Jedenáct světoznámých ikon, které se rozloučily s profesionálním fotbalem v průběhu roku 2023

Jedenáct světoznámých ikon, které se rozloučily s profesionálním fotbalem v průběhu roku 2023

Každý příběh jednou končí. Níže uvedených jedenáct globálních hvězd se rozloučilo s profesionálním fotbalem právě v doznívajícím roce 2023. U některých tváří vás možná překvapí, že ještě byly aktivní...

Na mysli máme například Emmanuela Adebayora, který zamával profesionálnímu dění v devětatřiceti letech. Poté, co bývalý forvard Realu, Tottenhamu, Manchesteru City i Arsenalu opustil Starý kontinent, si krátce zahrál za paraguayskou Olympií Asunción a následně a následně se přesunul do rodného Toga, respektive tamního celku AC Semassi FC.

Součástí profi koloběhu už není ani sedmatřicetiletý Španěl David Silva, jenž strávil po odchodu z manchesterského Etihad Stadium poslední tři sezony v Realu Sociedad San Sebastian. Naposledy šel do akce v rámci LaLigy v závěru května.

V úplně jiné roli už je také nyní šestatřicetiletý Marek Hamšík, jenž naposledy oblékal trikot tureckého Trabzonsporu Istanbul a se slovenským národním mužstvem se loučil po 134 startech. Aktuálně už pracuje v Banské Bystrici ve své vlastní akademii, kde trenérsky zodpovídá za tým starších žáků (U15), jehož součástí je mimochodem i jeho syn.

Zidane největším favoritem na převzetí Manchesteru United? Francouz vysvětluje, proč se tak nestane...

Velmi dlouho operoval na nejvyšší úrovni i v současnosti dvaačtyřicetiletý Joaquín, jenž byl držák a za čtyřiadvacet let oblékal trikoty jen čtyř klubů. Kromě srdečního Betisu, v němž začínal i končil, dále prošel také Valencií, Málagou a Fiorentinou, v jejímž dresu prožil před deseti lety své první a zároveň poslední zahraniční angažmá mimo Španělsko.

Své loučení už má za sebou i vůbec nejstarší muž seznamu - pětačtyřicetiletý Gianluigi Buffon, jehož profesionální kariéru olemovala Parma, jejíž trikot oblékal v letech 1994 - 2001, respektive 2021 - 2023. Poslední duel v Serii B za ni odchytal v květnu proti Cagliari, kdy inkasoval tři branky.

Nejmladším z čerstvých penzistů je zadák s dvaapadesáti mezinárodními starty za Chorvartsko Šime Vrsaljko, jenž se rozhodl ukončit kariéru již v jednatřiceti letech, s tím, že na nejvyšší úrovni naposledy hrál za řeckého obra Olympiakos Pireus.

Dost brzké konci nastaly také u Dannyho Drinkwatera, Edena Hazarda, Mesuta Özila, jehož İstanbul Başakşehir téměř vůbec nevyužil či Garetha Balea, jenž naposledy hrál spolu s Giorgiem Chiellinim za Los Angeles FC a momentálně je jeho hlavní náplní gplf.

Známí hráči, kteří v roce 2023 ukončili kariéru:

- Eden Hazard (Belgie, 32 let)
- David Silva (Španělsko, 37 let)
- Gianluigi Buffon (Itálie, 45 let)
- Mesut Özil (Německo, 35 let)
- Zlatan Ibrahimovič (Švédsko, 42 let)
- Gareth Bale (Wales, 34 let)
- Marek Hamšík (Slovensko, 36 let)
- Šime Vrsaljko (Chorvatsko, 31 let)
- Emmanuel Adebayor (Togo, 39 let)
- Joaquín (Španělsko, 42 let)
- Danny Drinkwater (Anglie, 33 let)

© Fenerbahce Istanbul