Před 55 lety vzniklo trio Golden Kids, které si i za svou krátkou dráhu podmanilo celou Evropu

Před 55 lety vzniklo trio Golden Kids, které si i za svou krátkou dráhu podmanilo celou Evropu

Tisk

golden kids200Ve středu 1. listopadu uplynulo 55 let od momentu, kdy vzniklo a začalo působit pěvecké trio Golden Kids, jež tvořili zpěváci Marta Kubišová, Václav Neckář a Helena Vondráčková. Skupina neměla dlouhého trvání, ale i za necelé dva roky existence slavila úspěchy prakticky po celé Evropě.

 

Skupina se koncem 60. let minulého století prezentovala nejen doma, ale uspěli i v zahraničí. Třeba na západoněmeckém gramofonovém trhu, kdy jim začaly vycházely desky u Polydoru, vystupovali v proslulé pařížské Olympii, ale ohromný úspěch měli i na veletrhu hudebních společností MIDEM v Cannes.

Byl to hudební skladatel a producent Bohuslav Ondráček, který pop skupinu založil (začátek se datuje právě na 1. listopadu 1968, což je také den, kdy slaví narozeniny Marta Kubišová). A dobře věděl proč, když tak trefně zformuloval její motto: „Helena má v hlase slunce, Vašek má v hlase smích, Marta má v hlase slzy.“

"Už od svého vzniku byli výjimeční, a to i ve světovém měřítku, tím, že se zda dala dohromady skupina rovnocenných hvězd první velikosti, zatímco zpravidla bývá vývoj opačný: teprve po vzniku takových skupin se dostávají dopředu někteří její členové a na určitém stupni, když dosáhnou takové popularity, jakou měl každý se zakládajících členů Golden Kids, skupinu opouštějí," napsal o pop fenoménu v roce 1969 kritik Jiří Černý.

golde kids foto1

Trio Golden Kids ovládlo v letech 1968 - 1969 nejen domácí pódia a hitparády, ale s úspěchem vystupovalo v tehdejším západním Německu, točilo desky pro západoněmecký Polydor, měsíc hostovalo v pařížské Olympii, dvakrát sklidilo ovace na veletrhu MIDEM v Cannes.

"Golden Kids byli v Evropě ojedinělým sdružením - dvě holky a jeden kluk, což bylo tenkrát neobvyklé, taková ABBA přišla až po nás," řekla před časem Helena Vondráčková.

"S holkami se mi dobře pracovalo v Rokoku, tam jsme si poprvé vyzkoušeli dueta a tria. Pokračovalo to společným úspěchem na veletrhu MIDEM v Cannes, a když nás pak pozvali do pařížské Olympie, sezpívali jsme se definitivně. Zjistili jsme, že se máme rádi, že se naše hlasy k sobě hodí," uvedl Václav Neckář v dobovém rozhovoru.

golden kids foto2

Typově byl každý ze tří interpretů Golden Kids jiný, a přitom hlasově jim to šlo dohromady. Navíc měli ke každé písni udělanou choreografii, takže jejich show byla zajímavá i vizuálně. Každý z nich byl samostatnou osobností, nešlo tedy o nějaký sbor. Publikum i kritiky doslova fascinovala dokonalá souhra všech zúčastněných - tří mladých zpěváků, jedenáctičlenného orchestru, dirigenta Josefa Vobruby, textaře Zdeňka Rytíře, choreografa Luboše Ogouna a samozřejmě Bohuslava Ondráčka. Ti všichni vsadili na dokonalé propojení všech prvků, z nichž show vytvořili - ať už šlo o repertoár, zpěv, taneční projev či vizuální stránku, například zdůraznění typů obou zpěvaček.

Zlatá éra skupiny Golden Kids skončila začátkem roku 1970, v éře nastupující normalizace v totalitním Československu, kdy Marta Kubišová dostala zákaz veřejného vystupování. Na jeviště se mohla vrátit až koncem roku 1989.

V roce 1994 byla uvedena v pražské Lucerně show Golden Kids Comeback, kterou trio s úspěchem předvedlo i na jiných místech, avšak další pokus sejít se na velkém jevišti - za velkého mediálního humbuku - už nevyšel. Co naštěstí před pár lety vyšlo, byly supraphonské album 24 Golden Hits a kniha Antonína Matznera nazvaná Golden Kids - 40 let s legendou.

golden kids foto3

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Román Všechny naše životy je skvělé čtení na léto. Je snazší žít životy druhých, než ten vlastní

Jako závan letního vánku, který nese chvíle pohody, přátelské atmosféry a příslibu blížících se prázdnin. Takový je román „Všechny naše životy“ od francouzské spisovatelky Sophie Astrabie. Pohladí vás po duši a zahřeje u srdce. Nemusíte nad ním hlouběji přemýšlet, stačí se jen nechat unášet jeho jemným kouzlem. Co si více přát, když si potřebujete prostě jen odpočinout a uvítáte společnost nenáročné a milé knihy.

Setkání s C. G. Jungem poskytlo nakladatelství Portál. Schůzka je to parádní!

Pokud patříte mezi příznivce C. G. Junga, nová knížka z nakladatelství Portál bude pro vás opravdovou lahůdkou, která vám rozzáří oči. Publikace přináší výběr z Jungovy tvorby i pozůstalosti, ale i vzpomínky jeho blízkých či dalších osob, které se s ním setkaly a spolupracovaly. Knížka je velmi pestrá a zajímavá, můžete se k ní opakovaně vracet. Já jsem neskutečně nadšená, protože patřím mezi velkou obdivovatelku Junga a takovou knihu jsem si nemohla nechat ujít.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

albi kouzelne cteni 200Společnost Albi nedávno přinesla na trh projekt Kouzelné čtení, se kterým jsme vás na našem webu už seznámili. Jde o knihy, k jejichž čtení je potřeba elektronické tužky. Ta dokáže pomocí speciálních senzorů číst a vydávat r...

Výchova štěněte – ideální příručka nejen pro nováčky!

Nakladatelství Kazda vydalo v únoru úžasnou praktickou příručku Výchovu štěněte od trenérky psů Kathariny Schlegl-Koflerové. Pokud si plánujete pořídit malé chlupaté štěstí nebo vás zajímají aktuální trendy ve výchově štěňátek, tato kniha je pro vás nutnost!

Z archivu...

Čtěte také...

STOROČIE SLOVENSKEJ TVORBY

soza 200V koncertnej sále v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave sa 12. októbra uskutočnil slávnostný galavečer s podtitulom Storočie slovenskej tvorby. Záštitu nad ním prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Predstavilo sa na ňom sto dvads...


Literatura

Kouzelná Paříž – Obchůdek s knihami

kouzelna pariz obchudek s knihami200V srpnu vyšel první díl ze série Kouzelná Paříž, je jím Obchůdek s knihami od americké autorky Rebeccy Raisin. Pokud milujete město na Seině, patříte mezi beznadějné romantičky a knihy patří k vaš...

Divadlo

Záchranná mise Ferdy Mravence

ferda mravenec mala scena zlinZlínské divadlo Malá scéna uvedlo poslední zářijový den pohádku z pera Ondřeje Sekory Ferda Mravenec aneb Škola jízdy na kolečkových bruslích. Tu si otevřel Ferda Mravenec, sympatick...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...