Dukla odmítla posun do čela, Jihlava na Žižkově udeřila na konci obou poločasů, Hufova Chrudim řádila na Hané

Dukla odmítla posun do čela, Jihlava na Žižkově udeřila na konci obou poločasů, Hufova Chrudim řádila na Hané

Viktoria Žižkov prohrála v 15. kole F:NL na vlastním hřišti s Jihlavou 0:2. Domácí klub lákal na sociálních sítích fanoušky na bohaté občerstvení, mezi kterým kromě tradičního chleba se sádlem nechyběly ani zabijačkové pochoutky. Několik stovek příznivců Pražanů toto volání vyslyšelo, dění na trávníku však udělalo větší radost asi 20 výjezdníkům z Vysočiny, když v závěru prvního poločasu rozhodl Justin Araujo-Wilson, jenž se do sestavy vrátil po dvouzápasové prodlevě kvůli červené kartě. Hosté díky němu oslavili venkovní výhru poprvé od konce července.

ČFL: Horváthova Jiskra řádila u lídra, Slavia B propásla možnost posunout se do čela

Žižkov naposledy padl 2:4 ve Varnsdorfu a znovu si připomněl nedávné období čtyř utkání bez výhry. V tabulce mu to stačilo na průběžné 12. místo se ziskem 15 bodů, soupeř z Jihlavy byl oproti tomu v o poznání větší pohodě. V minulém kole porazil doma Příbram 2:1 a s 21 body proháněl širší špičku druhé ligy.

První příležitost si vypracovali hosté. Araujo-Wilson zkoušel štěstí z úhlu, nicméně trefil pouze boční síť. Bojovný výkon obou týmů dlouho k žádné vyložené brankové příležitosti nevedl. To se však změnilo ve 40. minutě. Z bleskového protiútoku předložil Miroslav Křehlík míč osamocenému Araujo-Wilsonovi, jenž skóroval do odkryté brány. Rodák z Trinidadu a Tobaga tak stylově oslavil návrat do sestavy po dvouzápasovém disciplinárním trestu.

Od začátku druhé půle byli domácí jednoznačně aktivnějším celkem. Předvedli se několika závary v šestnáctce, které se ovšem Jihlavě podařilo ubránit. A tak mohli dát gól hosté z brejků, nicméně žádný z nich se neuchytil. Na hřišti už přitom byl rychlonohý Marvis Ogiomade, právě on ale v nadějně vyhlížející příležitosti pokazil finální přihrávku směrovanou na Jakuba Selnara. V 80. minutě byl blízko k vyrovnání Bernardo Rosa, nicméně jeho hlavičku nadvakrát chytil gólman Ondřej Mastný. I kvůli tomu už domácí nedokázali skórovat, naopak na druhé straně ještě v nastaveném čase vsítil branku Ogiomade.

Jihlava tak získala druhé vítězství v řadě. V příštím kole vyzve 10. listopadu doma Líšeň, Žižkov zamíří tentýž den do Příbrami.

Dukla odmítla posun do čela. Táborsko při bezgólové remíze opět podržela obrana

Táborsko remizovalo na půdě pražské Dukly 0:0. Hosté opět těžili z práce nejlepší defenzivy soutěže, která v aktuálním ročníku inkasovala pouze 13 branek a čisté konto udržela už po osmé. Pražané tak nezareagovali na bodovou ztrátu vedoucího Vyškova a stále za ním zůstávají v těsném závěsu jednoho bodu.

Velkým hrdinou Dukly se stal ve středečním pohárovém duelu Lukáš Buchvaldek, který naskočil do zápasu proti Vyškovu až z lavičky, v rozmezí 15 minut se mu však podařilo zkompletovat hattrick a posunout Pražany do čtvrtfinále. Svěřenci Petra Rady toužili po úspěchu i v lize, kde se právě s moravským celkem přetahovali o postupovou první příčku. Další překážku pro ně představovalo Táborsko, jež by v případě vítězství stáhlo ztrátu na svého soupeře na rozdíl jediného bodu.

V úvodu byla aktivnější Dukla. Pavel Moulis si zpracoval centr na zadní tyč, vypálil ale pouze nad břevno. V další velké šanci se objevil David Kozel, který se ideálně uvolnil od obránce, nicméně pálil jen do boční sítě. Ve 35. minutě se po chybné rozehrávce defenzivy Jihočechů valila na bránu dvojice hráčů domácích, nicméně Martin Douděra pokazil přihrávku, a z celé akce tak nic nebylo.

Po změně stran už si přece jen vypracovali příležitosti také hosté z Tábora. Jiří Kateřiňák střílel zpoza šestnáctky, brankář Jan Šťovíček však jeho pokus pokryl. Další možnost měl z přímého kopu opět aktivní Kateřiňák, nicméně přestřelil. Poté se ozvali domácí. Ti se snažili soupeře překvapit zejména centrovanými míči ze strany. Žádný z nich se ovšem neujal. Před koncem klání ještě zakončoval ze střední vzdálenosti Kateřiňák vysoko nad, čímž symbolicky uzavřel dění nepříliš atraktivního zápasu.

Dukla tedy před domácím publikem zaváhala a připsala si jen bod. Podzim zakončí 11. listopadu v souboji na ostří nože ve Vyškově. Táborsko o den později pojede znovu do Prahy, tentokrát se střetne s rezervou Sparty.

Chrudim se po vlastním gólu nepoložila. Pod první venkovní výhru se podepsal kanonýr Huf

Rezerva Olomouce nenavázala na dvě po sobě jdoucí výhry a padla v domácím prostředí s Chrudimí 2:4. Hostům pomohla k otevření skóre penalta ze 20. minuty, kterou nařídil sudí Jakub Doubrava, jenž pískal svůj premiérový druholigový zápas. Sami Východočeši se však ještě do přestávky o vedení obrali, když Václav Míka zamířil do vlastní sítě. Úvodní venkovní výhru v ročníku nakonec zařídil úspěšný penaltový exekutor David Huf, jenž se v 79. minutě trefil i ze hry.

Další dva zásahy jednoho z nejlepších střelců ligy Hufa znamenaly, že Chrudim v minulém kole doma porazila Kroměříž 3:1. S posíleným sebevědomím tak cestovala na trávník olomoucké rezervy, která na tom však nebyla o nic hůř. Po výhrách nad Vlašimí a béčkem Sparty měla na kontě dvě vítězství v řadě a bodově se dotáhla právě na aktuálního soupeře.

Hned v úvodu se na skromně zaplněném stadionu rozezněla branková konstrukce. Daniel Langhamer nacentroval na hlavu Jana Závišky, který trefil břevno. Poté už ale přišla radost Východočechů. Adam Borkovec byl totiž ve vápně faulován, pokutový kop si vzal na starost Huf, jenž nekompromisní střelou k tyči otevřel skóre. Po půlhodině hry si balon na hranici šestnáctky navedl Dele Israel, jehož jedovatý projektil levačkou skvěle vyrazil Jiří Floder. Ještě před koncem prvního dějství domácí srovnali. Po závaru v pokutovém území nastřelil Moses Emmanuel míč před bránu a do vlastní sítě nešťastně zamířil Míka.

Po změně stran se domácí znovu radovali. Balonu se totiž na hranici pokutového území zmocnil Štěpán Langer a krásným technickým obstřelem jej umístil pod břevno. V 56. minutě bylo ovšem opět srovnáno. Daniel Kutík si skvěle zpracoval centr ze strany na prsa a poté ranou na zadní tyč propálil brankáře, čímž si připsal premiérovou trefu v ročníku. Po další akci mohlo opět dojít ke změně skóre. Záviška si navedl míč na střed hřiště a po zemi vypálil, Stoppen však jeho pokus vyrazil. V 79. minutě však přece jen Chrudim vsítila branku. Po skvělé kombinaci a několika rychlých přihrávkách se za obranou ocitli dva hráči hostů. Po přihrávce na Hufa zaznamenal právě nový lídr tabulky ligových střelců vítězný gól trefou do prázdné brány. Červenobílí poté přidali další zásah, když se po závaru z rohového kopu dostal balon k Janu Řezníčkovi, který svou střelou rozvlnil síť.

Chrudim si tak připsala druhé vítězství v řadě. V příštím kole nastoupí 11. listopadu doma proti Vlašimi, rezerva Hanáků zamíří do Brna, kde se utká se Zbrojovkou.

15. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY:

Viktoria Žižkov - Vysočina Jihlava 0:2 (0:1)

Branky: 40. Araujo-Wilson, 90.+4 Ogiomade. Rozhodčí: Volek - Pospíšil, Malimánek. ŽK: Batioja, Sodoma, Klusák - Araujo-Wilson. Diváci: 972.

Sigma Olomouc B - Chrudim 2:4 (1:1)

Branky: 44. vlastní Míka, 51. Langer - 20. z pen. a 79. Huf, 56. Kutík, 85. Řezníček. Rozhodčí: Doubrava - Kubr, Hádek. ŽK: Toml, Kutík, Záviška (všichni Chrudim). Diváci: 148.

Dukla Praha - Táborsko 0:0

Rozhodčí: Opočenský - Váňa, Kotalík. ŽK: Barac, Vondrášek, Kozel, Rada (trenér) - Koné, Kateřiňák, Tusjak. Diváci: 1094.

Tabulka:

1. Vyškov 15 9 4 2 28:16 31
2. Dukla Praha 15 9 3 3 27:15 30
3. Táborsko 15 7 5 3 19:13 26
4. Brno 15 8 1 6 22:16 25
5. Jihlava 15 7 3 5 27:20 24
6. Příbram 15 7 2 6 18:20 23
7. Vlašim 15 5 7 3 20:17 22
8. Opava 15 6 3 6 17:15 21
9. Chrudim 15 5 5 5 27:27 20
10. Líšeň 15 5 5 5 16:19 20
11. Olomouc B 15 5 2 8 19:28 17
12. Žižkov 15 4 3 8 25:30 15
13. Prostějov 15 4 3 8 20:28 15
14. Sparta Praha B 15 3 5 7 18:26 14
15. Kroměříž 15 4 2 9 16:25 14
16. Varnsdorf 15 2 7 6 25:29 13

Polách si v Brně drží stoprocentní bilanci, Prostějov dokázal zaskočit Opavu, Spartu B vytáhl ze dna Kaštánek