Kandidáti na viceprezidenta ČLK: Jan Přáda, Zdeněk Mrozek, Milan Brázdil a Dita Mlynářová. Foto: ČLK

ČLK volí viceprezidenta: Kandidují poslanec i vůdce protestujících

27. sjezdu České lékařské komory (ČLK), který se uskuteční o tomto víkendu, bude i volební. Krom výběru revizní komise a čestné rady ČLK, proběhne i k hlasování, na něž se upíná největší pozornost – volba viceprezidenta ČLK. O tuto prestižní funkci se uchází čtyři kandidáti – současný viceprezident, zkušená lékařka a právnička, dlouholetý poslanec, ale také vůdce protestujících mladých lékařů. Zdravotnický deník vám přináší jejich stručné profily.

MUDr. Milan Brázdil

Již 32 let působí jako záchranář. Od roku 1991 je samostatně pracujícím lékařem Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, z toho 28 let působí také jako lékař letecké záchranné služby. Mnoho let působil jako soudní znalec v oblasti urgentní medicíny a dodnes je lektorem první pomoci a resuscitace pro zdravotníky, lékárníky, ale i širokou veřejnost.

Výrazné je i Brázdilovo angažmá v politice, deset let je poslancem ve Sněmovně za hnutí ANO, byl zvolen již třikrát. Věnuje se oblastem zdravotnictví a bezpečnosti. Je členem Výboru pro zdravotnictví a Správní rady VZP. Je ženatý a má dvě již dospělé děti.

„Jako viceprezident ČLK bych se mimo jiné chtěl stát spojujícím mostem nejen mezi soukromými a nemocničními lékaři, ale i mezi lékaři a politickou reprezentací ovlivňující české zdravotnictví a pracovní podmínky nás lékařů,“ uvedl Brázdil ve svém volebním programu.

MUDr. Mgr. Dita Mlynářová, LL.M.

Pracovala na různých lékařských pozicích – jako sekundární lékařka na ARO Nemocnice Kolín a.s., ARO nebo jako lékařka výjezdové skupiny Záchranné služby Středočeského kraje. Krom medicíny vystudovala i práva a jako vedoucí právního oddělení pracovala ve Zdravotnické záchranné službě hl. m. Prahy. Byla také ředitelkou Městské nemocnice Městec Králové a Městské nemocnice Čáslav nebo ředitelkou odboru zdravotní péče na ministerstvu zdravotnictví.

Již třináct let pracuje jako právnička pro ČLK, pět let působila i v představenstvu komory. Má dvě již dospělé děti.

„ČLK mohu nabídnout ženský přístup spolu s profesionalitou a dlouholetými zkušenostmi lékařky i právničky specialistky na medicínské právo,“ píše ve svém volebním programu. A dodává: „Viceprezident by měl být tím, kdo je tu pro úzkou spolupráci s jednotlivými orgány ČLK, ať již Vědeckou radou, Čestnou radou či Revizní komisí, v neposlední řadě také s předsedy okresních sdružení.“ Věnovat by se chtěla i problémům mladých lékařů nebo otázkám, jak se žije lékařům po skončení aktivní kariéry.

MUDr. Zdeněk Mrozek, Ph.D.

Stávající viceprezident ČLK a předseda její Vědecké rady působí jako lékař Kliniky anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) Fakultní nemocnice Olomouc, kde v minulosti působil i jako člen vedení. Působil také jako lékař Záchranné služby Olomouckého kraje. Vyučuje na KARIM a v Ústavu sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví Lékařské fakulty Univerzity Palackého Olomouc.

Působí jako člen několika vědeckých rad ministerstva zdravotnictví a jako člen akreditačních komisí pro několik oborů. Členem celostátního představenstva ČLK je s dvouletou pauzou již od roku 1997, viceprezidentem komory od roku 2008. Je ženatý a má tři děti.

„Chci, aby komora měla ve společnosti a mezi lékaři důstojné a respektované postavení, stejně jako lékařské komory v okolních zemích, například v Německu a Rakousku,“ stojí v jeho programu. Dosáhnout toho chce mimo jiné otevřením debaty o směřování komory a českého zdravotnictví. „Komora musí intenzivně spolupracovat se zástupci ostatních lékařských organizací. Členství v komoře by mělo být spojeno i s výhodami pro lékaře,“ uvádí také ve volebním programu.

MUDr. Jan Přáda

Od roku 2015 působí jako lékař na Klinice gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Je také členem vzdělávací rady ministerstva zdravotnictví a donedávna působil jako předseda sekce lékařů ve specializačním vzdělávání ČGPS.

Je členem představenstva ČLK a patří mezi původní zakládající členy Sekce mladých lékařů ČLK, které od roku 2018 předsedá. Je iniciátorem hnutí Lékaři jsou jenom lidi, které především mladé lékaře vyzývá k vypovězení dobrovolných přesčasů kvůli nespokojeností s novelou zákoníku práce. Je ženatý, má jednu dceru.

„pro svou kandidaturu na funkci viceprezidenta jsem se rozhodl nejen na základě práce pro ČLK v posledních letech, ale i pro vývoj událostí několika předchozích týdnů. Pro mnohé ohlasy ze svého okolí, které mi to samo navrhlo či mě podpořilo, a pro neoddiskutovatelný fakt, že funkce viceprezidenta ČLK dává opravdu silný mandát pro další řešení problémů v českém zdravotnictví,“ uvádí ve svém volebním programu.

Volba viceprezidenta ČLK by se měla uskutečnit v sobotu 4. listopadu odpoledne.

Jakub Němec

Foto: ČLK/Tempus Medicorum