Lanovka na Sněžku se zastavila, začala pravidelná podzimní odstávka. A kdy začne turisty opět vozit?

6. listopad 2023 10:27

Lanová dráha na Sněžku bude mít kvůli pravidelné podzimní údržbě až do poloviny prosince omezený provoz. Mechaniky čekají kontroly a případné opravy. Některé po deseti letech provozu poprvé. Detaily zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Po deseti letech je nutné udělat detailnější kontroly podpěr na trase lanové dráhy.

Čtěte také

Loni zde mechanici zkontrolovali všechny čepy kladek a vahadel. V následujících dnech je čekají další tři podpěry.

Podle náčelníka lanové dráhy Jiřího Špetly to znamená, že pracovníci lanovky sundají všechny baterie z vysokých podpěr dolů. Musí je rozebrat, vyndat čepy, prosvítit je a prohlédnout, jestli nejsou poškozené. Případně je potom vymění za nové.

A na některých kabinách se budou rozebírat závěsy a kontrolovat čepy. To bude také po 10 letech od provozu nového lanovky na Sněžku poprvé.

Říkali jsme, že provoz bude omezený. Co to přesně znamená?
Lanová dráhy by měla turisty na Sněžku vozit o víkendech a také ve státní svátek 17. listopadu.

Čtěte také

Podle náčelníka Jiřího Špetly se ale může stát, že se práce protáhnou do některého z víkendů. Nebo, že přes všední dny nebude přát počasí a tak bude nutné pracovat i o víkendu.

Turisté by tedy měli počítat s tím, že provoz lanovky opravdu může být zastaven. Je důležité, aby si předtím, než se lidé na výlet do Krkonoš vydají a budou chtít jet lanovkou, zjistili aktuální informace o provozu na webových stránkách lanové dráhy na Sněžku.

Bývá o jízdu lanovkou na Sněžku v zimě zájem? A jaká byla letošní letní turistická sezóna?
Ano, opravdu o lanovku na Sněžku bývá v zimě zájem. Protože v zimě jsou Krkonoše úplně jiné a vrchol naší nejvyšší hory tak nabízí úžasné výhledy na zasněženou krajinu.

Čtěte také

Ale pochopitelně hlavní roli hraje počasí, které se tu mění velmi rychle, doslova z hodiny na hodinu.

Každopádně letošní sezóna, co se tržeb týká, tak se podle Jiřího Špetly vrátila do předcovidových let. Vydařený byl zejména letošní květen a také část června, kdy počasí turistům velmi přálo a na Sněžku vyrazilo hodně lidí.

Naopak, to se zhoršilo o letních prázdninách, kdy návštěvnost mírně klesla. Vše ovšem vynahradilo teplé a slunečné počasí na podzim, zejména v září, kdy zájem lidí o cestu lanovkou na Sněžku byl opět velký.

Jen pro zajímavost, letos už lanová dráha na Sněžku přepravila i 2 000 lidí v jeden den. A to bylo o Svatovavřinecké pouti.

Spustit audio

Související