Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Vojtěch Lavička: Cigánský král Tyson Fury nás zve do rodinného kruhu v seriálu na Netflixu!

02. listopadu 2023
Čtení na 2 minuty
Tyson Fury (FOTO: Netflix)
Tyson Fury (FOTO: Netflix)
Tyson Fury, Gypsy King, držitel mistrovských pásů všech boxerských organizací, dvoumetrový obr nadupaný nespoutanou energií, v profesionálním ringu dosud neporažený, se nám v novém dokumentární seriálu Netflixu „At Home with the Furys“ představuje v poněkud jiném světle. Boxerské rukavice pověsil na hřebík a maže dětem sendviče, seká zahradu, filozofuje, stará se o rodinu a chce být příkladný rodič.

Životní příběh Tysona je víc než zajímavý. Od prvních minut svého života musel dokázat, že je bojovník. Narodil se o tři měsíce dříve, vážil necelého půl kilogramu a lékaři mu dávali jen velmi malé šance na přežití. Jejich skepse byla celkem pochopitelná – Tysonova maminka byla celkem čtrnáctkrát těhotná, přežily ovšem jen čtyři děti.

Jak správně tušíte, Tyson dostal od svého otce Johnnyho jméno po bývalém boxerském velikánovi Mikeovi Tysonovi, který byl tehdy, v roce 1988 světovým šampionem. Vzhledem k jeho dnešní divoké povaze možná leckoho překvapí, že jako malý chlapec byl Tyson Fury tichý a plachý. To se ale změnilo poté, co začal boxovat. Získal sebevědomí a svůj přirozený talent pro box se projevil velmi brzy.  Když mu bylo 14 let, svému otci při tréninku dokonce jedním úderem zlomil žebra.

Dál Tysonův příběh jistě znáte, a tak nemá smysl ho dopodrobna rozepisovat. Postupně získal všechny světové tituly, jaké svět profesionálního boxu nabízí. Potom ztratil motivaci, zanechal boxu, propadl kokainu, neuvěřitelně přibral a jeho predispozice k duševním chorobám ho málem dovedla k sebevraždě. Přesto se jako bájný pták Fénix zvedl z popela opět vyšplhal na samý vrchol.

Děj devítidílného seriálu (jeden díl má cca 40 minut) nás přivádí do roku 2022, kdy se Tyson už po několikáté rozhodl skončit s boxem a být – pro tentokrát – pečujícím manželem a tátou svých šesti dětí.  A první díly věříme (a fandíme), aby se to tomuto dvoumetrovému sympaťákovi povedlo. Přesto jeho otec Johnny i manželka Paris jsou skeptičtí.

Paris velmi často zmiňuje křehké Tysonovo duševní zdraví. Boxerský šampion trpí bipolární poruchou a depresemi, které se často projevují prudkými změnami nálad. Toho jsme svědky i v tomto seriálu. A rozhodně není těžké s Tysonem soucítit. Je totiž na boxera až neuvěřitelně přemýšlivý, vtipný, okouzlující a každé slovo mu věříme – nesnaží se vytvářet něco speciálního pro kameru. Spíš naopak.

Nejsem romista, a tak nedokážu posoudit, nakolik jsou irští kočovníci, kteří sami sebe označují jako „Gypsies“, Romy. Každopádně jak Tyson, tak otec Johnny o své příslušnosti k „Gypsies“ hodně mluví a jsou na ni hrdí. Je pravdou, když sledujeme rodinné oslavy Furyových, například křtiny, velmi to připomíná oslavy našich Romů, což mě překvapilo.

Určitě doporučuji tento dokumentární seriál shlédnout, rozhodně to není ztráta času. To, že nakonec měli Paris a otec Johnny pravdu, jistě víte. Tyson – i když tentokrát s odřenýma ušima – o víkendu vyhrál další svůj profesionální zápas. Věřím, že uvidíme ještě mnoho dalších, protože jsem se stal Furyho fanouškem.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon