Hlavní obsah
Cestování

Rakousko: ne všechno stojí za návštěvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavla Hladečková

Rakousko

Rakousko bylo v létě 2023 docela trendy destinací, ale ne všechna místa vám musí nutně vyrazit dech. Co kousek od hranic stojí za návštěvu a čemu je lepší se vyhnout?

Článek

Vláček na Schafberg

Foto: Pavla Hladečková

Vláček na Schafberg

Chcete si užít krásný výhled, ale zdolat po svých nějaký alpskou vyhlídku se vám nechce? V tom případě doporučujeme vláček na Schafberg. Toto je také ideální výlet pro děti. Cesta nahoru vláčkem je bude bavit. Pro dospělé už to takový odvaz není. Cesta trvá cca 20 minut a značná část cesty vede přes ne moc zajímavé prostředí. Vyjíždíte z města, poté se dostanete do lesů. Až od druhé zastávky můžete začít pozorovat krásné výhledy na jezera.

První cestu si celkem užijete, ale za mě osobně cesta dolů je lehce nekonečná.

Foto: Pavla Hladečková

Schafberg - foto z cesta vlačkem

Vláček na osobu stojí kolem 20 eur. V letní sezóně jsou časy docela dost vyprodané. Lístek si totiž kupujete na konkrétní čas a to i na čas odjezdu z vrchu dolů. Stát frontu dopředu, abyste chytili dobré místo u okna se nevyplatí.

Až dorazíte na vrchol, pochopíte, že krásnější fotky si uděláte až nahoře. A i pokud sedíte ve vláčku uprostřed lavice, stále se můžete kochat výhledem.

Foto: Pavla Hladečková

Schafberg

Obě fotky jsou pořízeny z vrcholu z vyhlídky za restaurací.

Foto: Pavla Hladečková

Schafberg

Nahoře je také restaurace, kde je „vysokohorská přirážka“ za jídlo, ale hlavně je prakticky nemožné zde najít volné místo (pokud se bavíme o hlavní sezóně).

Nicméně na vrcholu se dá projít celá řada krásných stezek. Díky tomu se zde bez problémů dá strávit několik hodin.

Foto: Pavla Hladečková

Schafberg a restaurace

Důležité informace: Pokud nebudete bydlet ve městě St. Wolfgang (ze kterého právě vláček vyjíždí), počítejte s tím, že budete muset auto nechat na placeném parkovišti, je zde sice dost, ale čím později přijedete, tím dále od centra zaparkujete. Parkování na celý den stojí od 4 eur.

Jinak město bych osobně přirovnala k Lipnu, hezčímu Lipnu. Sama si nedovedu představit, že bych zde trávila třeba čtyři dny v týdnu, resp. bylo by nutné z města odjet na další výlety.

Nicméně samotný vrchol Schafbergu je naprosto úžasný. Ten výhled bere dech, takže návštěvu jednoznačně doporučujeme.

Schloss Orth

Místo, které nejspíš znáte z Instagramu. Pokud sem vyrazíte opravdu brzy ráno, na mostu nepotkáte nikoho a můžete si udělat tu pravou instagramovou fotku. I zde prostě platí, že čím pozdější hodina, tím více lidí.

Foto: Pavla Hladečková

Schloss Orth

Místo je jednoznačně krásné, bohužel jsme ho v létě navštívili během rakouského státního svátku a zámek byl uzavřen. Nicméně i přes uzavření zámku si jej můžete kolem dokola prohlédnout a vychutnat si kávu v místní kavárně.

Jinak město Gmunden (město, ve kterém se zámek nachází) mě osobně moc nezaujalo. Strávili jsme tady den a přišlo mi, že je to spíš takové to „party“ město, kde si můžete vykoupat v jezeře a dát si na lehátku drink. Což tedy pro nás není úplně ideální typ dovolené.

Ale pokud budete projíždět tímto směrem nebo to bude kousek od vaší plánované trasy, určitě doporučuji projít místní park a udělat si procházku kolem jezera a dojít až k zámku. To jednoznačně stojí za to.

Hallstatt

Foto: Pavla Hladečková

Hallstatt

Co by to bylo za výlety do Rakouska, kdybyste se nevydali do tohoto světoznámého města. Nicméně po naší zkušenosti bych návštěvu klidně vynechala.

Je to krásné místo, o tom žádná, ale také jsou zde samé stánky a jeden obchůdek vedle druhého. Mezitím tím jsou pak vměstnány kavárny a restaurace. A připočítejte k tomu hlavu na hlavě. Tohle místo jsme navštívili za celkem hustého deště, a i tak zde bylo celkem dost lidí.

Foto: Pavla Hladečková

Hallstatt

Pokud na toto místo zavítáte, už před vjezdem do městěčka uvidíte cedule s počty volných parkovacích míst. Parkovat zde můžete pouze na vyhrazených místech, kde parkování stojí 4 eura za hodinu. To, že místní nechali zpoplatnit alespoň parkování, naprosto chápu. Musí zde řešit velké množství odpadků a po návštěvě si vlastně nedovedu představit, že zde někdo dokáže bydlet trvale, i když tam stále dost lidí žije, na což upozorňují cedule, které návštěvníky informují, že se do určitých míst nedá vstoupit, neboť se jedná o soukromý majetek, a že zaparkovaná auta na příjezdové cestě jsou překážkou.

V Hallstattu lze navštívit i lanovku s výhledem na město, ale vzhledem k počasí, které jsme ten den měli, jsme tuto turistickou atrakci nevyzkoušeli.

Máte také nějaké místo, které vás zklamalo? Dejte vědět do komentářů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz