Historik Lyčka se zabývá rodem Lichtenštejnů. Patřil jim i zaniklý Katzelsdorfský zámeček, který zkoumá

Historik Daniel Lyčka se dlouhodobě zabývá šlechtou 19. století – především rodem Lichtenštejnů. Je zároveň učitelem dějepisu a zastává funkci předsedy spolku na záchranu zaniklého Katzelsdorfského loveckého zámečku, ke kterému chystá i knihu. Zámeček je součástí Lednicko-valtického areálu, jenž patří do UNESCO.

Valtice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Lyčka ze Spolku pro obnovu Katzelsdorfského zámečku

Daniel Lyčka ze Spolku pro obnovu Katzelsdorfského zámečku | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

„První výzkum v terénu jsem dělal s otcem v deváté třídě a napsal jsem taky první článek do místního valtického zpravodaje,“ vybavuje si rodák z Valtic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host Apetýtu: historik Daniel Lyčka

Dříve byl na místě zámečku jen les a zasypané základy stavby. V roce 2020 začaly práce, které místo očistily. „Odvezli jsme 350 tun zavážky,“ doplňuje nadšený historik.

Dnes je bývalý Katzelsdorfský zámeček (vystavěný v letech 1816-1818) z Lednicko-valtického areálu kulturní památkou a turisté na místě uvidí alespoň vstupní schodiště a novou dlažbu. „Zámeček se skládal ze dvou částí – reprezentační a dále myslivna se stájemi.“

Jak však areál vypadal před 200 lety? „Část archivu je uložena ve Vídni, je to privátní archiv vládnoucího knížete a je tam i velká rodová sbírka obrazů.“ Zaniklých staveb je v areálu několik, kromě už neexistujícího Chrámu múz stála nedaleko dnešního zámku v Lednici i budova lázní. „Byly tam bazénky s teplou a studenou vodou i fontána, která vodu dokázala vystříknout do výšky sedm metrů,“ popisuje Lyčka.

Jak vypadal velkolepý a dnes zaniklý Chrám múz? Proč tak výraznou stopu zanechal ve stavební historii polní maršál Jan Josef z Lichtenštejna? Poslechněte si audiozáznam celého rozhovoru výše. 

Jarka Vykoupilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme