Mnohým výrobcům kysaného zelí začíná hlavní sezona. Někteří museli zdražit

3. listopad 2023 15:06

Vyšší ceny energií a dalších provozních nákladů mají dopad i na ekonomiku výroben kysaného zelí. Některé kvůli tomu musely svoji produkci zdražit. S vyššími cenou musí počítat například zákaznici výrobny v Bystročicích na Olomoucku.

„Největší zájem o zelí je zhruba od září do Vánoc,“ říká ve výrobně zelí v Bystročicích zdejší prodejkyně. Pro zelí nebo zelnou vodu si sem přichází jeden zákazník za druhým.

Jiří Kubíček, majitel firmy Bystročické zelí s.r.o.

V bystročické zelárně během celého roku prodají menší vlak zelí, tvrdí majitel firmy Jiří Kubíček. Zájem o něj během covidu ještě stoupl, po vypuknutí války na Ukrajině a ekonomické krizi s ní spojené zase o něco poklesl. „Trošičku to samozřejmě znát je, ale není to nic dramatického,“ uvádí Kubíček.

Od loňska se zelináři potýkají s nejistotou ohledně cen energií a dalších provozních nákladů. Někteří pěstitelé kvůli tomu i omezili výměry zakládaných porostů a druhovou skladbu. Promítlo se to i do ceny bystročického zelí, letos je jeho cena o více než deset procent vyšší.

Podle mluvčí zelinářské unie Čech a Moravy Alice Kouřilové letošek pro pěstitele nebyl ideální, sucho a horko hlávkám ublížilo. „Hektarový výnos zelí předpokládáme něco mezi 15 až 20 % menší než vloni. Je to vlivem počasí, protože když zelí rostlo, bylo sucho. Přesto je hlávkového zelí pro naše výrobce dostatek,“ uvádí Kouřilová.

Prodejna zelí v Bystročicích je v této době příznačně vyzdobená

Hlavní sezóna konzumace kysaného zelí nás ale podle Kouřilové teprve čeká, hlávkové zelí někteří zemědělci stále ještě sklízí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio