Jsem takový zdravý blázen! Jakub Erben má ve své sbírce už přes 3 000 autogramů slavných osobností

2. listopad 2023

Představíme vám Jakuba Erbena z Trutnova, který kromě toho, že má rád filmy a seriály, tak se pustil také do sbírání autogramů jejich protagonistů. Jak jsem slyšel, tak ve sbírce, kterou začal tvořit v roce 2008, má přes 3 000 podpisů. Vedle hvězd stříbrného plátna jsou mezi nimi také slavní sportovci a další známé osobnosti.

Jak začala tahle vaše sběratelská vášeň?
Začalo to už na střední škole, kdy nám tatínek mé spolužačky Petr Čuhanič přinesl do školy ukázat pár podpisů ze své sbírky. A mně se to zalíbilo, chodili jsme do kina na premiéry, tak jsem začal sbírat autogramy českých herců. A díky studiu na vysoké škole v Praze, se to pak rozjelo trošku ve větším měřítku.

Jakub Erben ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vzpomenete si na úplně první podpis, který jste získal?
První podpis, ale to jsem ještě nesbíral autogramy do sbírky, byl podpisy Báry Štěpánové, Honzy Musila a Jana Rosáka v královédvorské zoo někdy v 90. letech minulého století. Přijeli tam křtít mláďata gepardů a všechny děti od nich potřebovaly podpis. Ale to nebylo ještě sběratelství jako takové. To začalo opravdu až na střední škole. A tam to byla tuším premiéra filmu Bobule a herec pan Langmajer.

Nejplodnější období mého sběratelství bylo při studiu na vysoké škole. To jsem se pomalu víc staral o podpisy než o učivo.
Jakub Erben, sběratel autogramů

A kolik těch podpisů je teď, můžeme to upřesnit?
Už jich je něco málo přes 3000. Nejplodnější období mého sběratelství bylo při studiu na vysoké škole, to jsem se opravdu pomalu víc staral o podpisy než o učivo ve škole.

Čtěte také

Můžeme jmenovat někoho, s kým jste se v tomto období potkal?
První velkou hvězdou, se kterou jsem se setkal, byl Tom Cruise, který v Praze natáčel film Mision Impossible. A pak to pokračovalo, například Jean-Claude Van Damme, když byl na soutěži Miss, a tak dále.

Jaké to je setkat se s takovou hvězdou?
Tom Cruise byl neuvěřitelně ochotný. To mě až překvapilo. Šli jsme spolu s ním od hotelu Four Seasons až na plac, kde se film natáčel. Čekali jsme před hotelem, on vyběhl už nalíčený jako Eaton Hunt a šel pěšky do Kaprovy ulice natáčet, což je kousek od hotelu. Šli jsme podél něj, ale to se nechtěl podepisovat. Pak tam hodinku točil svoji scénu a nakonec přišel, vzal si fixu, ochotně se se všemi vyfotil a podepisoval se. Neuvěřitelně vstřícný člověk.

Kdo byl další?
Jeden z posledních byl Chris Hemsworth, který hrál Thora. Natáčel v Praze film Extraction. S tím jsem se také setkal. A v neposlední řadě to byl třeba Dean Cain, který hrál Supermana v 90. letech v seriálu, nebo herci z Harryho Pottera. V muzeu v Jilemnici byl třeba na jaře Viktor Krum.

A kolik máte za sebou neúspěšných setkání?
Těch je paradoxně možná i víc než těch úspěšných. Protože přijdete, čekáte na herce a on se prostě nepodepíše. Nemá náladu nebo zrovna nemáte štěstí. Podepíše se někomu vedle ve frontě, to tak prostě bývá.

Britská královská rodina se běžně nepodepisuje. Mají to svým protokolem zakázané, takže jejich podpisy se těžko shání.
Jakub Erben, sběratel autogramů

Na koho jste takto třeba čekal a přišlo zklamání?
Nejvíc mne asi zklamal John Malkovich. Protože na toho jsem dlouho čekal, pak tam vedle mě asi 20 minut stál, ale nepodepsal se. On je tím známý, že nerad dává podpisy. Musíte ho opravdu zachytit s dobrou náladou nebo na nějaké tiskové konferenci, kde je vidět, tam se podepíše. Pak jsem čekal na Michaela Douglase zhruba 16 hodin, přijel také do Prahy natáčet film, to už bylo tuším v roce 2010. Byla tam různá média, takže on všechny pozdravil, ale nepodepsal se a zalezl do hotelu. Viděl jsem ho, potkal se s ním, mám ho podepsaného, ale odjinud.

Čtěte také

Slyšel jsem Jakube, že máte moc rád formule?
Formule mě baví a koukám na ně v televizi. Ale naživo jsem na nich tedy ještě zatím nebyl. Ovšem mám podpisy mnoha pilotů, s některými jsem se setkal i osobně, když byli v Čechách. například Mika Häkkinen, ten částečně bydlí i kousek od Plzně, tak se dá potkat. Felipe Massa přijel do Prahy otevírat autosalon Ferrari, takže ten se mi také osobně podepsal.

Prý jste jednoho slavného sportovce potkal dokonce na toaletách?
Ano, to byl Rafael Nadal. Na něj jsem čekal u hotelu Hilton několik hodin, když byla v Praze pokerová soutěž celebrit. Pak už jsem potřeboval na záchod a paradoxně on tam přišel s ochrankou také. Počkali samozřejmě, než jsem odešel, ale pak jsem ho odchytil na chodbě.

Jakým způsobem tedy podpisy získáváte? Osobní setkání je pro vás, jako sběratele, možná to nejúžasnější.
Přesně tak. Setkání je nejlepší. Pak se samozřejmě dají psát dopisy, který jsou ale ne vždy stoprocentně spolehlivé. Můžete jet osobně na různá oficiální setkání a tak podobně.

Čtěte také

Byl tady ve studiu už také sběratel, kterého vy dobře znáte, Josef Mikáska. Ten prozradil jeden takový krásný fígl při psaní dopisů slavným lidem. Použít červenou obálku. Ta je krásně vidět a je prostě jiná. Také posíláte červené obálky?
Neposílám. Já posílám bílé obálky. Písemně se mi třeba podařil získat podpis od Daniela Radcliffa, který hrál Harryho Pottera. Odpovídal mi z divadla v Americe, kde teď hraje na Broadwayi. Také piloti Formule 1 se dají korespondenčně sehnat a další herci. Mark Harmon, co hrál v NCIS, je toho hodně.

Vy jste mi také řekl, že sehnat podpisy britské královské rodiny je unikát.
Je to tak. Královská rodina se běžně nepodepisuje. Mají svým protokolem zakázané, takže podpisy se dají sehnat buď na nějakých oficiálních listinách, nebo když posílají někomu soukromá přání k Vánocům nebo k narozeninám. Ovšem to si lidé pečlivě střeží. Jen občas to pak pustí někdo do aukce, kde se to v zahraničí pak dá sehnat.

Jakub Erben a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaký autogram byste si ještě přál získat do své sbírky?
Ten nej, na koho jsem zatím nedosáhl, je pro mne teď Sylvester Stallone. Pak někteří lidé, kteří už zemřeli, z pilotů Formule 1 bych chtěl sehnat Ayrtona Sennu. To se dá koupit.

Naším hostem byl Jakub Erben z Trutnova, sběratel podpisů. Přeji podpis a setkání se Sylvestrem Stallonem, ať se vám to splní.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související