Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Pohlcující fantasy, kde hraje prim prastará kletba


Pohlcující fantasy, kde hraje prim prastará kletba
Recenze knihy: Hraj o svůj osud
Autor: Stella Tack
Originální název: Spiel um dein Schicksal
Nakladatelství: King Cool
Počet stran: 376
První díl dilogie Noční partie v mnohém překvapí. Nezřetelným motivem šachové hry na život a na smrt je vlastně Alenka v říši divů. Autorka si vypůjčila pouze několik prvků a jméno, a možná právě proto získává kniha punc tradičnosti ve velmi originálním příběhu.

Ač si čtenář říká, že nápad s šachovými figurkami, které se vzájemně snaží usmrtit v herním poli lesního porostu, nebude fungovat, přece funguje. Je to sice trochu nejisté a občas si říkáte, jestli se spisovatelce její hrad z karet nezboří, ale vypadá to, že má vše pokryté a triumfy pevně třímá v dlaních. Je to vlastně naprosto jednoduché.

Stačí vzít šestnáct hráčů na jedné straně a šestnáct na druhé a povolat je, aby se vzájemně vraždili, zatímco na tah má každý čtyřiadvacet hodin. Pokud se jejich krev dotkne země, člověk nezemře běžně, zkamení. K tomu všemu samozřejmě nemohou být obyčejní, oplývají zajímavými možnostmi a díky tomu si přijde na své každý, kdo čte rád o reálném světě s fantasy prvky.

Dějem vás provází Alice. Během prvních padesáti stran se děj dotýká převážně jí a nic očekávaného se neděje. Prožívá jako roztleskávačka svůj středoškolský život. Má svou nejlepší kamarádku a také kluka, chodí na party a patří mezi nejlepší, než se něco změní. Půl roku po večírku, po kterém už Alice nebyla jako dřív, se kvůli letní škole musí hrdinka přesunout na školu Chesterfield, kde jsou převážně privilegovaní studenti zámožných rodin. Alespoň s tím na internát jde, jenže všechno je jinak...

Záhy poznáváte spolu s Alicí, že na této škole se děje něco velice podezřelého. Seznamuje se také s Cursem, který opravdu není obyčejným kocourem a stává se průvodcem a vítaným zpestřením ve světě, kde surovost a krvelačnost jde ruku v ruce.

Ukázka knihy


Ačkoliv je dílo ve stylu young adult, působí komorným a chladným dojmem. Autorka se sice snaží čtenáře šetřit, ale přesto vás cestou bude provázet spousta ztrát i násilí. Není jednoduché přežít na šachovnici, když jste obětí svárů dvou znepřátelených klanů a každý touží vyhrát, protože prohra znamená smrt.

Ačkoliv anotace kdovíproč slibuje žhavé scény, tak těch se samozřejmě v rámci young adult nedočkáte. Alespoň tedy ne v takovém stylu, v jakém si je čtenáři představují. Sice je to trochu zavádějící, ale romantika je opravdu jiskrná. O Alici se totiž perou rovnou dva přitažlivý mladíci. Teď jen zbývá vyřešit, kterému dá přednost a jak vyřeší kletbu, která je všechny sužuje.

Prastará kletba je opravdu smrtící a máte možnost ji poznávat nejen díky přímému ději, ale také v krátkých informačních textech. Velkou záhadou jsou rovněž i Aliciny tajemné sny, které odkazují na to, co se kdysi událo v minulosti a přímo předcházelo kletbě. Je vůbec šance, že někdo hrůzné dění přežije nebo se znovu a znovu budou opakovat temné prohry?

Alice mezi šachovými figurkami objevuje nejen zcela nový svět, který byl pro ni naprosto neznámý, ale také se sbližuje s lidmi. Získává nová přátelství, zamilovává se, a ačkoliv je hra až na krev, nechybí ani lehký humor, převážně sarkastický, což je svým způsobem osvěžující.

Alice je poměrně sympatická hrdinka, která vám svou epickou životní etapu představuje v ich-formě. I díky tomu s ní záhy začnete soucítit. Možná jí budete mít za zlé její nerozhodnost, ale pokud se do ní vžijete, lépe se vám bude chápat, proč je tak zmatená. Alice je prakticky běžná dospívající dívka. Na střední škole byla roztleskávačkou a je zvyklá mít kolem sebe přátele. To, co se jí začne nově dotýkat, je pro ni zcela netradiční, ale i přesto se s tím snaží poprat po svém. Naštěstí bez typických pubertálních výlevů, díky čemuž je pozornost stále upřená na dramatické a napínavé dění.

Navíc to tajemno, které ji občas pohltí a vypadá jako výpadky paměti, se přece jen také časem vysvětlí. I když je to dilogie, většina otázek bude zodpovězených, ale spousta jich ještě bude zbývat. Nezdolná roztleskávačka, která má tuhý kořínek a touží přežít, se vám tak snadno vryje až pod kůži spolu s ostatními zajímavými postavami.

Za zmínku jistě stojí okouzlující a charismatický Vincent, drsný a temný Jackson či přátelský Hawk. Ačkoliv je postav hodně, autorka se nezaměřuje na všechny. To by bylo nadbytečné a úplně by vám to rozhodilo orientaci. Už takhle je postav tak akorát, ale čtete-li knížku najednou, bez problému se v nich orientujete. Předpokládám, že podmanivé dobrodružství opravdu nikdo jen tak neodloží. Jediné, co může náročnějším čtenářům vadit, je trochu nejistý překlad.

Hraj o svůj osud je cílená na čtenářky young adult, ale na své si přijdou i starší milovnice knih, které touží po opravdu napínavém surovém příběhu s dávkou romantiky a nebezpečí. Mohu plně doporučit!

Stella Tack není žádným nováčkem na české scéně. Nejspíš už jste měli možnost číst její první dvě knihy Polib mě a Polib mě znovu, které však české čtenáře neokouzlily tolik jako právě Noční partie. Souhlasím s nimi, i na mě udělal největší dojem tento román. Začátek byl sice zdlouhavější, ale po té padesáté stránce už se nedalo přestat číst, jak napínavý a působivý byl. Rozhodně se nemohu dočkat závěrečného pokračování! Je znát, že s romantikou to Stella Tack pořádně umí a stejně tak i s tím nebezpečím a dramatem.

Hodnocení autora recenze
90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90%
V obchodech(49 - 319 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Divoké devadesátky v detektivce Václava Neuera
Recenze knihy Dávid a Goliáš

Korea ve víru dějin
Recenze knihy Jako tygr ve sněhu

Do světa dobrodružství se Zdeňkem Burianem
Recenze knihy Podivuhodný svět Zdeňka Buriana

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?