Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Rozmanité vlašáky z Pálavy

Mohlo by se zdát, že tři Ryzlinky vlašské z relativně malého území Pálavy mohou být téměř stejné. Na jejich celkovém vyznění se ale podílí nejen různé viniční tratě, ale také odlišný ročník a zbytkový cukr. Odrůda s podoblastí jsou tak v konečném důsledku jediným pojítkem těchto tří vín.

Ryzlinky vlašské vinařství Reisten, Filip Mlýnek a Volařík

Tip čtenářů – Ryzlink vlašský 2020 VOC Pálava, Reisten

Začínáme vínem nejsušším z ročníku 2020 z Pavlova. Jeho mateřská viniční trať Pod Pálavou se rozprostírá přímo pod zdejší dominantou zříceniny hradu Děvičky na jihovýchodní straně kopce. Právě Ryzlink vlašský je tady hegemonem, tvoří 60 % výsadeb.

Vinařství Reisten, z jehož terasy je na tuto trať přímý výhled, je novým členem spolku VOC Pálava a toto je jeho první zatříděné víno. Protože jedním z požadavků na Ryzlink vlašský VOC Pálava je upozadění vjemu případného použití dřevěných sudů, je u tohoto vlašáku opravdu dotek dřeva velmi decentní. Více se projevuje zdejší výrazná mineralita. Ročník 2020 navíc způsobuje pocitovou lehkost vína, i když má 13,5 % alkoholu. „Příjemný, lehký, typický vlašák. V chuti lehce kovovější," krátce prohlásila Wiki. S porotou Národní soutěže vín se shodla na 86 bodech.

Tip čtenářů – Ryzlink vlašský 2021 kabinet, Filip Mlýnek

Hned následující obcí na cestě do Mikulova je Klentnice. Z konce Pavlova je to do Klentnice pouhé tři kilometry autem. Viniční trať Pod Lomem se nachází hned u křižovatky směrem na Pernou po obou stranách silnice. Jméno dostala po bývalém vápencovém lomu na úpatí vrchu Pálava.

Vyšší obsah cukru, ale také vysoké kyselinky a extrakt zdobí tento kabinet Filipa Mlýnka. Standardně by už 7,5 gramu cukru bylo na suchý kabinet hodně, kyselinka přes osm gramů ale vjem sladkosti na jazyk příliš nepustí. „Víno, kterého se nedá nabažit, chcete ho pít víc a víc. Chutná a hlavně voní jako moře zakápnuté medem, má akorát cukru. Pil bych ho ke každé příležitosti, s kýmkoli, kdekoli. Na kabinet je tohle čirý zázrak," neskrýval nadšení kuri-noha, který mu neváhal dát 87 bodů. Zájem o toto víno se ale zatím rozdělil na půl, na dvě výborná hodnocení připadají i dvě průměrná, takže v databázi se zatím drží celkově „jen" na 84 bodech.

Tip čtenářů – Ryzlink vlašský 2022 výběr z hroznů, Vinařství Volařík

Ze zmíněné křižovatky už to je jen něco přes kilometr kolem vrchu Pálava do vůbec nejvyhlášenější obce na vlašáky v republice. Perná ale není jen o nejznámějších tratích Železná, Kotelná a Goldhamer, je tu i několik dalších. Na statkách je malá dvanáctihektarová trať na sever od Perné směrem na Bavory. Jejími sousedy jsou zatím mnohem známější Bergrus a Levá bavorská.

U Vinařství Volařík zažila svou premiéru ročníkem 2021, kdy se na ní urodily hrozny v cukernatosti výběru z cibéb jak Ryzlinku vlašského, tak i Saphiry. Ani v ročníku 2022 pak o cukry nebyla nouze. I po prokvašení do 14 % alkoholu tak zůstalo zbytku přes deset gramů. Ten už kyselinka úplně neskryje, nemusí to být ale nutně na škodu. „Vůně hodně líbivá, tropické ovoce, citrusy, ořechy, kořenitost, byliny, med, mineralita. V chuti je silné a harmonicky plné díky harmonii vyšší kyseliny a hlavně zbytkovému cukru s alkoholem... Je to prudká líbivka," prohlásil Zildjian, který prohlásil svých 87 bodů za maximálně objektivních bez ohledu na vlastní preference.

Komentáře

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 80427

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře

  • 86 /100
    14. 4. 2024
  • 85 /100
    28. 11. 2023