Most přes D1, ke kterému se nikdo nemá. Na začátku ledna ho čeká demolice

Most přes D1 u Řehořova. Foto: Google Street ViewMost přes D1 u Řehořova. Foto: Google Street View

ŘSD nechystá jeho náhradu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odstraní na počátku ledna most nad 126. kilometrem dálnice D1. Jde o most, který je v havarijním stavu a k jeho vlastnictví se nikdo nemá. Na setkání s novináři to dnes řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Most je u Řehořova na Jihlavsku se stal jakýmsi právním unikátem u českých dopravních staveb. Není totiž jasné, komu patří. Ministerstvo dopravy proto v červnu ustanovilo advokáta Filipa Chytrého opatrovníkem v řízení o demolici mostu.

Most je dlouhodobě uzavřený, jeho stav je ohodnocen stupněm šest ze sedmistupňové škály. ŘSD už dříve podalo návrh na demolici. Podle Rýdla není nadjezd v akutním nebezpečném stavu a neohrožuje provoz na D1.

Kvůli demolici mostu vznikla v okolí dálnice petice, ve které autoři žádají opravu mostu, nikoliv demolici. ŘSD slíbilo, že bude nápomocno při vyřizování žádosti o dotaci na stavbu mostu, investorem akce ale nechce být. Přes most nevede žádná silnice nižší třídy, jde jen o přemostění mezi hospodářskými pozemky.

Most byl postaven v roce 1979. V září uložilo ministerstvo opatrovníkovi demolici, ke které dosud nedošlo. „Most nebyl v zákonné lhůtě neznámým vlastníkem odstraněn, věc tedy dále přechází dle stanoveného postupu k náhradnímu řešení na Ředitelství silnic a dálnic,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka tento týden.

Aktuálně probíhají přípravy demolice. Ta proběhne s velkou pravděpodobností o víkendu v první polovině ledna. S podobnými akcemi má ŘSD z modernizace D1 bohaté zkušenosti.

Tagy D1 demolice mostu Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
30 komentářů