Výmarský ohař je parťák do nepohody, půjde s vámi světa kraj, říká chovatelka loveckého plemene

3. listopad 2023

Ohař je typické lovecké plemeno. Ohařů je mnoho druhů, které se liší původem, barvou i velikostí. Jedním z větších plemen je výmarský ohař, krátkosrsté plemeno šedivé barvy.

Povídat s chovatelem výmarských ohařů během venčení ovšem většinou znamená absolvovat s nimi i celou vycházku. „Musíme chodit, protože když budeme stát, tak ony se budou nudit a budou tady vrtat myši, a to nechceme,“ usmívá se Denisa Müllerová z chovatelské stanice Od rybníka Podhoráku z Hamrů nad Sázavou.

Denisa Müllerová z chovatelské stanice Od rybníka Podhoráku z Hamrů nad Sázavou

Její tři fenky – sedmi a půl letá Tara a její dvě dcery ve věku 13 měsíců se velkou rychlostí prohánějí po louce vedle Hamrů. Ohař je totiž pracovní pes. „Je to lovecké pracovní plemeno,“ upřesňuje majitelka, která s nimi chodí na lov, protože má myslivecké zkoušky. „Nejšťastnější ten pes bude v rukou myslivce nebo člověka, který s nimi chodí na hony. Plus na každé pochůzce venku se snažíme dělat to, co má lovecký pes dělat.“

Dospělý pes potřebuje nejen práci, ale především výcvik. „Má svou hlavu, a to může být někdy problém,“ říká chovatelka Denisa. Výmarský ohař má ale taky značnou váhu. „Fenky váží většinou kolem třiceti kil. Já je ale uzvednu normálně, jsem zvyklá, protože je koupu ve vaně. Z vany máme naučené hop, ale do vany je dávám sama,“ směje se drobná žena.

Chovní psi by měli skládat zkoušky a účastnit se výstav. A co je na ně potřeba? „Disciplín je poměrně hodně. Podzimní zkoušky zahrnují polní práce, práci před výstřelem, po výstřelu, přinášení zvěře zhaslé, teplé, vlečky, aport kachny z hluboké vody,“ vyjmenovává Denisa Müllerová. Po výstavách a zkouškách jezdí, ale plemeno výmarského ohaře si vybrala především proto, že to jsou to skvělí parťáci. „Milujou svoji rodinu, chrání ji, a půjdou s vámi světa kraj.“

Spustit audio

Související