Jirka šokoval Eden a Slavia zůstala bez bodů, Baník utnul úspěšnou šňůru Karviné, Dynamo opět padlo

Jirka šokoval Eden a Slavia zůstala bez bodů, Baník utnul úspěšnou šňůru Karviné, Dynamo opět padlo

Hráči Baníku zvítězili ve 14. kole Fortuna ligy na hřišti Karviné 3:1. Ostravané sice vtrhli do duelu jako velká voda a rychle si vytvořili množství příležitostí, zásluhou několika skvělých zákroků Dominika Holce a skórujícího Lukáše Budínského to však byli domácí, kteří do šaten odcházeli s těsným náskokem. Hosté si tak museli nechat góly až na druhou půli, kdy se jim podařilo rychle srovnat a rozhodnutí následně přinesl David Buchta. Jeho pohledné trefy zajistily hráčům v modrých dresech první triumf po dvou soutěžních porážkách v řadě bez vstřeleného gólu. Dobrou sérii naopak ukončili zelenobílí, kteří v lize nebodovali poprvé od začátku října.

Všichni a nikdo. Útok Slavie funguje, ale nemá jasnou jedničku. Nevýhoda to není, myslí si Levý

Baník po ligové porážce s utrápeným Jabloncem padl také v pohárovém utkání se Zlínem, který měl od dobré formy rovněž daleko. Opět se tak začalo spekulovat o pozici Pavla Hapala na lavičce slezského celku. Ten musel svůj tým připravit na rozjetou Karvinou, která dvakrát v řadě vyhrála, přičemž naposledy senzačně vyzrála na Plzeň. Ostravanům paradoxně mohla pomoci hostující půda, jelikož na venkovních hřištích vyhráli poslední tři ligové zápasy.

A i na nedalekou Karvinou chtěli svěřenci kouče Hapala vlétnout. Velkou šanci skórovat měl už ve třetí minutě Buchta, jeho pumelici však dobře zlikvidoval Holec. V osmé minutě zakončoval z rohu malého vápna Filip Kubala, fantastický Holcův zákrok ale opět znemožnil hostům otevřít gólový účet. Záhy začala hrozit i Karviná. Proti střele Patrika Čavoše z 16. minuty ještě dobře zakročila obrana, avšak s přesně mířenou technickou ranou, kterou o devět minut později vyslal Budínský, si už hosté neporadili. V největších šancích ale opařené hosty ochránil nejdříve Karel Pojezný, který odhlavičkoval míč na brankové čáře a následně fantastický zákrok Jiřího Letáčka proti dělovce Čavoše. V závěru úvodního dějství mohl srovnat Abdullahi Tanko, proti jeho úniku ale skvěle zasáhl Holec.

Po změně stran už byl ovšem domácí hrdina krátký na pokus Ewertona, který přesně zakončil vysoký centr na zadní tyči. Hororový nástup Karviné do druhé půle potom stvrdil Buchta, který si na hranici malého vápna narazil s Kubalou a přesnou ranou do levé části branky skóre otočil. Krátce nato zblízka zakončoval Tanko, jenže Holec si s jeho ranou opět poradil. Po následném rohu ovšem domácí gólman nestačil na tečovanou ránu Buchty, který navýšil ostravské vedení. I nadále pokračovalo utkání ve vysokém tempu, šancí ale ubylo. Poslední nebezpečnou příležitost si vytvořil střídající Matěj Šín, který si naběhl za obranu, gólmana však neprostřelil.

Baník tak ve slezském derby uspěl a po dvou zaváháních získal tři body. V následujícím kole se 12. listopadu střetne se Spartou, Karviná změří o den dříve síly s Bohemians.

Plzeň po devíti letech zvítězila v Edenu, při poločasovém obratu řádil nepolapitelný Jirka

 

Hráči Viktorie Plzeň zvítězili na hřišti pražské Slavie 2:1. Do vedení se sice brzy dostali domácí zásluhou přesné hlavičky Micka van Burena, druhý poločas nicméně patřil pouze Západočechům. Utkání totiž dvěma brankami otočil Erik Jirka. Fantastický výkon ale předvedl i Sampson Dweh, který kromě skvělé defenzivní práce nahrál na vyrovnávací branku. Viktorka tak po devíti letech dokázala ve Vršovicích sebrat všechny body, na první místo ligové tabulky se navíc znovu dostal úhlavní rival sešívaných v podobě Sparty.

Svěřenci Miroslava Koubka vstupovali do jednoho ze šlágrů podzimu ve značně rozporuplné náladě. Zatímco v evropských pohárech působila Plzeň neporazitelným dojmem, v lize jí před začátkem kola patřila průběžně až pátá příčka. Jejímu soupeři navíc náležela role nejlépe bránícího celku soutěže, jelikož sešívaní inkasovali ve 13 kolech pouhých sedm branek. Pomalu se začínali střelecky probouzet i jejich útočníci, když Slovácku konečně vsítil gól ze hry Václav Jurečka a proti Bohemians se zase prosadil Mojmír Chytil.

O první velkou šanci se postarali hostující hráči, respektive stoper Plzně Dweh. Liberijský obránce si naskočil na centrovaný přímý kop, nicméně mezi tři tyče jeho pokus nemířil. O chvíli později poslal parádní přihrávku z hloubi pole Conrad Wallem a van Buren v disciplíně, ve které Dweh selhal, uspěl a otevřel skóre. Daleko od vyrovnání nebyl bývalý slávista Ibrahim Traoré, ale jeho prudká rána mířená na zadní tyč nakonec prosvištěla vedle brány. O slovo se přihlásil i Lukáš Provod, když naskakoval na centr z kopačky Michala Tomiče, jenže český reprezentant hlavičkoval vedle. Velkou smůlu měl v závěru poločasu i Cadu, jehož střelu po rychlém samostatném úniku tečoval jeden z obránců mimo.

Do druhého dějství vstoupili lépe Západočeši, avšak žádná pořádná šance dlouho k vidění nebyla. První taková přišla až po více než hodině hry a hned přinesla vyrovnání. Parádní průnikovku Dweha si za obranou Slavie našel Jirka, jenž ťuknul míč kolem Aleše Mandouse. Nebyla to jediná nepříjemnost, kterou musel řešit Jindřich Trpišovský, poněvadž právě po zákroku Liberijce se zranil čerstvě vystřídaný Matěj Jurásek, jenž proto musel po devíti minutách na hřišti střídat. Slovenský křídelník Jirka pak znovu utekl obraně sešívaných a levačkou v souboji jeden na jednoho překonal Mandouse. Hrdinou Slavie se mohl v nastaveném čase stát Christos Zafeiris, jenže jeho prudkou ránu vytáhl Jindřich Staněk.

Plzeň šokovala vyprodanou Fortuna Arenu a na stadionu Slavie zvítězila poprvé od roku 2014. Další ligové utkání sehraje 12. listopadu doma se Slováckem, Pražané tentýž den zavítají do Olomouce.

Dynamo nevylepšilo tristní bilanci ani v Liberci. Horu problémů Budějovic navýšil Kulenovič

Hráči Českých Budějovic padli na půdě Liberce 0:1. Hosty přitom málem poslal ve 34. minutě do vedení Jiří Skalák, jenže zkušený útočník byl přistižen v ofsajdu a jeho trefa neplatila. Po změně stran si domácí naopak postavení mimo hru pohlídali, a nic tak nebránilo tomu, aby Luka Kulenovič rozhodl. Jihočeši, jejichž kádr v týdnu opustil 32letý lídr Jakub Hora, tedy neukončili více než roční čekání na venkovní výhru ani U Nisy.

Po triumfu nad Plzní a zároveň prolomení šestizápasové ligové série bez vítězství Slovan remizoval na hřišti Slovácka. Ještě větší radost mohl mít z pohárového utkání, v němž následně vyzrál na Mladou Boleslav, a postoupil tak do čtvrtfinále. Naopak v Českých Budějovicích, které byly na předposledním místě tabulky, to hořelo nejen na trávníku. Klub se totiž rozhodl vyřadit z kádru svého nejlepšího střelce letošního ročníku Horu, důvod však zatím nezveřejnil.

Slovan neměl daleko k otevření skóre krátce po úvodním hvizdu, když nepřehlednou situaci ve vlastním vápně nevyřešil ideálně Dávid Šípoš, jeden z obránců se nicméně dobře zorientoval a míč odkopl do bezpečí. Slovenský brankář měl pak pořádnou práci až v polovině prvního dějství, kdy hlavičkoval Kulenovič, ten ovšem muže mezi tyčemi nepřekvapil. Vedení se nakonec ujali hosté. Parádní průnikovku za obranu si našel Skalák, jehož zakončení nakonec doputovalo až za brankovou čáru. Euforie fanoušků Dynama ale nevydržela dlouho, bývalý hráč Milwallu se totiž nacházel v ofsajdu.

