InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Festival historických řemesel

    sobota 1.6 10:00 - Hrad Šelmberk Mladá Vožice

    Sobota 1. června a neděle 2. června, pokaždé od 10.00 a 17.00

  • Max Švabinský poprvé v Písku

    sobota 1.6 17:00 - Galerie Dragoun Písek

    Vernisáž výstavy.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Výstava v táborské knihovně přibližuje atmosféru rezidenčních pobytů výtvarníků ve Stružinci

Autor snímků Ondřej Pelikán.  , Autor: Martina Kubešová

Autor snímků Ondřej Pelikán.     Autor: Martina Kubešová

TÁBOR - Vernisáž fotografií Poklona krajině v táborské městské knihovně představila díla fotografa Ondřeje Pelikána. Ten se ve spolupráci se spolkem Naplaveno z jihočeské Jistebnice věnoval dokumentaci výtvarných rezidencí. Vznikla kolekce fotografií, kde je doménou krajina, výtvarno a umění. Na vernisáž se přišla podívat téměř dvacítka příznivců fotografie.

 

Luboš Fendrych, Karolína Plachá ((dnes už Fendrychová) a Tereza Lišková založili v únoru 2019 spolek Naplaveno, který má za cíl podporovat a vytvářet kulturu na Jistebnicku a v okolí. Spojuje umělce a místní obyvatele formou rezidenčních pobytů, rozvíjí řemesla organizováním tvůrčích dílen a vzdělává na přednáškách a seminářích.

„Všechno začalo loni v září, kdy se ozvala Karolína Fendrychová, že potřebuje zdokumentovat výtvarné rezidence ve Stružinci. Začal jsem přemýšlet, jak projekt pojmout. A hlavně kdy začít fotit, aby se fotografie stihly připravit na letošní listopadovou výstavu," zmínil autor snímků Ondřej Pelikán. 

Organizátorka vernisáže Karolína Fendrychová navázala: „Napsali jsme projekt. Letos na jaře jsme dostali finance a mohli jsme začít tvořit. Podpořilo nás ministerstvo kultury, díky tomu náš projekt mohl vzniknout. Aby mohli lidé přijet a umělecky tvořit, k tomu jsou finance zapotřebí, bez nich to nejde."

Výstava zachycuje atmosféru výtvarných rezidencí ve Stružinci. Karolína Fendrychová přibližuje: „Rezidenční pobyt je tvůrčí pobyt. Umělci, v tomto případě výtvarníci, přijíždějí a pracují na konkrétním místě, kde zažívají jinou atmosféru. Jsou tu odtržení od svých každodenních starostí a můžou se soustředit na svou práci. Někde ve městě si najmou ateliér, kde mají k dispozici pouze omezený počet hodin. Když ale přijedou k nám na tvůrčí pobyt, tak mají klid a čas soustředit se na svou práci."

Spolek Naplaveno se snaží pracovat s komunitou i s místními lidmi. „Nám dělá radost, když děláme radost jiným. Ale určitě nechceme nikomu nutit naše názory. Pořádáme kulturní akce různého druhu," popsala činnost spolku Karolína Fendrychová. „Náplava má dva významy. První je, že jsme náplavy a přiznáváme to. Druhý význam je ten, že umělci, kteří k nám přijíždějí, u nás a v nás něco zanechají. Taky takovou náplavu nebo naplaveninu. Proto spolek Naplaveno," dodala závěrem. 

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jhnny 

    Reagovat

     

    Co umelec, to ruce v kapsach...

    Vloženo 4.11.2023 15:14:58

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace