Německo prý slíbilo Ukrajině, že zaručí její vstup do EU

Ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba prohlásil, že Ukrajina se stane členem Evropské unie. Jeho německá kolegyně Annalena Baerbocková ho prý o tom ujistila.

»Nepochybuji o tom, že se Ukrajina stane členem Evropské unie. Toto ujištění jsem obdržel od Annaleny Baerbockové,« řekl Kuleba německému listu Die Welt. Připustil, že Ukrajina bude muset reformovat svůj soudní systém, aby se mohla připojit k jednotnému trhu. »Musíme také posílit naše protikorupční opatření. Příslušné zákony jsme již přijali, nyní je třeba je implementovat,« upozornil ukrajinský ministr.

Dne 1. listopadu server POLITICO s odvoláním na své zdroje uvedl, že Evropská komise doporučila zahájit jednání s Ukrajinou o jejím vstupu do Evropské unie, ale Kyjev by neměl očekávat, že budou probíhat ve zrychleném režimu. Server rovněž upozornil na projev německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové k šéfům ministerstev zahraničí zemí EU a kandidátských zemí, v němž poznamenala, že žádná žádost o členství v EU »nemůže být projednávána ve zrychleném režimu«. Server POLITICO upozornil, že toto varování »slouží jako vyvrácení« slov šéfa Evropské rady Charlese Michela, který vyzval společenství k přijetí Ukrajiny do roku 2030.

Ukrajinský prezident Volodimir Zelenský podepsal 28. února 2022 přihlášku země do EU. Na summitu v Bruselu 23. června 2022 se vedoucí představitelé EU dohodli, že Ukrajině a Moldavsku udělí status kandidátských zemí. Pro zahájení vyjednávacího procesu musí země splnit řadu podmínek, včetně provádění reforem.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy