mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.11.2023 20:29:00

Brazilské turné souboru Check Accordion Trio

Brazilské turné souboru Check Accordion Trio

03.11.2023 / 20:17 | Aktualizováno: 03.11.2023 / 20:29

V úzké spolupráci mezi Velvyslanectvím ČR v Brasília a Generálním konzulátem ČR v Sao Paulo se uskutečnilo první brazilské turné českých interpretů na akordeon, kteří přestavili brazilskému publiku tento nástroj v jeho méně známé hudební poloze (od vážné hudby až po minimalismus ve stylu techna). Turné bylo zahájeno v přímořském městě Paraty a následně se hudebníci přesunuli do vnitrozemí Brazílie, odkud pokračovali na jih země. Mimo koncertů byly na programu také masterclass, semináře, setkání s hudebníky a aktivity vedoucí k medializaci hudebního tělesa a akordeonu.

Akordeonové trio představilo pod záštitou zastupitelského úřadu svou tvorbu a interpretační dovednosti během koncertů ve vnitrozemském a historicky atraktivním městě Pirenópolis (Cine Teatro Pireneu, 22. 10. od 19:00); v Goiânii, hlavním městě státu Goiás (Teatro Escola Basileu França, 24. 10. od 20:00), a v Brasílii, hlavním městě federace (recepce na rezidenci velvyslankyně, 25. 10. od 19:00; Casa Thomas Jefferson, 26. 10. od 20:00). Na programu těchto koncertů byly zařazeny skladby od českých autorů Antonína Dvořáka a Markéty Laštovičkové, dále díla Karla Jenkinse, Edvarda Griega, Carlose Gardela, Astora Piazzoly, Vladimira Zubitskeho, Severina Diase de Oliveira a Glorinhy Gadelhové. Přednes byl přijat brazilským publikem srdečně a vzbudil velký zájem, což se projevilo častým potleskem ve stoje či naplněním kapacity koncertních sálů.

Výše uvedené koncerty se uskutečnily v rámci oslav státního svátku a jejich těžištěm bylo představení na pódiu Casa Thomas Jefferson, které zahájili česká velvyslankyně a emeritní profesor českého původu Bohumil Med. Během tohoto koncertu velvyslankyně pokřtila nové album tria, které bylo připraveno jako součást merchandsingové kampaně právě pro brazilské turné.

Check Accordion Trio je uskupení mladých hudebníků, kteří jsou formováni českými konzervatořemi, ale myšlenka společné komorní hry se zrodila až při studiu akordeonu na Národní hudební akademii v dánském Odense, kde všichni tři studovali pod vedením doc. Jytte von Ruden. Od založení tria v roce 2017 se M. Laštovičková, M. Čejnová a M. Karban snaží aktivně představovat „skryté“ zvukové možnosti nástroje, který je již od svého vzniku spojován s nižšími žánry a zejména lidovými polohami. Během posledních 50 let nástroj nicméně prošel překotným technologickým vývojem, a má proto téměř neomezené možnosti srovnatelné s jinými polyfonickými nástroji. Členové tria se věnují také pedagogické, skladatelské a kulturně-organizační činnosti.

S ohledem na jedinečnou příležitost, kterou představuje přítomnost tří hudebníku na tak ojedinělý nástroj, se velvyslanectví v Brasília snažilo zohlednit tento fakt i v ostatních částech programu, který pro hudebníky zajištoval. V koordinaci s hudebním oddělením Federální univerzity v Brasílii (UnB) se konal 25. 10. seminář určený pro uzavřenou skupinu skladatelů, během něhož byl nástroj představen ve své technické komplexnosti a všech zvukových možnostech. Cílem semináře bylo podnítit zájem o nástroj a komponování nových skladeb. Dne 26. 10. se konal masterclass na hudební škole zřizované státem (Escola de Música de Brasília) určený zejména pro akordeonisty a zástupce dalších nástrojových skupin.

Dále zastupitelský úřad zajistil tlumočení a podpořil hudebníky při natáčení nového klipu v Brasílii a v Sao Paulu a při organizaci rozhovoru na stanici Rádia MEC, které se věnuje převážně vážné hudbě.

Do komplexního projektu byly finančně zapojeny Velvyslanectví ČR v Brasília, Generální konzulát ČR v Sao Paulo, krajanské sdružení v Porto Alegre a Nova Petrópolis a brazilské instituce.

Galerie


Check Accordion Trio


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688