Přerov: Hráz rybníka na Svrčově protéká, čeká ji oprava. Na dně jsou vzácné škeble, které je třeba zachránit

05.11.2023 7:17 | Tisková zpráva

Hráz rybníka na Svrčově, který je přírodní památkou a patří Přerovu, protéká. Informaci o havarijním stavu dostali zástupci města od Českého rybářského svazu, který tu hospodaří.

Přerov: Hráz rybníka na Svrčově protéká, čeká ji oprava. Na dně jsou vzácné škeble, které je třeba zachránit
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Hráz je nezbytné opravit, ale než k tomu dojde, musíme zamezit ohrožení obyvatel a majetku. Nechali jsme proto snížit hladinu tak, aby byl snížen tlak vody na narušenou hráz,“ popsal opatření náměstek primátora Miloslav Dohnal. Odbor majetku zadal zpracování projektové dokumentace na sanaci hráze – a v mezičase jsou zde umístěny cedule se zákazem vstupu. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38499 lidí

„K porušení hráze došlo vlivem postupného uhnívání kořenů a pařezů, které se nacházejí na návodní hraně koruny hráze, a které následně působí jako drény. Navíc je poškozené výpustní potrubí,“ řekl Petr Školoud z přerovského magistrátu. Oprava havarijního stavu je pro Přerov prioritou, a proto její realizace dostala přednost před dalšími projekty. „Na zpracování projektové dokumentace a biologického průzkumu byla alokována částka ve výši asi 382 tisíc korun. Na samotnou opravu, kterou plánujeme na příští rok, je vyčleněno 5 a půl milionu korun,“ sdělil náměstek Dohnal.

Přerovská organizace Českého rybářského svazu obhospodařuje na Svrčově čtyři rybníky. Ten, který má poškozenou hráz, nese název Horní Svrčov a zaujímá plochu skoro 7 tisíc metrů čtverečních. „Kvůli protékající hrázi bude nutné rybník co nejdříve slovit. Výlov, který zde proběhne po 18 letech, může přinést zajímavé úlovky – třeba i dvoumetrového sumce. Dno už prozkoumávali potápěči,“ uvedl hospodář přerovských rybářů Petr Kopřiva. Ten také potvrdil, že 5 až 10 procent dna je poseto škeblemi – a vyskytují se tu nejen běžné škeble říční, ale také vzácné rybniční. „Podle biologického posudku by zde měla žít populace až 5 tisíc živých škeblí a město v současné době zajišťuje jejich sběrače. Výlov a sběr se ale musí uskutečnit, dokud bude teplota nad 5 stupňů. Pokud je nižší, je zákaz s nimi manipulovat a bude se muset počkat až do jara,“ řekl Kopřiva. Vylovené škeble pak budou přeneseny do zbylých třech svrčovských rybníků.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…