Volba viceprezidenta ČLK. Foto: Nela Slivková

Vůdce protestujících lékařů Přáda bude viceprezidentem ČLK

Hlavní organizátor protestů mladých lékařů a předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda byl zvolen viceprezidentem České lékařské komory. V boji o křeslo se utkal se třemi soupeři – dosavadním viceprezidentem Zdeňkem Mrozkem, poslancem Milanem Brázdilem a právničkou Ditou Mlynářovou. Přáda vystřídá na křesle viceprezidenta Zdeňka Mrozka, který pozici zastává od roku 2008.

Jan Přáda v prvním kole volby dostal více než polovinu hlasů od téměř tří stovek přítomných delegátů. Druhý se umístil dosavadní viceprezident Zdeněk Mrozek, který obdržel třetinu hlasů. V druhém kole i třetím kole získal Přáda 166 hlasů, Mrozek 83.

„Budu dělat vše, co umím, abych udržel vysoký standard, který držel Zdeněk Mrozek,“ uvedl po svém zvolení Přáda.

Jan Přáda působí od roku 2015 jako lékař na Klinice gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Je také členem vzdělávací rady ministerstva zdravotnictví a donedávna působil jako předseda sekce lékařů ve specializačním vzdělávání ČGPS. Přáda je členem představenstva ČLK a patří mezi původní zakládající členy Sekce mladých lékařů ČLK, které od roku 2018 předsedá. Je iniciátorem hnutí Lékaři jsou jenom lidi, které především mladé lékaře vyzývá k vypovězení dobrovolných přesčasů kvůli nespokojeností s novelou zákoníku práce.

-mk, ns-