V čele lékarnické komory zůstávají Krebs s Kopeckým. Lékárníci jsou v dobrých rukách, chválí si Válek

V čele České lékárnické komory (ČLnK) zůstávají prezident Aleš Krebs a viceprezident Martin Kopecký, zvolili je delegáti sjezdu ze 17 členů představenstva, informovala mluvčí komory Michaela Bažantová. V čele komory stojí Krebs a Kopecký od roku 2019, předtím byl Krebs jejím mluvčím.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V čele České lékárnické komory zůstávají prezident Aleš Krebs a viceprezident Martin Kopecký

V čele České lékárnické komory zůstávají prezident Aleš Krebs a viceprezident Martin Kopecký | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: Profimedia

Na sociální síti X staronovému vedení pogratuloval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Pod jejich vedením jsou komora i celý lékárnický stav v dobrých rukách. Za dosavadní spolupráci děkuji a na tu nadcházející se těším,“ napsal. Zvoleni byli velkou většinou 205 hlasů.

Do Česka dorazí penicilin. ‚Nemocnost bude nejspíš značná. Snad se výrobci připravili,‘ říká farmaceut

Číst článek

ČLnK je stavovskou organizací lékárníků, členství v ní je ze zákona povinné. Jejích členů je zhruba 9000. Nové vedení komora volí jednou za čtyři roky. V sobotu bude sjezd ČLnK pokračovat druhým dnem, v 16.30 je v plánu tisková konference zvoleného vedení.

Podle informací na webu komory je v ČR více než 2700 lékáren, některé jsou propojené do různě velkých lékárenských řetězců. Největší z nich Dr.Max pokrývá s téměř 490 pobočkami přes 15 procent trhu. V posledních pěti letech před rokem 2021 ubývaly lékárny ve všech krajích kromě Prahy a Středočeského kraje.

Ze zhruba 420,7 miliardy korun, se kterými hospodařil systém veřejného zdravotního pojištění v roce 2021, šlo na léky asi 41,06 miliardy (9,75 procenta). Příjmem lékárny je paušální částka za každou vydanou položku na receptu a podíl na ceně léku. Z částky, kterou stojí lék, je podle komory asi dvě třetiny cena výrobce, čtvrtina jde lékárně a distributorovi léčiv a necelá desetina je odvedena státu jako DPH.

V poslední době komora například kritizovala nerovnoměrnou distribuci nedostatkových léků do jednotlivých lékáren. Její současné vedení také odmítá možnost doručování léků na recept pacientům prostřednictvím zásilkových služeb nebo navrhuje, aby na léky byly jednotné doplatky a lidé je po dosažení zákonem daného limitu nemuseli v lékárně platit. Nyní jim je zpětně vrací zdravotní pojišťovna. Žádá také omezení vzniku nových lékáren poblíž stávajících a zajištění udržitelného financování.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme