výrobě se podíleli mistři tradičních řemesel ve spolupráci s designery.

Designérka Veronika Jiroušková vytvořila ve spolupráci se špičkovými brašnáři z Chrudimi set městských kšiltovek vyšívaných rybí šupinou a kožených kšiltovek vybíjených kovem, které odkazují k tradičním koženým mužským krojovým doplňkům. Martin Kohout pro Krásnou práci navrhl černé šaty, které pomalovala malérečka tradičních lidových ornamentů. Módní designéři Alice Klouzková a Pavel Ivančic vystaví oděvy z modrotisku s moderními vzory. Kateřina Plamitzerová vytvořila pro výstavu šaty doplněné ručně paličkovaným límcem, který sama již několik měsíců paličkuje. Návštěvníci se pokochají kabáty z ručně plstěné vlny od Terezie Rozálie Kladošové nebo bomberem z horňácké činovati od mladé módní značky AFKA. Módní návrhářka Klára Nademlýnská připravila šaty s reinterpretací tradiční lidové výšivky a Zlata Lamrová zase lněnou košili se svými typickými „vyšívanými skicami“.

K vidění budou také unikátní šperky studentů Atelieru Ladislava Sutnara z Plzně. Šperky jsou vytvořené z koření a perníku pečeného dle tradiční receptury, štukové šperky zase vznikly ve spolupráci s uměleckými štukatéry. Obdivovat bude možné také šperky využívající starou techniku podmalby na sklo nebo půvabné šperky z perleti.

Galerijní prostory tentokrát doplní také původní originální řemeslné kousky jako tradiční pastýřská gubaňa z ovčí vlny, šaty utkané z kopřivového vlákna, tradiční domácí obuv z králičího sukna, klobouk ušitý z choroše, tradiční valašská pasekářská košile a další raritní rukodělné výrobky.

Pro návštěvníky, kteří by se chtěli zapojit a naučit se něco nového, budou připraveny v průběhu výstavy workshopy. Zájemci si budou moci výrobit píšťaly, ručně namalovat tradiční ornament na látku nebo se pokusit o plstění figurek z ovčího rouna.

Výstavu Krásná práce zahájí 3. listopadu vernisáž, která zve na pestrý program. jejíž součástí bude módní přehlídka různých forem modrotisku pojatá stylem umělecké performance skupiny Die Früchte. Na zahajovacím večeru živě zahraje a zazpívá Monika Načeva, která pro tuto příležitost připravuje speciální skladbu inspirovanou folklorem.

Foto: © Kristína Hrabětová

Podcast