Labyrint světa a ráj srdce. Pachman se dal dohromady s Přeučilem

Skladatel Richard Pachman připravil v roce, kdy si připomínáme 400 let od dopsání první verze Komenského stěžejního díla Labyrint světa a ráj srdce, představení, které formou hudebních a hraných vstupů představuje tuto knihu i život Komenského.

»Labyrint světa a ráj srdce je skvělá a nadčasová kniha, místy velmi zábavná. Připadlo mi, že některé části psal Komenský včera a ne před 400 lety. Právě pro tu nadčasovost a aktuálnost mě napadlo představit toto dílo formou divadelního představení, které doprovází vyprávěním Jan Přeučil, který se stává samotným Komenským a vypráví v jednom vstupu i jeho životní příběh. Do role poutníka jsem oslovil čtrnáctiletého Viktora Antonia, známého z řady filmů, seriálů a muzikálů. Během příprav se mu však změnil hlas, takže jsem řadu písní musel transponovat. Dalším hercem je jeho starší bratr Filip Antonio, který má ve svých 20 letech a sebou celou řadu seriálů, muzikálů a 16 celovečerních filmů. V představení nemůže chybět jejich maminka, herečka, zpěvačka a režisérka scénického oratoria Dita Hořínková a mladinká zpěvačka Kateřina Jechová. Jedná se o mou první scénickou spolupráci s Janem Přeučilem i houslistou Petrem Macečkem,« uvedl Pachman, který celé představení doprovází na klavír.

K premiéře vychází i 40. Pachmanovo CD Richard Pachman a přátelé, které kromě výběru duchovních písní s Evou Pilarovou, Ditou Hořínkovou, Kamilou Moučkovou, Martinou Kociánovou, Jaroslavem Svěceným a dalšími osahuje i řadu novinek včetně čtyř skladeb z představení Komenský / Labyrint.

Postavy a obsazení:

Vypravěč / Komenský: Jan Přeučil

Poutník: Viktor Antonio

Mámení / Fortuna: Dita Hořínková

Všudybud: Filip Antonio

Osud / Šalamoun: Richard Pachman

Královna Moudrost: Kateřina Jechová

housle: Petr Maceček

Premiéry:

14. listopadu 2023 v 19.00 hod., Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, Valdštejnská 20, Praha 1 – Malá Strana

15. a 16. listopadu 2023 v 19.00 hod., Kaple Božího Těla, Konvikt, Univerzitní 226, Olomouc

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy