Hlavní obsah
Lidé a společnost

Útěk skupiny bratří Mašínů den po dni - 2. listopadu 1953

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor neznámý, fotografie poskytla Barbara Masin pod licencí: GNU Free Documentation License

Ctirad Mašín a Josef Mašín ml. na fotografiích z roku 1950

Den za dnem budeme provázet Ctirada Mašína, Josefa Mašína a Milana Paumera na jejich cestě do Západního Berlína. Dnes je 2. listopadu 1953. Kluci jsou druhý den v Berlíně a odlétají do Frankfurtu.

Článek

Radek a Pepa strávili noc v posteli, přikryti dekou, s hlavou na polštáři. Něco tak obyčejného budou odteď považovat za výsadu. Čekají je poslední hodiny v Berlíně. Večer odlétají do Frankfurtu.

Panuje velké riziko, že se VoPo pokusí unést bratry Mašíny ze Západního Berlína. V posledním roce došlo k několika únosům a CIC nehodlá cokoli riskovat. Všude jsou špioni, agenti Stasi a Mašínové představují pro Američany klenot, o který nehodlají přijít.

Radek a Pepa mají před odletem ještě jedno přání. Navštívit v nemocnici Milana. Toto přání jim CIC splní hned dopoledne. Nemocnici střeží několik západoněmeckých policistů, vchod do nemocničního pokoje hlídají agenti CIC a další agent sedí přímo u Milana. Bratři si s Milanem chvíli povídají a pak mu sdělí, že večer odlétají. Zároveň jej ujistí, že jakmile bude schopen převozu, poletí okamžitě za nimi. Lékaři žasnou, jakou vzdálenost dokázal Milan urazit s kulkou břiše. Dodávají, že přežil jen díky předchozímu hladovění.

Mašínové se rozloučí s Milanem a agenti CIC je vezmou na projížďku Berlínem. Radek s Pepou pozorují, jak město pomalu vstává z trosek. Ale bratři se necítí moc dobře. Ví, že je čeká let přes Východní Německo a vzhledem k tomu, kolik je potkalo smůly, počítají s nejhorším. Celý den si vyměňují vtipy na téma nouzového přistání v NDR. Agenti CIC si toho všimnou a ubezpečí je, že budou cestovat pod falešnými jmény. To sice není takřka žádná jistota, ale alespoň něco.

Počasí se v průběhu dne zhoršuje a večer už velmi intenzivně fouká. Letadlo s Radkem a Pepou na palubě je sužováno poryvy větru a první let bratří Mašínů není nijak příjemným zážitkem. Trochu se uklidní až ve chvíli, kdy se dozví, že vstoupili do vzdušného prostoru Západního Německa. Let v příšerném počasí trvá více než dvě hodiny.

Pozdě večer dosedne letadlo na přistávací dráhu vojenského letiště Rhein-Main nedaleko Frankfurtu. Americký Chevrolet je vyzvedne pár metrů od letadla. Jedni agenti CIC je předají dalším agentům CIC. Ti podepíší převzetí cenného nákladu a už uhánějí po autobahnu.

Až v autě se kluci dozví, kam vlastně jedou. Celý jejich převoz je tak tajný, že žádný agent CIC nezná celý plán. Každý má pouze svůj konkrétní úkol na trase převozu. A mnozí ani netuší, koho vlastně přepravují. Cílem jejich cesty je město Erlangen nedaleko Nürnbergu.

Zde jsou bratři Mašínové ubytováni v pěkné vile, která je celá vyhrazena jen pro ně. Budou mít vlastní kuchařku a hospodyni. Vila bude po celou dobu jejich pobytu střežena americkými vojáky a agenty CIC. Agenti kluky ujistí, že tady jsou v naprostém bezpečí.

Ctirad Mašín, Josef Mašín a za pár týdnů, až se k nim připojí, Milan Paumer začínají nový život. Život svobodných lidí ve svobodném světě. Život, který si tvrdě vybojovali.

"Příběh, jak z westernu znovu si omílám,

za brázdy slaných vln, Vám pozdrav posílám."

Jan Vyčítal

Prameny:

  • Barbara Masin - Odkaz
  • Ctirad Mašín, Josef Mašín, Milan Paumer - Cesta na severozápad
  • Ota Rambousek - Jenom ne strach
  • Jan Novák - Zatím dobrý
  • Jiří Padevět - Odbojová skupina bratří Mašínů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz