Česká i slovenská filmová scéna oplakává smrt herečky, která si získala srdce více než 100 filmy

Fotografie: Sevela.p / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Úctyhodnou filmografii má za sebou slovenská herečka Eva Rysová, která si zahrála ve více než stovce filmů. Po krátké nemoci nedávno zemřela v domově pro seniory.

Slovenští diváci smutní. Ve věku 91 let odešla známá herečka Eva Rysová, na kterou si jistě vzpomenou i čeští pamětníci. Za svoji kariéru natočila více než 100 filmů, hrála také v několika seriálech. Osudným se jí stal nejspíše zápal plic. Herečka se však v posledních letech potýkala s celou řadou zdravotních problémů. Zemřela v domově pro seniory.

Od roku 2016 měla vážné zdravotní problémy

Eva Rysová se narodila 16. srpna 1932 v Hajnáčce. Po vystudování gymnázia absolvovala VŠMU v Bratislavě. Poté několik let působila v divadle v Martině, Nitře a Trnavě. V roce 1966 zakotvila v divadle na Nové scéně v Bratislavě, kde působila prakticky po celou svou kariéru. Diváci ji tu mohli vídat až do roku 2013. S manželem Alojzem Suchánkem měla syna Michala Suchánka, který se také věnoval herectví. Po roce 1990 se však natrvalo usadil v Kanadě.

Na ČSFD se můžete podívat na její bohatou filmografii. Od roku 1963 si každoročně zahrála hned v několika TV filmech a na kontě jich tak má více než stovku. Její poslední rolí byla čiperná babička Anna Roznerová v seriálu Bouřlivé víno z roku 2012. Poté začaly herečku trápit zdravotní potíže. V roce 2016 upadla a potýkala se s krvácením do mozku.

Zemřela nejmilovanější herečka z filmu Starci na chmelu. Celé Česko se semklo, aby svíčkami vyjádřili úctu

I přes zdravotní problémy byla soběstačná do vysokého věku. Ke konci života ji však musela rodina umístit do domova s pečovatelskou službou, kde 2. září zemřela ve věku 91 let. Měla dlouhodobější problémy vzhledem k její diagnóze a věku, ale od její sestry vím, že v posledních dnech měla zápal plic, a to bývá u starých lidí dost ošemetné,“ řekl serveru Pluska Jakub Abrahám, její bývalý student, který ji pravidelně navštěvoval.

Je také držitelkou významných cen

Kromě účinkování v divadle a natáčení se věnovala také dabingu a vyučovala jevištní řeč na Církevní konzervatoři v Bratislavě. V roce 2003 obdržela Křišťálovou růži, cenu v oboru uměleckého přednesu a v roce 2005 pak literární Cenu Karla Čapka. „Moje drahá Evičko, jsem vděčný, že jsem nebyl pouze Vaším studentem, ale i přítelem. Nikdy nezapomenu na všechny Vaše rady a společné zážitky. A že jich tedy bylo… Čest Vaší velké památce, s láskou, Váš Kubuš,“ napsal na facebook pozdrav do nebe Jakub Abrahám.

I další lidé posílali kondolence a na herečku s láskou vzpomínají. A co vy? Vzpomínáte si na její role v TV inscenacích, kde zářila po boku slavných slovenských herců, jako je Michal Dočolomanský, Milan Lasica nebo Miroslav Noga? Ve stejný den, tedy 2. září, zemřela také česká herečka Ivana Pavlová, o jejímž úmrtí jsme na SvětěKreativity také psali. Její kariéru poznamenal těžký úraz, který utrpěla přímo v divadle.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*