Po změně stran měl další příležitost hlavičkující Kulenovič, nicméně tentokrát jeho prudký pokus prosvištěl nad břevnem. Napotřetí to už chorvatskému snajprovi vyšlo. Přízemní ránu zpoza vápna si zpracoval a následně se z bezprostřední blízkosti prosadil. Vedení mohl krátce nato navýšit nově příchozí Denis Višinský, jehož střelu vyrazil hlavou jeden z obránců nad hostující branku. Jihočeši se už poté nedokázali pořádně dostat zpět do hry, a tudíž nezvládli ani srovnat.

Slovan potvrdil zlepšující se formu a doma získal tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 11. listopadu. Dynamo svede bitvu s Teplicemi, Liberec zamíří na hřiště Hradce.

Hráči Slavie ve šlágru 14. kola první ligy přivítají Plzeň. Červenobílí se budou chtít vrátit do čela tabulky před obhájce titulu Spartu, která je předstihla o dva body díky sobotní výhře 2:0 nad Bohemians 1905. Zápas začne v 18 hodin.

Slavia před týdnem zvítězila ve vršovickém derby na hřišti Bohemians 1905 a v nejvyšší soutěži neprohrála už 16 utkání. Proti Plzni se jí doma dlouhodobě daří, v Edenu s Viktorií v lize od porážky v roce 2014 bodovala třináctkrát po sobě. Na svém stadionu v nejvyšší soutěži drží sérii 24 zápasů bez prohry.

Plzni se naopak na domácí scéně aktuálně nedaří. Prohrála tři z posledních čtyř kol a klesla na páté místo. Na Slavii ztrácí už 11 bodů, byť má k dobru odložené utkání v Mladé Boleslavi.

14. kolo FORTUNA:LIGY:

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 1:2 (1:0)

Branky: 13. Van Buren - 64. a 79. Jirka. Rozhodčí: Černý - Paták, Matoušek - Petřík (video). ŽK: Bořil, Vlček, Tijani - Kalvach, Traoré, Hranáč, Dweh, Sýkora. Diváci: 18.434.

Slavia: Mandous - Vlček, Ogbu, Bořil (72. Sinyan) - Tomič (83. Masopust), Oscar, Zafeiris, Provod - Wallem - Van Buren (63. Jurásek, 72. Jurečka), Chytil (63. Tijani). Trenér: Trpišovský.

Plzeň: Staněk - Dweh, Hranáč, Jemelka - Kopic, Traoré, Kalvach, Cadu - Jirka (90.+3 Hejda), Šulc (61. Vydra, 89. Sýkora) - Chorý. Trenér: Koubek.

MFK Karviná - Baník Ostrava 1:3 (1:0)

Branky: 25. Budínský - 53. a 58. Buchta, 49. Ewerton. Rozhodčí: Rouček - Hájek, Leška - Hocek (video). ŽK: Tanko, Juroška (oba Ostrava). Diváci: 4833 (vyprodáno).

Karviná: Holec - Moses (90.+2 Bederka), Krčík, Svozil, Čurma - Boháč (60. Žák), Čavoš - Memič (69. Doležal), Budínský (60. Ezeh), Iván (60. Papalelé) - Akinyemi. Trenér: Jarábek.

Ostrava: Letáček - Ndefe (79. Juroška), Lischka, Pojezný, Kpozo - Buchta, Rigo, Boula, Kubala (73. Šín), Ewerton (85. Frydrych) - Tanko (73. Klíma). Trenér: Hapal.

Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice 1:0 (0:0)

Branka: 61. Kulenovič. Rozhodčí: Machálek, Podaný, Antoníček - Berka (video). ŽK: Purzitidis, Višinský - Suchan, Matouš Nikl. Diváci: 1827.

Liberec: Bačkovský - Mikula, Chaluš, Purzitidis (46. Prebsl) - Ghali (59. Višinský), Žambůrek, Červ, Preisler - Frýdek (76. Fukala), Tupta (88. Horský) - Kulenovič (88. Rabušic). Trenér: Kozel.

Č. Budějovice: Šípoš - Havel, Matouš Nikl (46. Alli), Králik - Sladký, Hubínek, Čermák, Trummer - Hellebrand (87. Osmančík), Suchan - Skalák (69. Adediran). Trenér: Marek Nikl.

Sparta podruhé během pár dnů přetlačila Bohemians, Červenkův Zlín opět neinkasoval a loupil v Pardubicích